Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bárándy Péter a Törzsasztalban

2002.11.14. 17:20
A kormányváltás óta a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás közötti viszony az alkotmánynak megfelelően alakult, tehát a kormányzat az igazságszolgáltatást nem befolyásolja. Egyebek mellett erről beszélt az igazságügyi miniszter, a Törzsasztal csütörtökön vendége.
Magyarországon nem lenne jó megoldás a lágy drogok liberalizációja, jelentette ki Bárándy Péter az Index Törzsasztalának vendégeként. Az IM vezetője a Btk. tervezett módosítása kapcsán hangsúlyozta: "A kriminológiai és más tudományos kutatások és az orvosszakértői vélemények megoszlanak abban, hogy az enyhe drogok fogyasztása csupán a kezdő lépés-e a keményebbek felhasználása útján."

Nem a liberalizációra

Bárándy szerint egy adott ország társadalmi közfelfogása sok mindent meghatároz, és a magyar társadalom a drogokkal szemben nem megbocsátó. Az itt élők inkább az alkoholfogyasztásra van kondicionálva. Magyarországon egyebek mellett ezért az tűnik járható útnak, hogy nagyon egyértelműen elválasszák a droggal üzletszerűen "kereskedő" személyt az e személy áldozatának is tekinthető fogyasztótól. Az előbbit veszélytelenné tenni csupán nagyon súlyos büntetéssel lehet, az utóbbit viszont rossz helyzetéből lehetőleg ki kell vezetni. Ennek technikáját adná meg a módosított jogszabály, amely felajánlja a fogyasztónak, hogy a büntetőeljárást vagy legalább annak folytatását elkerülheti, ha a megfelelő segítség igénybe vételével a kivezető utat keresi.

Politika és igazságszolgáltatás

Bárándy Péter a hatalmi ágak egymáshoz való viszonyáról szólva azt hangsúlyozta, hogy a kormányváltás óta a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás közötti viszony az alkotmánynak megfelelően alakult, tehát a kormányzat az igazságszolgáltatást nem befolyásolja, a harmadik hatalmi ág függetlenségét tiszteletben tartja. "Amennyiben ilyen törekvés lenne, illetőleg az számomra megakadályozhatatlannak bizonyulna, annak a konzekvenciáját jól felismerhető módon nyilvánvalóan levonnám".

Nem ismerte Medgyessyt

Arra a kérdésre, hogy kínos-e a miniszteri posztot vállalni azután, hogy Medgyessy Pétert védte volna, Bárándy Péter elmondta, hogy "ez a kérdés Dávid Ibolya előző igazságügy miniszter tévedésen alapuló kijelentésére vezethető vissza", Bárándy azonban a jelenlegi miniszterelnökkel akkor ismerkedett össze, amikor Medgyessy Péter őt felkérte az igazságügy-miniszteri pozíció vállalására.