Alfréd
-2 °C
2 °C

A nyakkendő színe a piros

Kevesebb támogatást kap három gyerek után az idén harmincéves Újhelyi István, aki inkább a sört választja unicummal, de vendégeit borral és pálinkával is vendégül látja. Az ifjúszocialista titán az ugyancsak koraérett Botka Lászlóval hajtotta végre tíz évvel ezelőtt a gyurcsányi fordulatot Csongrádban, ma az MSZP alelnökeként a párt utánpótlásedzője. Miért lehet csábító egy fiatalnak politikusnak menni?

Szinte csak piros nyakkendőben lehet önt látni a parlamentben. Van más színű is?

Ez tévedés. Az utóbbi időben ugyan sokszor volt rajtam piros nyakkendő, de rengeteg más színű is van.


Fotó: Huszti István

Tehát az utóbbi időben tudatosan csak pirosat vett fel?

A nyakkendő színe a piros.

Az MSZP alelnökeként mi a feladata?

Amivel a pártvezetés megbíz.

Most mivel van megbízva?

Több dolgom is van. Ami most a legjobban izgat az az MSZP képzési rendszerének kidolgozása. Indulnak az első képzéseink egy hosszú távra tervezett utánpótlásképző intézetben.

Ön akkor az MSZP utánpótlás válogatottjának edzője?

A pályaedző, aki biztosítja az edzőnek és a csapatnak a biztos felkészülést.

Egy ilyen továbbképzést, hogyan kell elképzelni?

Nincs Magyarországon jó értelembe vett politikai iskola. Én 18 éves korom óta vagyok a közéletben és megtanultam, hogy, mily veszélyes, mily nehéz foglalkozás ez. Sokan épp azért buknak ki idő előtt, mert nem volt egy jó iskolájuk.

Önnek nem voltak nehézségei, hogy nem volt iskolája?

Nekem az élet iskolája jutott: önkormányzati képviselő lettem már húszévesen. Ugyanakkor az nem normális, hogy valaki a saját vagy mások kárán, eredményein tanuljon.

Ez a képzés a már aktív politikusoknak szól majd, vagy bárkinek akit érdekel a politika?

Tervezünk egy közéleti kurzust, ami kötelező lesz az aktív politikusoknak. De nem kérünk párttagságit, hogy valakit felkészítsünk.

Ha jól értjük a politika iránt érdeklődő fiatalok jelentkeznek a képzésre. Ha sikerrel veszik az akadályokat, akár a Fideszben is kiköthetnek?

Nehezen tudom azt elképzelni, hogy valaki egy igazi baloldali gondolkodó műhelyből a Fideszben keressen politikai gyönyöröket.

Hogyan döntötte el 18 évesen, hogy politikával akar foglalkozni?

Eszeveszett módon érdekelt a köznek minden ügye. Már a diákönkormányzatban is szerepet vállaltam középiskolásként, persze ott még mondjuk olyan feladatok adódtak, hogy szervezzek meg, mondjuk, egy bulit.

Eszerint nem volt lázadó alkat?

De én lázadó alkat vagyok. Erről tudnának mesélni a tanáraim. Én voltam mindig az, aki ki mert állni a diákok érdekei mellett.

Volt valamilyen emlékezetes eset?

A legszebb az volt, amikor úgy álltam ki a vécében dohányzó fiatalok elleni razziák megszüntetéséért, hogy nem is dohányoztam abban az időben.

Egy mondatban meg tudná, fogalmazni a fiatalabbaknak, hogy miért jó politikusnak lenni?

Közösség és közélet. Az egy fantasztikusan izgalmas dolog, ha olyan kérdésekben van mód döntést hozni, amiben másnap látod az eredményét. Egy szűk lakóközösségben, vagy egy egész ország életében. Ez egy csoda.

Ritkán szólal fel a parlamentben. Miről beszélt legutóbb és, miről fog legközelebb?

Nem feladatom a parlamenti szócsatákban való részvétel. Legutóbb a meddőséggel kapcsolatos problémák átfogó kezelésére vonatkozó országgyűlési határozati javaslatot nyújtottam be Török Zsolttal, amit már el is fogadtak.

Mit szeret legjobban a parlamentben?

