Friderika
13 °C
29 °C

Gergényi: Most már tapasztalata is van a rendőrségnek

2006.09.19. 14:44
A budapesti rendőr-főkapitány szerint a rendőrség kellő létszámmal rendelkezik, technikailag felkészült és tapasztalata is van a brutális rendzavarások felszámolásához. A hétfői zavargásokban 104 rendőr sérült meg, ők pénzjutalmat kapnak. A sebesülteket meglátogató Gyurcsány szerint a rendőrségen látszik, hogy bizonyítani akar.

Gyurcsány Ferenc kedden a Honvéd kórházban kereste fel az MTV-székház ostrománál megsebesült rendőröket, illetve magához kérette Gergényi Péter budapesti rendőr-főkapitányt, tájékoztassák, milyen előkészületeket tesz a rendőrség a hétfő éjszaka történtek megismétlődésének elkerülésére.

A rendőrség kellő létszámmal, technikai felszereltséggel és most már tapasztalattal is rendelkezik ahhoz, hogy képes legyen fenntartani a rendet, amikor egy békés tüntetésből brutális rendzavarás lesz, mondta Gergényi Péter a miniszterelnöknek.


Gyurcsány Ferenc a Honvéd kórházban

A miniszterelnök szerint "látni, hogy a rendőrség bizonyítani akar". Gyurcsány a rendőröket kiváló férfiaknak neveztek, akik "azért sérültek meg, hogy minket óvjanak".

A hétfő este kitört zavargásokban 104 rendőr sebesült meg, és mintegy 20 tüntető. 93 rendőr többnyire zúzódásos sérülést szenvedett, 11 sebsült marad kórházban, 6-an a baleseti, 2-en az idegsebészeti, 2-en a belgyógyászati osztályon fekszenek. Egy sérültet a fül-orr-gégészetre vettek fel.

Gergényi Péter közölte, valamennyi sérült rendőr soron kívüli pénzjutalmat kap.

A hétfő esti zavargások elfajulását a rendőrség erőtlen és taktikailag átgondolatlan fellépése is előidézte, amit a szerv is elismert. A hasonló, nyugat-európai rendbontásokban ugyanis sokkal nagyobb létszámmal is elbírnak a rendőrök.

Ráadásul a magyar rendőrség nyáron még gyakorolta is a tömegoszlatást, ami hétfőn este a Szabadság téren többször is kudarcot vallott.