Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kétszázhatvan orvos engedély nélkül

2005.05.18. 09:52
Az orvosoknak március 31-ig kellett igazolniuk az orvosi kamarának, hogy az elmúlt öt évben elegendő továbbképzésen vettek részt. A 28 ezer orvos felének átvizsgálása után nem jogerősen 261 orvost zártak ki, írja a Magyar Nemzet. A jövőben elvileg csak egy másik orvos felügyelete mellett dolgozhatnak.

Az eddig átvizsgált 12 ezer orvosból 261-et kizártak a működési nyilvántartásból, mert az elmúlt öt évre visszamenőleg nem tudták igazolni, hogy elegendő továbbképzésben vettek részt, írja a Magyar Nemzet szerdai száma.

Számuk még tovább emelkedhet, mert eddig csak az orvosok 45 százalékának kreditpontjait vizsgálta át a Magyar Orvosi Kamara (MOK), amely március 31-ig adott határidőt arra, hogy a Magyarországon praktizáló orvosok igazolják, összegyűjtötték az előírt 250 pontot.

Ez az első alkalom, hogy - egy rendelet értelmében - az orvosok működési engedélyeinek meghosszabbítását ilyen feltételekhez kötik. Pontokat konferenciákon, szakmai előadásokon, publikációkkal vagy újabb szakképesítés megszerzésével lehetett gyűjteni.

A kizártak közül többségben vannak a járóbeteg- és a kórházi szakorvosok, míg a háziorvosok is "jól szerepeltek", írja a lap.

Visszaminősülnek

A nem jogerős döntés ellen fellebbezhetnek az érintett orvosok, mondta el a MOK főtitkára a Magyar Nemzetnek. Gyenes Géza hangsúlyozta, az érintettek nem vesztik el automatikusan az állásukat, csupán - az előírások szerint - felügyelet mellett dolgozhatnak, miközben visszaminősülnek szakorvosjelöltnek.

Ez azt jelenti, hogy a betegellátás során mindig mellette kell állnia egy másik szakembernek. A lapnak Gyenes elmondta, kérdés, hogy a rendszer mennyire működőképes, ugyanis számos régió amúgy is orvoshiánnyal küszködik.

Noha a továbbképzési rendszer szükségességét nem vitatják, sokan felteszik a kérdést, a pontszerző rendezvények mindegyike alkalmas-e az orvosok tudásának frissítésére. Más orvosok arra panaszkodnak, hogy egy-egy rendezvényen való részvételért több tízezer forintot kell fizetniük, vagy egyszerűen nem találnak a több napos program idejére helyettest, aki ellátná a praxisukat.