[A kérdés elhangzása közben elhalad a parlamenti folyosón Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, és megkérdezi: készül már az újhelyis oldal? E percekben, hétfőn koradélután, épp ellepte az Indexet Gyurcsány Ferenc.] A Gál Zolit, amikor elmegy mögöttem, és megjegyzést tesz.

Tudta-e ön?
  • A tinédzserfejjel a mozgalmis karrierbe fogó Újhelyi István 1975-ben született Berettyóújfaluban. Felesége gyógyszerész, három gyermekük született. 2002-ben doktorált a szegedi jogon. Angliai és amerikai ösztöndíjas, különféle ifjúsági szervezeteknél mozog, 1993-ban lép az MSZP-be, 1998 és 2000 között már Csongrád megyei elnök, 2004-ben a párt alelnöke, miután átadta az ifjúszoci szervezet, a FIB-elnökségét. 2002-ben magabiztosan győz Csongrád 1. vk.-ben Rákos Tibor fideszes jelölttel szemben.
  • A szőregi rózsatő 2004 óta hungarikum, de a világban már korábban megszerezte az elismerést, ami a löszös talajnak és a sok napsütésnek köszönhető. A földrajzi adottságok mellett a tőkét igénylő technológiai fejlesztés is ráférne a Szeged környéki ágazatra. Legalább 3 ezerre tehető azok száma, akik a tájkörzetben rózsatő-termesztéssel foglalkoznak. Az össztermelés 70-80 százalékát exportálják, évente 3-3,5 millió tövet szállítanak a többi között angol, holland, francia, német, olasz, osztrák, ukrán és japán partnereiknek.
  • Epres Pannit politikusaink közül kevesen ismerik, pedig egyrészt ő is hungarikum, és az átlagos bulvárfogyasztó is jól tudja, Benedek Tibornak ő díszíti az oldalát, vagy fordítva. A gödöllői modell tíz éve van a pályán, messze földön elhíresült mondata a következő: "Csapvízzel soha nem mosom az arcomat, Evian ásványvízzel törlöm át reggel és este." Legutóbb itt láttuk >>
  • A három szegedi körzetben Bodó Imre tiszaszigeti polgármester, Kalmár Ferenc önkormányzati képviselő indul fideszes színekben, és Balogh László országgyűlési képviselő a Nemzeti Fórum és a Fidesz közös jelöltjeként. A szegedi Fidesz-jelöltek tehát valamennyien kereszténydemokraták. Részletek >>
  • A szőregi rózsabál, bár ma már nehéz megkülönböztetni egy szocialista majálistól, még a kisgazda Molnár Róbert találmánya volt. A Torgyán József mellől 2001-ben kibukó, majd Az elnök embere voltam címen róla leleplező könyvet író személyi titkár néhány évvel ezelőtt felhagyott a szervezéssel, a rózsabált pedig Újhelyiék vitték tovább. A koncertek és vurstli mellett rózsás felvonulást és kiállítást is tartanak, ez utóbbira nyári tapasztalataink szerint lehetne még erősíteni.
  • Kerekek és gyerekek. Orbán Viktor szájában 2002-ben formálódott meg a híresség vált mondat: három szoba, három gyerek, négy kerék. A szlogen hűen tükrözte a polgári kormány középosztályra fókuszáló családpolitikáját. A mondat maga egyébként nem magyar termék. Az osztrák Puch-cég ugyanis első kisautóját az "eine Frau, zwei Kinder, drei Zimmer, vier Räder" szlogennel árusította. Részletek >>
  • A még a szocializmusban is ultraortodox kommunista térségnek számító Csongrád megyében 1990 óta mindig az országosnak megfelelően alakultak az eredmények. Az MDF-et 1994-ben a szocik, köztük az öregek (Géczi József, Annus József) mellett a húszévesen egyéniben nyerő Botka László szegedi polgármester veri vissza. 1996-ben kerül be Újhelyi a városi testületbe. 1998-ban a Fidesz és a kisgazdák kerülnek fölénybe, de koalíciót nem tudnak kötni, Bartha László polgármestersége pedig botránytól hangos, a várost is elvesztik 2002-ben. Ekkor Újhelyi is és Botka is győznek egyéniben, utóbbi a polgármesteri címet is megszerzi.

