Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Feri, ezt tedd meg Önökért!

2005.05.01. 19:17
Kampánymajálist tartott az MSZP és Gyurcsány Ferenc kormányfő a Városligetben, ahol egy igazságtalan Magyarország sötét tónusait festették fel a hallgatóságnak, amiből a kevésbé hangzatos, de annál homályosabb Száz lépés program vezet kifelé. A fővárosi szocialisták bejelentették, nyárra elkészül saját Budapest-programjuk.

Érzik, hallják, értik, tudják, hogy Magyarországgal valami nincs rendben, mert igazságtalan, sőt olykor félelmetes egy hely ez, ezért eljött a javaslatok, lépések, intézkedések, illetve valami Duna alatti alagútépítés ideje. Hogy miért? Hát Önökért!


Tekintse meg képeinket!
A vasárnapi városligeti MSZP-majális pontosan olyan volt, mint amilyen egy városligeti MSZP-majális a választások előtt egy évvel szokott lenni. Gyurcsány Ferenc a Száz lépés-programról egy meghökkentő fordulattal tisztázta, hogy ezt a kormány az emberekért teszi, Hiller István nagy meglepetésre pedig arról biztosított mindenkit, hogy az MSZP támogatja ezt.

Egyedül a fővárosi szocialisták kombinálták az "igazságtalan" és "sikeres" szavakat némi konkrétummal, amikor előálltak a saját, hosszú távú Budapest-programjukkal. Azért megijedni nem kellett, sok konkrétumot ők sem árultak el. A rengeteg lufit egy medvének, illetve egy sárkánynak öltözött fiatal szocialista osztogatta, ennek mindenki örült.

Feri, ezt tedd meg!

Molnár Gyula polgármester bevezetője után Hiller István vette át a szót, aki az igazságtalan Magyarországról és a sikeres köztársaságról beszélt. A népszerű egyetemi előadóból eszmefetisiszta pártelnökké előlépett Hiller szokása szerint nem fukarkodott a retorikai eszközökkel, amik közül két kedvencét, az ismétlést, és az ékességet gyarkan villogtatta most is. Néhány perc leforgása alatt több igazságtalanságot tudott összegyűjteni a gyermektámogatási rendszertől kezdve a lakótelepi életkörülményekig, mint Orbán Viktor és Kudlik Júlia együttvéve.

Jutott néhány oldalvágás az ellenzéknek is. Hiller például emlékeztetett rá, a lakótelepen élőket panelproliknak nevezték a kései Orbán-korban. A panelprolikból álló tömeg erre tapsolni kezdett, a lakótelep valóban szebb szó. Az egyetlen progresszív gondolat az egyetemi tanár Hillertől az volt, amikor felrótta a magyar szakmunkáshiányt és azt, hogy egy kőművesnek 17 éves koráig verseket kell elemeznie, és csak ezután kapja kezébe a malteroskanalat először.

Mindezt a sok igazságtalanságot orvosolni kell: "Feri, ezt tedd meg, a kormányoddal együtt tedd meg, ha megteszed, a Magyar Szocialista Párt ebben támogatni fog" - sűrítette bele a rétor az adjekció minden lehetséges formáját egy mondatba.

Értem, csináljuk meg Magyarországot!

"Értem, csináljuk meg Magyarországot" - veszi át a szót, és emeli lábát a tettek mezejére Gyurcsány Ferenc, de csak miután elmesélte, hogyan szervezett meg egy virágcsokrot 170 kilométerre lévő édesanyjának anyák napjára, és hogy ebből az jutott az eszébe, hogy mennyit dolgoznak a nők. A munkásosztály és a nyugdíjasok azonban kivárnak. "Hát jó" - ironizál egy fiatalasszony, pedig még nem is tudja, mire gondolt Gyurcsány.

A kormányfő ugyancsak egy igazságtalan Magyarország képét festi meg sötét tónusokkal igazságtalan gyessel, gyeddel, feketén végzett másodállással és gyerekszülés miatti elbocsátásokkal. Gyurcsány bevallja azt is, hogy hangokat is szokott hallani: "Miniszterelnök úr, én nem akarok olyan országban élni, ahol félni kell!"

A színpad előtti ezerfős (az MSZP oldala szerint félszázezer fős), jórészt nyugdíjasokból álló tömeg rezzenéstelen arccal mered a miniszterelnökére, mert mindenkin eluralkodik a "Magyarországon minden szar!" érzése, pedig tudhatnák, a miniszterelnökre akármikor rátörhet a hurráoptimizmus. És rá is tör.

"A következő hetekben egymás után fogunk javaslatokkal előállni, hogy mit változtassunk meg" - gyújt alá a hangulatnak a kormányfő, aki a többi felszólalóval egyetemben minden igyekezetével azon van, hogy megértesse az egybegyűltekkel, miért ilyen semmitmondónak tűnő intézkedéssorozattal kell a problémákat megoldani. Miért nem valami nagy, látványos titokra kell fényt deríteni. Például egy fogaskerékre a Modern Köztársaság gépházában, amit egy fideszes fantom akasztott meg egy kivéreztetett panelproli sípcsontjával.

Gyurcsány végül bejelenti, az értelmes munkavégzést ösztönző száz lépés programjának egyes részleteit hétfőn mutatja be a parlamentben. "Tudják, miért? Tudják, kiért? Önökért!"

Nyárra dolgozzák ki Budapest-programjukat


Tekintse meg a roma majálison
készült képeinket is!
Végezetül az MSZP főpolgármesterjelölt-esélyese, Horváth Csaba ismerteti a fővárosi szocialisták saját programját, amiről azonban - mint az eddig elhangzottakról - még mindig kevés konkrétumot tudni. Tizenhárom szocialista lép a színpadra, Gy. Németh Erzsébet frakcióvezető teljes harci díszben ácsorog a Szeredney Bélának öltözött Molnár Gyula mellett.

Az MSZP saját Budapest-programját illetően nem áll jobban mondjuk a Fidesznél, így Gyurcsány Ferenc csak egy vázlatot vehetett át vasárnap Gy. Némethtől. A címszavakból azért annyi kiderült: a szocialisták Danielisz Béla vezetésével a közbiztonságra gyúrnak rá a önkormányzati rendőrségek felállításával, a közszolgáltatások egységesítése egy minőségbiztosítási rendszer bevezetésével, a főváros közlekedési gondjait pedig többek között egy, a Batthyány teret a Boráros térrel összekötő dunai alagúttal oldanák meg.

A nagyszínpadi korteskedés után a szocialista politikusok szétszéledtek, sörözés helyett azonban a szakszervezeti sátrakba siettek, ahol mi másról, mint a száz lépés programjáról volt szó. Az elmenő kormányfőt lelkes, autogramgyűjtő nénik várták, akikről rövid beszélgetés után kiderült, egyáltalán nem vették be a maszlagot, teljesen tisztában vannak a politikai események jelzésértékével, mivel rendszeres nézői az országgyűlési közvetítéseknek. Csak élőben még nem látták Gyurcsányt, és Demjén Rózsitól már van autogramjuk.