György
14 °C
24 °C

Nyomoznak Révész Máriusz feljelentése ügyében

2006.11.15. 13:22
Összesen 104 esetben nyomoz az ügyészség a szeptemberi-október zavargásokkal kapcsolatos rendőri túlkapások gyanúja miatt, de eddig egyetlen rendőrt sem tudtak meggyanúsítani. Nyomozás indult Révész Máriusz bántalmazásának ügyében is. Hivatalos személy elleni erőszak miatt 41 személy ellen folyik eljárás.

Újabb feljelentések érkeztek az ügyészségre az október 23-i, budapesti rendőri intézkedésekkel összefüggésben, így már 64 eljárás indult hivatalos eljárásban történt bántalmazás ügyében, mondta az MTI-nek a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerdán.

Morvai Attila közölte, az eljárásoknak továbbra sincsenek gyanúsítottai, ahogy a szeptemberi rendőri intézkedések miatt tett további 38 feljelentésnek sem. Az október 23-án történtekkel kapcsolatban egy, gyülekezési szabadság megsértése miatt tett feljelentés ügyében is eljárás indult, de ennek sincs gyanúsítottja.

Nyomoznak Révész Máriusz bántalmazása ügyében is

Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétsége miatt nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő feljelentése miatt , tájékoztatta az ügyészség szóvivője szerdán az MTI-t. Lőrincz Edina elmondta, ennek az ügynek sincs gyanúsítottja. Ha azonban a bűncselekményt valakivel szemben megállapítják, akkor az elkövetőt két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja a bíróság. A szóvivő megjegyezte, hogy a Legfőbb Ügyészség kijelölése alapján nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség Révész Máriusz feljelentése ügyében.

Az ellenzéki politikus ügyvédje november 2-án közölte, hogy Révész Máriusz benyújtotta feljelentését a fővárosi ügyészségi nyomozóhivatalhoz az október 23-án vele szemben foganatosított erőszakos rendőri fellépés miatt. "Ismeretlen tettesek ellen tettünk feljelentést hivatali eljárásban történt bántalmazás és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés miatt" - mondta akkor Futó Barnabás. A politikus feljelentést tett Bene László országos rendőrfőkapitány és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány - részben mint pszichikai bűnsegédek és részben mint bűnpártolók - ellen. A Fidesz parlamenti képviselője október 23-án, az Astoria környékén sérült meg, amikor a tüntetők és a rendőrök összecsaptak egymással.

Nem könnyű az azonosítás

Nincs könnyű helyzetben az ügyészség, ha a rendőri túlkapások miatt indult eljárásokban konkrét gyanúsítottakra akar bukkanni, mert az intézkedő rendőrök nem viseltek azonosító jelvényt vagy számot, ezért lehetetlen volt őket a helyszínen azonosítani, és nem sokat segítenek a videofelvételek sem.

"Eddig még egy ügyet sem szüntettünk meg azért, mert lehetetlen volt a gyanúsítás" - közölte az Indexszel Morvai Attila, aki szerint a túlkapások vizsgálata azért nehéz, mert az azonosítást utólag kell elvégezni. Az ügyészség a helyszín és az időpont alapján a rendőrség anyagokból kiindulva próbálja meghatározni, milyen rendőri egységek lehettek a közelben, adott esetben a parancsnokot is meghallgatják, de erre még egy esetben sem került sor.

"Hát nem könnyíti meg a munkát" - válaszolta a rendőri azonosítók hiányáról szóló kérdésünkre a szóvivő, és elmondta: az ügyészség csak bűncselekményekkel foglalkozik, az azonosítók hiányával nem.

Kő- és sörösüvegdobálás miatt már született ítélet

Az ügyészség emellett 28 büntetőeljárást indított hivatalos személy elleni erőszak miatt. Ezekben az eljárásokban eddig 41 gyanúsított van. Ez a szám még nőhet, a nyomozások még nem zárultak le.

Közülük két személyt gyorsított eljárásban, első fokon már elítélt a bíróság. Egy 18 éves gimnazistát nyolc hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság, mert kockaköveket dobált a rendőrök felé.

Egy férfit pedig, nem jogerősen másfél év, öt év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, amiért egy sörösüveget dobott az intézkedő rendőrök felé.