Van-e kedvenc ellenzéki politikusa?

Van több, így a kampány közeledtével annyira nem szeretem őket. Mit értenek kedvenc alatt, akivel az ember elmegy...

...akit elismer, akivel jóban van.

Oh persze. Olyan, akit elismerek, nagyon sokan. Főleg egy-egy szakma politikai tudorai. Nevet hadd ne említsek.

Kivel van a legjobb viszonyban?

Azzal a fideszes vetélytársammal, akit 2002-ben felülmúltam az egyéni körzetünkben. Kifejezetten jó a viszonyunk.

És most, a választások közeledtével is jó?

Jó. Bár jövőre nem ő lesz az ellenfelem.

Akkor ki indul ön ellen?

Egy kedves polgármester a választókörzetemhez tartozó egyik település első embere, aki igen sok fejlesztési projektet, beruházást köszönhet nekem az elmúlt években.

Már más politikusoknál is megfigyeltük, például Gyurcsány Ferencnél, hogy nem mondják ki ellenfeleik nevét. Ez tudatos?

[Vakarja a fejét és közben gondolkodik.] Ha valamit nem mondok ki, az nyilván tudatos. A vetélytársamat egyébként Bodó Imrének hívják. Ezzel most gondolom nem rengettem meg az Index olvasóinak mai napját.

Jobban tart a választástól, mint 2002-ben?

Az a típus vagyok, aki nem szokott tartani tőle. Imádom a napi pörgés izgalmát, aztán majd ráérek az urnazárást követő néhány percben, órában izgulni.

Bor vagy sör?

Bort gyűjtök, sört iszok. Nagyon régóta a sör-unicum párosról vagyunk híresek barátaimmal. Most kezdtem kísérletezni ágyaspálinkák elrakásával.

Az elrakott pálinkával és a borral mit csinál?

Ha valaki eljön hozzánk, megkínálom. Elfogy, mert nálam nagy baráti élet van.

Mi volt az utolsó hanghordozó, amit vásárolt?

Caramellnek a megasztáros gyűjteménye.

Mit szól ahhoz, hogy egyre nehezebb sztárokat hívni politikai rendezvényekre, mert a művészek, vagy megijednek, vagy pedig menedzserük, esetleg az őket befuttató tévé tiltja le őket?

Megértem azt a döntést, amikor a menedzserek, kiadók, jogtulajdonosok óvják az egyes politikai táborokba való besorakozástól az előadóművészeket. Kicsi ez az ország ahhoz, hogy két kölyke legyen. Most a Kölyköd voltamra célozva.

Kicsit maga ellen is beszélt, mert ugye, hogyan fog így az MSZP jó bulikat tartani?

A mai napig imádom azokat a dalokat, amiket olyan előadók adnak elő, akiknek politikai megnyilvánulásaitól egyébként hidegrázásom van. Egyébként érdemes megnézni, hogy a köztudottan balliberális művészek mennyire csendben vannak, nem hajlandóak felsorakozni a politika mögé.

Kivéve talán Geszti Pétert.

Geszti Péter gondolkodásában egész életmódjában, világnézetében könnyen besorolható, hogy mi az, amit szeret, mi az amit elutasít. De kampányrendezvényen fellépni, vagy az ellenzék politikusait bírálni még nem hallottam.

Elmegy a januári Rapülők búcsúkoncertre?

Ott szeretnék lenni.

Mivel mérgezi magát?

A dohányzásról leszoktam hat éve.

Hogyan?

Én már 18-20 éves korom óta szerettem volna gyerekeket, mert 17 évesen jöttem össze a feleségemmel. Ő azt mondta, hogy akkor lesz gyermek, ha a nikotin kiürült a szervezetemből, és nem szívok több cigarettát. Napi másfél két doboz cigi után, aznap este elnyomtam az utolsót és azóta nem gyújtottam rá.

Hízott valamennyit a leszokás után?

Aktív sportoló voltam. A leszokás után felszedtem néhány kilót, de azóta heti három-négyszer 4-6 kilométeres futással igyekszem kondiban tartani magamat.

Ha feltalálnák az időgépet, hová menne, milyen eseményt nézne meg?

