Huba
17 °C
33 °C

Új kormány még nincs, szerkezete már van

2002.05.21. 15:40
A Fidesz szerint példátlan hatalomkoncentráció alakul ki a Miniszterelnöki Hivatalban az új kormányzati struktúra elfogadása nyomán. Az Országgyűlés kedden elfogadta az új kabinet hivatalba lépéséhez szükséges javalatot.
Már a keddi parlamenti ülésen leckét kaptak a leendő kormánykoalíció frakciói arról, hogy mennyire ingatag az Országgyűlésen belüli egyensúly: a Tisztelt Ház csak második nekifutásra fogadta el a napirendet, miután az első voksoláskor határozatképtelennek bizonyult.

Kormányzati elvek

Négy elv, a stabilitás, az átlátható és felelős gazdálkodás, a szolgáló kormány és az egységes kormányzati szerkezet köré épül az új kabinet működése - jelentette ki a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslat parlamenti expozéjában Lendvai Ildikó. A szocialista és a szabad demokrata képviselőcsoportok vezetőinek közös indítványaként benyújtott előterjesztést ismertetve az MSZP frakcióvezetője azt hangsúlyozta, hogy a leendő kormánypártok csak ott változtatnák meg a jelenlegi struktúrát, ahol azt feltétlenül szükségesnek tartják. Megmaradna viszont az önálló kultusztárca, és a gyermekekkel kapcsolatos ügyekkel kiegészített Ifjúsági és Sport Minisztérium is.

Eltűnnek a referatúrák

Kuncze Gábor az SZDSZ frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy megszűnik a "gyámkodás" az egyes tárcák felett azzal, hogy a tükörreferatúrákat eltörlik. A politikus arra a kritikára, amely szerint a gazdaság stratégiai irányítása a Gazdasági Minisztériumtól átkerül a gyakran rövidtávú, fiskális szempontokat érvényesítő pénzügyi tárcához, úgy reagált: a kormánynak van gazdaságpolitikája, nem pedig egyes tárcáknak.

Ellenzéki ellenvélemények

Rogán Antal szerint nem a racionalitás hanem az MSZP és az SZDSZ közötti koalíciós osztozkodás döntötte el az új kormányzati struktúrát. A Fidesz frakcióvezető-helyettese emlékeztetett arra, hogy az MSZP és az SZDSZ négy évvel ezelőtt ellenezte, hogy a Miniszterelnöki Hivatalt kancelláriává alakítsák. Ugyanakkor most beterjesztett javaslatuk alapján növekedne a kormánybiztosságok és az államtitkárok száma, ez pedig példátlan hatalomkoncentrációt jelent a kancelláriában. - Az MSZP lényegében egy "megélhetési kis kabinetet" hoz létre azoknak a szocialista képviselőknek a számára, akik az MSZP és az SZDSZ koalíciós osztozkodása során kiszorultak a kormányzati pozíciókból - fogalmalzott a politikus. A Fidesz-hez hasonlóan az MDF sem támogatta a javaslatot. Balsai István frakcióvezető elsősorban az önálló közlekedési tárca megszűntetését bírálta.