Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Az MDF nem lép vissza a Fidesz javára

Az MDF elnöksége csütörtökön úgy döntött, nem lépteti vissza jelöltjeit a második forduló előtt a Fidesz javára, aki viszont "családi és baráti nyomásra" mégis visszalép, attól azt kérik, ne az MSZP, és ne is a Fidesz javára tegye. Az MDF ugyanakkor nem zárkózott el attól, hogy ha a Fidesz így is nyer, koalíciós tárgyalások kezdődjenek.

"Az MDF elnöksége áttekintette az elmúlt 3 nap eseményeit, és ez alapján döntött arról, hogy jelöltjei nem segítik visszalépésekkel a Fideszt" - jelentette be csütörtök este, két napos tanácskozás lezárásaként, a párt székházában Herényi Károly MDF-es politikus.


Fotók: Barakonyi Szabolcs

Az elnökség csütörtökön délután három órakor kezdett tanácskozni a jelöltekkel. Dávid Ibolya nem sokkal az ülés befejezése után, biztonsági őrök kíséretében hagyta el a székházat. Az elnökasszony autója mögött haladó biztonsági autó, egy Mercedes, kanyarodva, oldalával meghúzta egy robogó sárvédőjét.

A párt második embere az elnökség döntését azzal indokolta, hogy Orbán szerdán deklarálta, a Fidesz befejezte a tárgyalásokat az MDF-fel.

Nem jutottak dülőre

A két párt között a választás első fordulója után kezdődött meg párbeszéd, miután Dávid Ibolya kijelentette, nem segíti hatalomba Orbán Viktort. Hétfőn az MDF nyolc feltételt - valójában a Fidesz választási programjának visszavonását - szabott az együttműködés létrejöttéhez.

A Fidesz válaszul Orbán Viktor helyett új - és közösnek gondolt - miniszterelnök-jelöltet, az MDF-közeli Bod Péter Ákost ajánlotta kormányfőnek. Orbán ugyanakkor kizárta, hogy Fidesz programját visszavonják. Dávid Ibolyáék a "közös" miniszterelnök-jelöltet visszautasították, Orbán ezután a párbeszéd befejezéséről nyilatkozott.

"Ez megerősítette az MDF hétfői döntését" - mondta Herényi Károly, aki szerint a 46 állva maradt jelöltjükből az elnökségi ülésre eljött 44 közül "körülbelül" 30-an, a "döntő többség" vállalta, hogy nem lép vissza a Fidesz javára. A Fidesznek legalább 63 körzetben kellene nyernie a 110-ből, hogy kormányt válthasson.

Az MDF elnökségét hétfőtől több megyei pártszervezet bírálta, és jelezték, az "elnökségi ajánlás" ellenére a Fidesz javára visszaléptetik jelöltjüket.

Visszaléphet, de nem kampányolhat

Az elnökség csütörtökön annyit javasolt a jelölteknek, hogy ha "családi és baráti" nyomás miatt mégis a visszalépés mellett döntenek, lépésükkel ne más párt jelöltjének kampányoljanak, visszalépésüket kommentár nélkül tegyék.

Herényi elmondta, az elnökség nem gondolkodott a retorzió lehetőségén a "vétkező" jelöltekkel szemben, mivel bíznak bennük, hiszen együtt "beszélték meg" az MDF álláspontját.

A párt frakcióvezetője elmondta, április 23-a után - "ha sikerül a Fidesznek legyőzni az MSZP-t" - nyitottak egy jobboldali kormányról szóló tárgyalás elindítására. Hock Zoltán, a párt elnökhelyettese szerint a Fidesz és "harmadik erőként" az MDF, nem kampányprogramjukat, hanem saját programjaikat közelíthetik egymáshoz.

Működik-e a pártfegyelem?

A Fidesz bízik az MDF szavazóiban
Az MDF-el, ha tetszik, ha nem, meg kell egyezni, mert arra nincs reális esély, hogy a Fidesz egymagában annyi szavazatot tud összegyűjteni, hogy megszerezze a parlamenti mandátumok több mint felét, mondta Orbán Viktor csütörtökön Budaörsön.

Gémesi György, az MDF elnökségi tagja, aki "billeg" a Fidesz és az MDF között, pozitív elmozdulásként értékelte az elnökség döntését, ugyanakkor álláspontja szerint a jelölteknek lehetőséget kellene biztosítani arra, hogy megjelölhessék, kinek a javára lépnek vissza.

Úgy tűnik, hogy az MDF vezetőinél a vezéráldozat sem hoz eredményt, de mi bízunk abban, hogy az MDF szavazóinak helyén lesz a szívük, és a választás második fordulójában közösen elérjük a kormányváltást, mondta Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke csütörtökön Mátészalkán.

Ugyanakkor már most tudott, hogy Békés megyében két helyen is a Fidesz javára lép vissza az MDF jelöltje (Dominkó Sándor és Pocsány György), de a fideszes jelöltek támogatása mellett állt ki a párt kaposvári szervezete, illetve a Hajdú-Bihar megyei szervezet is.

Több körzetben nem az MDF tagja a jelölt, hanem csak a jelöltséget vállalta el, ezért kérdéses, helyi szinten mennyire működik a pártfegyelem az igen határozott elnökségi állásfoglalás figyelembe vételekor.

A Fidesz közölte: miniszterelnök-jelölt és az MDF nélkül indul neki a második fordulónak. A párt saját kampánnyal vág neki az utolsó hétnek is. A kormányfőjelölt személyéről április 23. után döntenek.