Alfréd
-3 °C
3 °C

Az MTI szakított a Magyar Rádióval

2004.05.12. 23:08
Az MTI az idén második nagy megrendelőjét veszítette el, miután több hónapos huzavona után sem sikerült megújítania szerződését a Magyar Rádióval. A hírügynökség elnöke szerint a rádió lehetetlent kívánt a távirati irodától, a közmédium alelnöke szerint viszont a távirati iroda döntése törvénytelen és diszkriminatív. Az MTI-nek a napokban sikerült megállapodnia a TV2-vel, az MTV-vel és a Duna Televízióval.
Az MTI szerdán beszüntette a Magyar Rádiónak (MR) szóló hírszolgáltatást, miután a február 6-án a távirati irodával lejárt szerződésű rádióval, nem sikerült megállapodnia a szolgáltatás tartalmáról és annak áráról - adta hírül az MTI szerdán. Idén a jelentős leépítésekkel szembenéző nemzeti hírügynökség az RTL Klub után második nagy megrendelőjét veszítette el.

Az MTI február óta próbált megegyezni a Magyar Rádióval a szerződés megújításáról, de a távirati iroda jelentése szerint a közrádió nem mutatott megegyezési készséget.

Februárban a Magyar Rádió szokatlan hangú közleményben támadta az MTI-t azzal, hogy túlságosan drága. A Kondor Katalin vezette intézmény egy állami számvevőszéki vizsgálatra hivatkozott, amely megállapította, a "Magyar Rádió az MTI szolgáltatásainak 10 százalékára tartana igényt, amit az MTI monopolhelyzete miatt az MR Rt. nem tud érvényesíteni". A rádió a hazai médiatörténelemben példátlan módon országgyűlési vizsgálatot kért az MTI-vel szemben.

'Diszkriminatív és törvénytelen' döntés

Vince Mátyás az MTI elnöke a Magyar Televízió (MTV) Este című műsorában elmondta, a rádió nem az előírt egységes gyűjtőcsomagot szerette volna megkapni, hanem válogatni szeretett volna a hírcsomagok között. Erre az Országgyűlés (az MTI tulajdonosa) által megválasztott Tulajdonos Tanács Testület (TTT) nem ad módot az országos lefedettségű közmédiumoknak.

"Az MTI döntése diszkriminatív és törvénytelen"- reagált a műsorba telefonon bejelentkező, és a tárgyalásokat az MTI-vel lefolytató Hollós János a Magyar Rádió alelnöke, aki elmondta, magától a TTT-től tudja, hogy más közmédiumok számára már bontották meg a gyűjtőcsomagot.

Ezt a hírügynökség elnöke cáfolta azzal, hogy ott más médiumtípusról volt szó. Az MTI csupán az árat határozhatja meg szabadon. "Hadd ne mondjam meg mennyit engedtünk a rádió számára" fogalmazott Vince Mátyás, aki szerint a rádió "kikényszerítette" a szakítást.

Arra a műsorvezetői kérdésre egyébként, hogy a Kossuth Rádió mivel fogja megtölteni holnapi hírműsorait, Hollós úgy válaszolt: "külön hírcsomaggal készülünk, több hírrel, színesebben, érdekesebben."

Szűk esztendő

Az utóbbi időben nehéz helyzetbe került az MTI, többek között azért is, mert reálértéken több száz millió forinttal csökkent az állami támogatása. Emiatt a hírügynökség elnöke április elején takarékossági programot hirdetett meg, aminek keretében az MTI dolgozóinak egyötödétől, nyolcvan főtől válnak meg júniusban.

Április végén a Világgazdaságban jelentek meg információk arról, hogy az MTI-vel ugyancsak szerződésbontó RTL Klub saját munkatársaival, és az MTI erre az évre tervezett 400 millió forintos megszorítási programja miatt elbocsátott dolgozóival új hírügynökség létrehozását kezdte meg Független Hírügynökség néven.

Áprilisban szinte egy időben az MTI magas árai miatt több hírszolgáltató, a TV2, MTV az RTL Klub és a Magyar Rádió is reklamált már korábban, ezért az MTI kedvezőbb csomagokkal próbálta megőrizni pozícióit.

A távirati iroda egyébként a napokban írta alá a szerződést legnagyobb ügyfelei közül a TV2-vel, a Magyar Televízióval, valamint a Duna Televízióval.