Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A koalícióra szavazott az SZDSZ

2002.05.26. 12:26
A Szabad Demokraták Szövetségének küldöttei nagy többséggel adtak felhatalmazást a pártvezetésnek arra, hogy aláírja a koalíciós megállapodást az MSZP-vel. A szerződést vasárnap délután szentesítik.
Nagy többséggel az MSZP-vel való koalíciókötésre szavazott az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlése. A 613 regisztrált küldött közül az első voksoláskor csupán 8-an mondtak igent arra, hogy a két párt ne lépjen koalícióra. A második szavazásnál, amikor a kérdés már úgy szólt, hogy szövetségre lépjen-e az SZDSZ és az MSZP, nem számolták össze az igen szavazatokat, mert látható volt a többség, négyen viszont tartózkodtak.

Mellette, ellene

A döntést megelőző vitában szintén kevés felszólaló érvelt a kormányra lépés ellen. Szerintük az SZDSZ a koalíció elutasításával megőrizné a párt önálósságát és elejét venné annak hogy 2006-ra kiszoruljon a Parlamentből. Kuncze Gábor pártelnök ezzel szemben azt hangsúlyozta: tiszteletben tartja az ellenvéleményeket, de az ország érdeke a koalíció megkötését kívánja. Megjegyezte, talán eljön az a nyugodt idő, amikor elképzelhető lesz a kisebbségi kormányzás, most azonban még nem tartunk itt.

Demokratikus koalíció

A semmitmondó nemzeti közép kormánya helyett demokratikus koalíciónak kellene nevezni a hivatalba lépő kabinetet, ezzel is demonstrálva a különbséget a populista Fidesz kormányzat és a hivatalba lépő koalíció között - hangoztatta a szabad demokraták vasárnapi küldöttgyűlésén Pető Iván ügyvivő megnyitó beszédében. A politikus úgy vélekedett, nem kérdés, hogy igent mondanak a koalíciós megállapodásra.

Bauert a Parlamentbe!
A küldöttgyűlésen "Bauert a parlamentbe" feliratú polókat árusítanak a Szadelitás, az SZDSZ egyik ifjúsági szervezetének aktivistái. Az V. kerületi szervezet mellett működő ifjúsági csoport tagjainak kedzeményezését Béky Gabriella, a párt választmányi elnöke is felkarolta. Felszólalásában szorgalmazta: a kormány leendő tagjai fontolják meg parlamenti szerepvállalásukat, hogy a képviselőcsoportnak újra tagja lehessen Bauer Tamás is. Pető Iván levezető elnök ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a párt ügyvívő testülete már megtárgyalta ezt a kérdést és úgy foglalt állást, hogy nem kell lemondaniuk tisztségükről a leendő minisztereknek és államtitkároknak.

Kompromisszumos kormányprogram

Kuncze Gábor pártelnök felszólalásában azt vette sorra: mi valósulhat meg a párt választási programjából és mi az, ami csak részben teljesül. Vitatkozva a kormányprogramot ért ellenzéki bírálatokkal úgy vélte, számos konkrétum kiderül belőle és bár nincsenek benne képek, tartalmasabb, mint a Fidesz négy évvel ezelőtti hasonló irata. Megvalósul az ígért adócsökkentés, de kisebb mértékben, mint ahogy azt terveztük - vélekedett Kuncze, aki azzal magyarázta mindezt, hogy kompromisszumokat kellett kötni. Bár nincs benne a kormányprogramban a magánnyugdíj pénztárak erősítése, a tervek szerint a mostani hat százalék helyett a nyugdíjjáruléknak újra nyolc százalékát lehet majd ezekbe befizetni.

Bűnhődjenek a bűnösök

Kuncze újra annak a meggyőződésének adott hangot, hogy minden korrupciógyanús ügyet ki kell vizsgálni, amire az elmúlt négy évben a gyanú árnyéka vetült. Derüljön ki, ha bűncselekmény történt és bűnhődjenek az esetleges bűnösök - fogalmazott a pártelnök, hozzátéve arra is derüljön fény, ha valami csak etikailag volt vitatható, de az is derüljön ki, ha valami teljesen rendben volt. Azt ígérte: a demokratikus koalíció visszaadja az intézmények függetlenségét, visszaállítja a parlament ellenőrző szerepét. Megfogalmazása szerint a rendszerváltás utáni történelmünk legarrogánsabb, leggátlástalanabb, legfelelőtlenebb és legarcátlanabb kormánya távozik a hatalomból. Ne hullassunk értük könnyeket - tette hozzá. Az SZDSZ küldöttgyűlése a pártelnök felszólalása után politikai vitát kezdett a koalíciós megállapodás tervezetéről. A felszólalások után, kora délután szavazhatnak a küldöttek a koalíciókötésről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!