Vizeletmintát ad át Gyurcsánynak a Kendermag Egyesület

2006.09.11. 18:42
A miniszterelnök azért kapja meg a civil szervezet vezetőinek vizeletmintáját, hogy átérezhesse a könnyűdrog-fogyasztók megalázottságát az abszurd rendőrségi gyakorlat miatt. A szervezet szerint a szórakozóhelyeken történő látványos razziák hiábavalóak, ezért a kazincbarcikai kapitányságra is küldenek vizeletet.
Vizeletmintájukat adják át Gyurcsány Ferencnek a drogtörvény reformjáért síkra szálló Kendermag Egyesület vezetői, hogy a kormányfő átérezhesse azt a megalázó és abszurd folyamatot, amit szórakozó fiatalok ezrei diszkórazziákon szenvednek el.

Az akcióról a civil szervezet adott tájékoztatást hétfőn. "Ha [a miniszterelnök] úgy gondolja, hogy a fennálló törvények igazságosak, akkor tegyen feljelentést az aktivisták ellen, ha pedig nem, akkor tegyen lépéseket a törvény megváltoztatására" - fogalmaznak.

Kazincbarcikára is küldenek

A könnyűdrogok legalizálásáért küzdő szervezet pénteken Kazincbarcikán hasonló akciót hajt végre, akkor a helyi rendőrkapitányságra adják le vizeletmintájukat, tiltakozva a rendőrség augusztus 28-ai razziája miatt, amikor hermetikusan lezártak egy kazincbarcikai szórakozóhelyet.

A szervezet meglátása szerint ezzel "az ott tartózkodó több száz fiatal szórakozását tették tönkre, egy életre szóló rossz élményt szerezve nekik."

A Kendermag úgy gondolja, az ilyen jellegű razziák csupán látszattevékenységek, amik csak arra jók, hogy a rendőrség megnyugtassa a lakosságot, kezeli a kábítószer-problémát.

Látványos, de eredménytelen

A razzia során 350 fiatal átvizsgálása után csak 10 fő ellen indított eljárást kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt, de egyiküknél sem merült fel a terjesztés gyanúja. Az egyesület szerint vagy a rendőrség végezte rosszul a munkáját, vagy nem a kábítószerhasználók járnak szórakozni.

A statisztikák szerint ugyanis minden harmadik közép- vagy felsőoktatási intézetbe járó 18 éves kipróbált már illegális drogot.

A Kendermag Egyesület felháborítónak tartja, "hogy a rendõrség még mindig a fogyasztók és a nem-fogyasztó táncolók tömeges terrorizálását tekinti feladatának." A szervezet ezért arra kéri szimpatizánsait, ők is küldjenek vizeletmintát a kazincbarcikai őrsre.

"A kampánynak kettõs célja van - fogalmaz a Kendermag - egyrészt felhívja a figyelmet, hogy a rendőrség a szórakozni járó fiatalokat továbbra is a diktatúrából átöröklött reflexekkel képes nyomás alatt tartani, másrészt, hogy a vizeletvadászathoz nincs szükség az adófizetõknek több millió forintjába kerülő látványos kirakatakciók megszervezésére."