Erzsébet
1 °C
4 °C

Új kormány még nincs, szerkezete már van

2002.05.21. 15:40
A Fidesz szerint példátlan hatalomkoncentráció alakul ki a Miniszterelnöki Hivatalban az új kormányzati struktúra elfogadása nyomán. Az Országgyűlés kedden elfogadta az új kabinet hivatalba lépéséhez szükséges javalatot.
Már a keddi parlamenti ülésen leckét kaptak a leendő kormánykoalíció frakciói arról, hogy mennyire ingatag az Országgyűlésen belüli egyensúly: a Tisztelt Ház csak második nekifutásra fogadta el a napirendet, miután az első voksoláskor határozatképtelennek bizonyult.

Kormányzati elvek

Négy elv, a stabilitás, az átlátható és felelős gazdálkodás, a szolgáló kormány és az egységes kormányzati szerkezet köré épül az új kabinet működése - jelentette ki a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslat parlamenti expozéjában Lendvai Ildikó. A szocialista és a szabad demokrata képviselőcsoportok vezetőinek közös indítványaként benyújtott előterjesztést ismertetve az MSZP frakcióvezetője azt hangsúlyozta, hogy a leendő kormánypártok csak ott változtatnák meg a jelenlegi struktúrát, ahol azt feltétlenül szükségesnek tartják. Megmaradna viszont az önálló kultusztárca, és a gyermekekkel kapcsolatos ügyekkel kiegészített Ifjúsági és Sport Minisztérium is.

Eltűnnek a referatúrák

Kuncze Gábor az SZDSZ frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy megszűnik a "gyámkodás" az egyes tárcák felett azzal, hogy a tükörreferatúrákat eltörlik. A politikus arra a kritikára, amely szerint a gazdaság stratégiai irányítása a Gazdasági Minisztériumtól átkerül a gyakran rövidtávú, fiskális szempontokat érvényesítő pénzügyi tárcához, úgy reagált: a kormánynak van gazdaságpolitikája, nem pedig egyes tárcáknak.

Ellenzéki ellenvélemények

Rogán Antal szerint nem a racionalitás hanem az MSZP és az SZDSZ közötti koalíciós osztozkodás döntötte el az új kormányzati struktúrát. A Fidesz frakcióvezető-helyettese emlékeztetett arra, hogy az MSZP és az SZDSZ négy évvel ezelőtt ellenezte, hogy a Miniszterelnöki Hivatalt kancelláriává alakítsák. Ugyanakkor most beterjesztett javaslatuk alapján növekedne a kormánybiztosságok és az államtitkárok száma, ez pedig példátlan hatalomkoncentrációt jelent a kancelláriában. - Az MSZP lényegében egy "megélhetési kis kabinetet" hoz létre azoknak a szocialista képviselőknek a számára, akik az MSZP és az SZDSZ koalíciós osztozkodása során kiszorultak a kormányzati pozíciókból - fogalmalzott a politikus. A Fidesz-hez hasonlóan az MDF sem támogatta a javaslatot. Balsai István frakcióvezető elsősorban az önálló közlekedési tárca megszűntetését bírálta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?