Konrád
8 °C
26 °C

Orbán számára Dávid feltételei elfogadhatatlanok

2006.04.12. 22:36
Orbán Viktor úgy vélekedett, az MDF-nek azt a feltételét, amelyet meghatároztak a tárgyalások megkezdéséhez, hogy a Fidesz vonja vissza választási programját, nem lehet elfogadni.
Orbán Viktor személyes és pártérdekek elé helyezett, a nemzet érdekéből kiinduló választ várt volna arra a levélre, amelyet a Fidesz küldött Dávid Ibolyának, az MDF elnökének. Erről a Fidesz elnöke szerdán a Hír Televíziónak adott interjúban beszélt.

"Egy kellemesebb, a saját, személyes és pártérdekek elé helyezett, a nemzet érdekéből kiinduló választ, illetve álláspontot vártam volna az MDF-től. Ezzel teljesen ellentétes választ kaptunk" - mondta Orbán Viktor, majd hozzátette: az MDF mindig keres ürügyet arra, hogy nemet tudjon mondani a Fidesz javaslataira.

Orbán Viktor azt mondta: annak, hogy a Fidesz az MDF sorozatos elutasítása ellenére ismét és ismét próbálkozik, az az oka, hogy hétfőtől - az államháztartás helyzetének közzététele óta - új helyzet alakult ki.

A Fidesz elnöke szerint a hivatalban lévő miniszterelnök becsapta az országot, elsősorban azokat, akik rájuk szavaztak. Mint mondta, hétfőn derült ki, amikor közzétették az ország valóságos pénzügyi helyzetéről, az államkassza helyzetéről szóló jelentést, hogy az egész kampányban hazudtak, hiszen azt mondták, hogy rendben vannak a dolgok és a jövő is fényes.

Ezzel szemben kiderült, a "kasszát kirámolták (...) a költségvetés romokban van" - mondta Orbán Viktor, aki hozzátette: azért kellene összefogni az MDF-fel, hogy Magyarországon ne lehessen hazugsággal és a választók megtévesztésével miniszterelnöki poszthoz és kormányzati helyzethez jutnia az MSZP-nek és az SZDSZ-nek.

A pártelnök szerint az ország nem érzékeli a költségvetési hiány miatt várható veszélyt. Orbán Viktor szerint - egyebek mellett - adóemelés, tömeges elbocsátások várhatók és az, hogy a következő kormány mindent elad, kórházakat, a MÁV-ot, elszabadulnak az árak, újabb hiteleket vesz fel a kormány.

A Fidesz elnöke szerint ahhoz, hogy a két jobboldali pártnak több mandátuma legyen, mint az MSZP-nek és az SZDSZ-nek, 68-70 mandátumot kell megnyernie a második fordulóban.

Arra az újságírói megjegyzésre, miszerint erre Boross Péter volt miniszterelnök és még néhány jelenlegi MDF vezető szerint nincs esély, Orbán Viktor úgy válaszolt: "(...) vannak, akik szinte kéjelegve mondanak ilyeneket. Én ezt árulásnak tartom. Aki most azt állítja, hogy nem lehet 68-70 mandátumot megszerezni a nyitva lévő 110-ből, az elárulja saját szavazóit, elárulja az Antalli örökséget, elárulja a polgári oldalt, elárulja azoknak az embereknek a reményét, akik még hisznek a győzelemben. (...) elárulja tulajdonképpen a lehetőségét is annak, hogy megakadályozzuk, hogy azok, akik ilyen helyzetbe hozták Magyarországot, akik eltitkolták a valóságot az emberek előtt, azok most ezen a megtévesztésen lovagolva (...) ismét lehetőséget kapjanak ahhoz, hogy folytassák azt, amit eddig végeztek".

Orbán Viktor úgy vélekedett, az MDF-nek azt a feltételét, amelyet meghatároztak a tárgyalások megkezdéséhez, hogy a Fidesz vonja vissza választási programját, nem lehet elfogadni. A politikus szerint, a Fidesz programja megalapozott, "minden lépése védhető".

"Ezt fogjuk képviselni a választások után is a parlamentben. Ha kormányon vagyunk, ezt fogjuk megvalósítani, ha nem, akkor ellenzékből is ezt fogjuk képviselni" - tette hozzá a Fidesz elnöke.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi lehet az oka az MDF ellenállásának, Orbán Viktor úgy válaszolt: "azt mindenki látja ebben az országban, hogy útban vagyok. Útban vagyok az MSZP-nek, útban vagyok az SZDSZ-nek és útban vagyok az MDF-nek is, és a mögöttük álló pénzügyi nagytőkés köröknek is útjában vagyok. Én plebejus miniszterelnök voltam" - tette hozzá.

Orbán Viktor megerősítette azt a mai lapinformációt, hogy Bod Péter Ákos lett volna az a közös miniszterelnök-jelölt akit a Fidesz javasolt az MDF-nek.

Áder: elmentünk addig, ameddig el lehet menni
Áder János, a leköszönő Országgyűlés fideszes frakcióvezetője szerint, ha Dávid Ibolya, az MDF elnöke tartaná magát ahhoz, amit februárban nyilatkozott a Népszabadságnak, vagyis hogy egyértelműen kormányváltást akar, akkor tudná, mit kell tennie.

A politikus egy szerda esti lakossági fórumon kifejtette, hogy a Fidesznek van programja és aki azt kéri, hogy tagadja meg a határon túli magyarság vonatkozásában, vagy a kórházak privatizációjának tekintetében, amit az állampolgárok megerősítettek szavazatukkal a 2004. december 5-i népszavazáson, az olyan, mintha azt kérnék, hogy hagyják abba a politizálást, és vonuljanak vissza a civil szférába.

"Megtehetnénk, de nem hozzuk meg ezt az örömet Kóka Jánosnak, Horváth Csabának és Gyurcsány Ferencnek" - közölte Áder János. A politikus emlékeztetett arra, hogy 2002-ben az MDF a Fidesszel közösen jutott be a parlamentbe, és több mandátumot kapott, mint 1998-ban, és háromszor annyi állami támogatást.

Balsai István, a Fidesz-KDNP II. kerületi jelöltje szomorúnak nevezte a fórumon, hogy ezúttal - a jelek szerint - az MDF nélkül kell győzni, de mint mondta, "meg fogjuk oldani".