Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Még nincs új hírigazgatója az MTV-nek

2002.07.23. 15:10
Tévesen közöltük, hogy MTV Híradójának egykori főszerkesztőjét, a tv2 volt munkatársát, Rudi Zoltánt kinevezték a köztévé új hírigazgatójának. A televízió sajtófőnöke szerint az ügyvezető igazgató időben értesít mindenkit a személyi döntésekről.
Megkezdődött az új vezetők kinevezése a Magyar Televízióban. A Népszava szerint hétfőtől hivatalosan is Sugár Ágnes a köztévé kulturális igazgatóhelyettese. Rér Éva kulturális igazgató várhatóan távozik az ügyvezető utáni legmagasabb beosztásból. Az Index információja szerint az új hírigazgató Rudi Zoltán lesz. Ő már korábban is dolgozott az MTV-nél, hiszen 1997-től 98-ig a Híradó főszerkesztője volt. Jelenleg a tv2 munkatársa.

Megkérdőjelezett legitimáció

Rudi Zoltán
Közben legitimációs vita folyik Ragáts Imre megbízatása kapcsán. A Népszava úgy tudja, pénteken az ügyészséghez fordultak a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának civil delegáltjai, hogy tisztázzák a gazdasági alelnök ügyvezetői kinevezése körüli jogi helyzetet. A civilek többsége szerint a kuratórium elnöksége - megsértve a Magyar Televízió Rt. Alapító Okiratának 10.1. pontját - jogellenesen ruházta fel Ragátsot ügyvezető alelnökként az elnöki jogkörrel.

A jogvita alapja, hogy az elnökség arra hivatkozva, hogy Ragáts Imre volt múlt kedden az egyetlen hivatalban álló alelnök, a civil delegáltak megkérdezése nélkül nevezte ki Ragátsot. Pós Péter civil kurátor azonban a delegáltak többségének nevében úgy véli, Szenes Andrea is jelölt lehetett volna, hiszen a Fővárosi Munkaügyi Bíróság első fokon visszahelyezte az alelnöki munkakörbe.

Kérdések

Pós szerint napokon belül meglesz a testület felének aláírása, így akár már a hónap végére rendkívüli kuratóriumi ülést hívhatnak össze a jogi kérdések tisztázására. Az viszont egyelőre továbbra is kérdéses, hogy mikor lehet az intézménynek új elnöke és ki lesz az. Mint ismert az eddigi vezető, Mendreczky Károly a közelmúltban lemondott. A rendszerváltás óta ő volt a Magyar Televízió nyolcadik elnöke.