Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A koalícióra szavazott az SZDSZ

2002.05.26. 12:26
A Szabad Demokraták Szövetségének küldöttei nagy többséggel adtak felhatalmazást a pártvezetésnek arra, hogy aláírja a koalíciós megállapodást az MSZP-vel. A szerződést vasárnap délután szentesítik.
Nagy többséggel az MSZP-vel való koalíciókötésre szavazott az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlése. A 613 regisztrált küldött közül az első voksoláskor csupán 8-an mondtak igent arra, hogy a két párt ne lépjen koalícióra. A második szavazásnál, amikor a kérdés már úgy szólt, hogy szövetségre lépjen-e az SZDSZ és az MSZP, nem számolták össze az igen szavazatokat, mert látható volt a többség, négyen viszont tartózkodtak.

Mellette, ellene

A döntést megelőző vitában szintén kevés felszólaló érvelt a kormányra lépés ellen. Szerintük az SZDSZ a koalíció elutasításával megőrizné a párt önálósságát és elejét venné annak hogy 2006-ra kiszoruljon a Parlamentből. Kuncze Gábor pártelnök ezzel szemben azt hangsúlyozta: tiszteletben tartja az ellenvéleményeket, de az ország érdeke a koalíció megkötését kívánja. Megjegyezte, talán eljön az a nyugodt idő, amikor elképzelhető lesz a kisebbségi kormányzás, most azonban még nem tartunk itt.

Demokratikus koalíció

A semmitmondó nemzeti közép kormánya helyett demokratikus koalíciónak kellene nevezni a hivatalba lépő kabinetet, ezzel is demonstrálva a különbséget a populista Fidesz kormányzat és a hivatalba lépő koalíció között - hangoztatta a szabad demokraták vasárnapi küldöttgyűlésén Pető Iván ügyvivő megnyitó beszédében. A politikus úgy vélekedett, nem kérdés, hogy igent mondanak a koalíciós megállapodásra.

Bauert a Parlamentbe!
A küldöttgyűlésen "Bauert a parlamentbe" feliratú polókat árusítanak a Szadelitás, az SZDSZ egyik ifjúsági szervezetének aktivistái. Az V. kerületi szervezet mellett működő ifjúsági csoport tagjainak kedzeményezését Béky Gabriella, a párt választmányi elnöke is felkarolta. Felszólalásában szorgalmazta: a kormány leendő tagjai fontolják meg parlamenti szerepvállalásukat, hogy a képviselőcsoportnak újra tagja lehessen Bauer Tamás is. Pető Iván levezető elnök ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a párt ügyvívő testülete már megtárgyalta ezt a kérdést és úgy foglalt állást, hogy nem kell lemondaniuk tisztségükről a leendő minisztereknek és államtitkároknak.

Kompromisszumos kormányprogram

Kuncze Gábor pártelnök felszólalásában azt vette sorra: mi valósulhat meg a párt választási programjából és mi az, ami csak részben teljesül. Vitatkozva a kormányprogramot ért ellenzéki bírálatokkal úgy vélte, számos konkrétum kiderül belőle és bár nincsenek benne képek, tartalmasabb, mint a Fidesz négy évvel ezelőtti hasonló irata. Megvalósul az ígért adócsökkentés, de kisebb mértékben, mint ahogy azt terveztük - vélekedett Kuncze, aki azzal magyarázta mindezt, hogy kompromisszumokat kellett kötni. Bár nincs benne a kormányprogramban a magánnyugdíj pénztárak erősítése, a tervek szerint a mostani hat százalék helyett a nyugdíjjáruléknak újra nyolc százalékát lehet majd ezekbe befizetni.

Bűnhődjenek a bűnösök

Kuncze újra annak a meggyőződésének adott hangot, hogy minden korrupciógyanús ügyet ki kell vizsgálni, amire az elmúlt négy évben a gyanú árnyéka vetült. Derüljön ki, ha bűncselekmény történt és bűnhődjenek az esetleges bűnösök - fogalmazott a pártelnök, hozzátéve arra is derüljön fény, ha valami csak etikailag volt vitatható, de az is derüljön ki, ha valami teljesen rendben volt. Azt ígérte: a demokratikus koalíció visszaadja az intézmények függetlenségét, visszaállítja a parlament ellenőrző szerepét. Megfogalmazása szerint a rendszerváltás utáni történelmünk legarrogánsabb, leggátlástalanabb, legfelelőtlenebb és legarcátlanabb kormánya távozik a hatalomból. Ne hullassunk értük könnyeket - tette hozzá. Az SZDSZ küldöttgyűlése a pártelnök felszólalása után politikai vitát kezdett a koalíciós megállapodás tervezetéről. A felszólalások után, kora délután szavazhatnak a küldöttek a koalíciókötésről.