Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vizsgálóbiztos a kormányzati korrupció ellen

2002.05.02. 08:17
Kifejezetten a kormányzati korrupció felderítésére új, különleges jogkörrel rendelkező vizsgálóbiztos intézményének létrehozását kezdeményezi az SZDSZ. Az új biztost még a nyári szünet előtt munkába állítanák. A szocialisták igazságügyminiszter-jelöltje szerint nincs szükség a vizsgálóbiztosra. Bárándy Péter úgy véli: az új nyomozószervek soha nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, viszont nehezítették a bűnüldözést.
A kormányzati korrupció felderítésére és az ezzel összefüggő bűncselekmények vizsgálatára új, különleges hatáskörrel rendelkező vizsgálóbiztos intézményének létrehozását kezdeményezi az SZDSZ. A párt március végén jelentette be, hogy a választások után különleges felhatalmazású ügyészi csoportot hozna létre. Akkor hozzátették: az ügyészség működése ma joggal veti fel azt a gyanút, hogy a törvény előtti egyenlőség normái nem érvényesülnek Magyarországon.

Az új biztos felügyelné azt is, hogy közpénzeket ne lehessen közbeszerzési eljárás nélkül elnyerni. A szabad demokraták szűkítenék a bank és üzleti titok körét az állami vállalatok esetében és valamennyi olyan cégnél amely jelentős mennyiségű közpénzből gazdálkodik.

Az SZDSZ elképzelése szerint az új biztost a parlament választaná és nyomozati jogkört kapna. Az ügyészséggel együtt vádat is emelhet, de ha ezt a vádhatóság nem tenné meg, úgy pótmagánváddal élhet.

Már a nyár elején megalakulhat

Mindehhez nincs szükség sem az Alkotmány, sem pedig az ügyészségi törvény módosítására, ezért viszonylag gyorsan, még a nyári szabadságolások előtt megalakulhat az új intézmény - mondta el Magyar Bálint az Indexnek.

A vizsgálóbiztos intézményének létrehozást az elmúlt négy év alatt tapasztalt korrupció indokolja, de természeten a mindenkori hatalom tevékenységét vizsgálná - mondta Magyar. Ezért nem a kormány nevezi ki, hanem a parlament választja a biztost. Így az új biztos vizsgálhatná például, vajon miért vásárolt pont most több tucat iratmegsemmisítőt a Miniszterelnöki Hivatal - tette hozzá az SZDSZ ügyvivője.

Bárándy Péter szerint erre semmi szükség

Nem ért egyet az új vizsgálóbiztosi intézmény létrehozásával a szocialisták igazságügyi miniszter-jelöltje. Bárándy Péter az Indexnek nyilatkozva elmondta, szerinte most is "jól ki van találva", kik derítsék fel a bűncselekményeket; erre vannak a nyomozószervek vagy akár az ügyészség.

- Ne feltétezzük, hogy az elmúlt négy évben alapvetően korrupció alapján működött a kormányzat, így ezért sem indokolt egy új, speciális szervezet létrehozása. Ráadásul a hasonló kisérletek még sohasem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ellenben a bűnüldözést nehezítették - tette hozzá Bárándy.