Nem verték félholtra a rendőrökkel ellenkező jezsuita papot

2006.10.31. 16:05
Az Index stábja is szemtanúja volt Vértesaljai László jezsuita pap és a rendőrök incidensének október 23-án. A pap több orgánumnak is azt állította, összeverték a rendőrök, története pedig - eléggé eltúlozva - a jobboldali politikusok visszatérő példája lett a rendőri túlkapásokról. Stábunk nem látott verést, Vértesaljai pedig maga ismeri el, hogy ellenállt a rendőri intézkedésnek.

Kétségeket ébreszt Vértesaljai László jezsuita pap állítólagos megverésével kapcsolatban egyik fotósunk és tudósítónk beszámolója, akik szemtanúi voltak a jezsuita pap és a rendőrök incidensének, sőt fényképeket is készített róla.

Félholtra verték, de munkaképes maradt

A pesti jezsuiták Mária utcai templomának igazgatóját saját beszámolója szerint október 23-án a Károly körúton verték meg a rendőrök, majd amikor földre került, tovább rugdosták.

A pap megveréséről másnap beszámolt a Magyar Nemzet is, illetve a Hír tévé, majd szinte az összes jobboldali fórum. Október 27-én pedig már a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartomány nyilatkozata arról értesített, hogy Vértesaljait kétszer is megverték a rendőrök.

Arról, hogy a pap mennyire sérült meg, szintén egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot. A gondola.hu október 24-én a Magyar Nemzetre online kiadására hivatkozva azt állította, a papot bár megverték, súlyosabb sérülése nem volt, az eset után járó- és munkaképes maradt.

Ehhez képest október 24-én Semjén Zsolt, a KDNP elnöke az Országgyűlésben arról beszélt, Vértesaljait "félholtra verték" a rendőrök. A pap megverésével kapcsolatban közéleti személyiségek tiltakozó levelet fogalmaztak, az aláírók között volt a többi között Esterházy György és Spányi Antal püspök is.

Hétfőn a parlamentben Kövér László napirend előtt a jezsuita pap megverését is felemlegette, amikor a rendőri túlkapásokról beszélt a parlamentben.

Lábon rúgták

Fotósunk és tudósítónk ott volt, amikor Vértesaljai László összetűzésbe keveredett a rendőrökkel. A jezsuita pap kezében egy magyar zászlóval - ahogy beszámolójában említette - a Károly körúton, a Gerlóczy utca sarkától nem messze botlott bele a rendőrökbe.

A rendőrsorfal ekkor már az Astoria közelében volt, néhány rendőr vonult utánuk. Fotósunk látta, amint a pap lelép a járdáról és a rendőrök felé indult. Három gyakorlóruhás rendőr lépett hozzá, és kérték, hogy menjen el, de Vértesaljai ezt nem tette meg, és láthatóan ellenállt a rendőri felszólításnak.


Tekintse meg képeinket - klikk!

A rendőrök közül ketten lábon rúgták a papot, de ennél súlyosabb kényszerítő intézkedést nem alkalmaztak vele szemben, Vértesaljai el sem esett. Az esetről - arra is számítva, hogy ütlegelés veszi kezdetét - fotósunk több fényképet is készített. (Lehet, hogy a rendőrök durvábbak lettek volna, ha nincs ott fotós, de ez csupán feltevés.)

Az este folyamán fotósunk a Semmelweis utcában még összefutott a pappal, aki nem ismerte fel őt, de elpanaszolta neki, hogy nemcsak nőket és gyerekeket, de papokat is vernek a rendőrök. Mikor fényképészünk közölte vele, hogy látta, hogy nem történt vele semmi, Vértesaljai szó nélkül elment.

Semjén túlzott

Az esettel kapcsolatban megkerestük Vértesaljai Lászlót, aki elismerte, hogy Semjén Zsolt retorikai túlzásba esett, amikor félholtra verését emlegette, de kitartott amellett, hogy kétszer is bántalmazták a rendőrök. Az Index stábja által megörökített eset volt az első, amit egy újabb incidens követett, mondta a pap.

Mint fogalmazott, visszatért az Astorián álldogáló tömeghez, majd a zászlóval a kezében a rendőrsorfalhoz ment, hogy a tüntetők békés szándékairól biztosítsa a rendőröket. Ekkor a rendőrök beemelték a sorfalba, ahol állítása szerint több rúgást is kapott, de végül felismerték, hogy pap, és egy idő után nem nyúltak hozzá, sőt még arra is volt lehetősége, hogy a sorfal felé hagyja el őket, újra csatlakozva a tüntetőkhöz.

A verésről orvosi látlelete is van, amely könnyebb sérülésekről, zúzódásról szól, lába pedig még mindig bedagad éjszakánként, és fáj a gyomortájéka is, ahol egy könnygázgránát eltalálta, mondta az Indexnek Vértesaljai, aki arra a kérdésre, hogy miért nem hagyta el a területet, amikor a tömegoszlatás megkezdődött, azt válaszolta, nem hallotta a rendőrök felszólítását.

Sok bába közt elveszni

Az október 23-ai eseményeket mindkét politikai oldal másként magyarázza, próbálja a maga malmára hajtani a vizet, ami tovább nehezíti az események objektív feltárását. Rendőri túlkapások valóban voltak, és számos esetben előfordult, hogy védtelen, megbilincselt embereket vertek össze a rendőrök többször a kényszerítő eszköz használatát megengedő intézkedés nélkül, vagyis a megvert embert a földön hagyták.

A kormánypárti politikusokkal is előfordult, hogy igyekeztek felnagyítani például a rendőrség veszteségeit, Vadai Ágnes szocialista képviselő felgyújtott rendőrről beszélt egy sajtótájékoztatón, holott nem gyújtottak fel egyetlen rendőrt sem a hétfői zavargásokban.