Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vizeletmintát ad át Gyurcsánynak a Kendermag Egyesület

2006.09.11. 18:42
A miniszterelnök azért kapja meg a civil szervezet vezetőinek vizeletmintáját, hogy átérezhesse a könnyűdrog-fogyasztók megalázottságát az abszurd rendőrségi gyakorlat miatt. A szervezet szerint a szórakozóhelyeken történő látványos razziák hiábavalóak, ezért a kazincbarcikai kapitányságra is küldenek vizeletet.
Vizeletmintájukat adják át Gyurcsány Ferencnek a drogtörvény reformjáért síkra szálló Kendermag Egyesület vezetői, hogy a kormányfő átérezhesse azt a megalázó és abszurd folyamatot, amit szórakozó fiatalok ezrei diszkórazziákon szenvednek el.

Az akcióról a civil szervezet adott tájékoztatást hétfőn. "Ha [a miniszterelnök] úgy gondolja, hogy a fennálló törvények igazságosak, akkor tegyen feljelentést az aktivisták ellen, ha pedig nem, akkor tegyen lépéseket a törvény megváltoztatására" - fogalmaznak.

Kazincbarcikára is küldenek

A könnyűdrogok legalizálásáért küzdő szervezet pénteken Kazincbarcikán hasonló akciót hajt végre, akkor a helyi rendőrkapitányságra adják le vizeletmintájukat, tiltakozva a rendőrség augusztus 28-ai razziája miatt, amikor hermetikusan lezártak egy kazincbarcikai szórakozóhelyet.

A szervezet meglátása szerint ezzel "az ott tartózkodó több száz fiatal szórakozását tették tönkre, egy életre szóló rossz élményt szerezve nekik."

A Kendermag úgy gondolja, az ilyen jellegű razziák csupán látszattevékenységek, amik csak arra jók, hogy a rendőrség megnyugtassa a lakosságot, kezeli a kábítószer-problémát.

Látványos, de eredménytelen

A razzia során 350 fiatal átvizsgálása után csak 10 fő ellen indított eljárást kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt, de egyiküknél sem merült fel a terjesztés gyanúja. Az egyesület szerint vagy a rendőrség végezte rosszul a munkáját, vagy nem a kábítószerhasználók járnak szórakozni.

A statisztikák szerint ugyanis minden harmadik közép- vagy felsőoktatási intézetbe járó 18 éves kipróbált már illegális drogot.

A Kendermag Egyesület felháborítónak tartja, "hogy a rendõrség még mindig a fogyasztók és a nem-fogyasztó táncolók tömeges terrorizálását tekinti feladatának." A szervezet ezért arra kéri szimpatizánsait, ők is küldjenek vizeletmintát a kazincbarcikai őrsre.

"A kampánynak kettõs célja van - fogalmaz a Kendermag - egyrészt felhívja a figyelmet, hogy a rendőrség a szórakozni járó fiatalokat továbbra is a diktatúrából átöröklött reflexekkel képes nyomás alatt tartani, másrészt, hogy a vizeletvadászathoz nincs szükség az adófizetõknek több millió forintjába kerülő látványos kirakatakciók megszervezésére."