[Hosszan gondolkodik.] Imádom a történelmet, ezért magammal szúrnék ki, ha csak egy eseményt emelnék ki.

De csak egyet lehet.

Azt megnéztem volna, amikor Árpád és hadai eldöntötték, hogy itt állnak meg mindörökre.

Elégedett döntésükkel?

Látva a tájfunokat és a természeti katasztrófákat, úgy érzem jól döntöttek. Egy kis tenger, meg nagyobb hegyek azok ránk férnének, de összességében örülhetünk.

Volt-e már női ruhában valaha?

[Mondjam, vagy nem mondjam? - ezt olvassuk le interjúalanyunk arcáról, miközben gondolkodik.] Táborban, táborvezetőként brahiból rám adtak egyet, és ha nem rémlene ennek a fényképe előttem, amit valaki készített, akkor galád módon letagadnám. [Elneveti magát.]

Tehát ez az interneten bármikor felbukkanhat?

A honlapomon régen voltak ilyen fényképek. De brahiból csináltam a meglehetősen boldog mozgalmi években.

Oroszlán Szonja, vagy Epres Panni?

A videoklipeket elnézve, egy forró álmomban biztosan eszembe jutna a Szonja.

Újpest vagy Fradi?

Fociban hajrá Loki, kéziben pedig hajrá Pick!

Milyen könyvet olvasott utoljára?

Szinte mindig magamnál tartok egy Örkényt, ami nagyon megmaradt bennem, mint utolsó olvasási élmény az a Gyertyák csonkig égnek, amit immáron harmadszor olvastam el.

Kétpercesek vagy egypercesek?

Irodalomban egypercesek, parlamenti hozzászólásokban kétpercesek.

Mit vett utoljára a felesége születésnapjára?

Tortát a gyerekekkel, mert az önmagában ünnep volt, hogy otthon voltam. Nem vagyunk nagy ajándékozók, mert 17 éves korunk óta már szinte mindent adtuk a másiknak, így a legboldogabb az együttlét és a szeretet.

Hány évesek a gyerekei?

Öt és fél, három és fél, és másfél.

Kivel van a legtöbb probléma?

Velem, hogy nem vagyok otthon.

Horvát tengerpart, vagy Balaton?

Balaton.

Azt vettük észre, bár ez nem egy aktuális dolog, hogy Csongrád megye az MSZP szempontjából egyre befolyásosabb, és arrafelé sok a sikeres, fiatal szocialista. Mi történt Csongrádban?

Több mint tíz éve egy akkor fiatal csapat újraértelmezte az MSZP politikáját.

Mint mostanában Gyurcsány az MSZP országos politikáját?

Szoktunk is régi élményeket mesélni, akik országosan azt teszik, mint amit mi otthon néhány éve megtettünk.

Tehát, hogy hogyan kell túllépni a régi kádereken például?

Hogyan kell túllépni a saját magunk árnyékán, mint MSZP, vagy mint baloldal.

Önnek, hogyan sikerült elérnie ilyen fiatalon, hogy adjanak a szavára, hogy tekintélye legyen?

Idő kérdése volt. Az én kritikai megnyilvánulásaim sokszor telibe találják a problémát. Ezzel talán tudom bizonyítani, hogy konyítok valamit a történethez. De iszonyatos módon akarok tanulni, ezért eszem ágában sem volna erősebb pozíciót vállalni.

Mikor tudná elképzelni magát Hiller István helyébe? Még hány évet adna magának?

Azzal a párossal, aki most az MSZP-t és a kormányt viszi, nem versenyt futni kell, hanem segíteni őket. Még csak harmincéves vagyok, az elkövetkező harminc évben sok mindenre lesz még időm.

A párt vagy a kormány?

Ahol valami többet tudok hozzátenni. Egy szaktárca államtitkáraként a szürke hétköznapokban nem biztos, hogy annyi hasznát vehetnék az én habitusomnak, gondolkodásomnak, mint a frakcióban, a pártban, vagy egy programalkotó mechanizmusban.

A politika melyik területen a legjobb?

Egy szakterület van - külön tiszteletdíj nélkül - a népesedési politikai programot gondozom a Miniszterelnöki Hivatalon belül. Ott van a kezem nyoma a családtámogatás új programján is.

Amikor a népesedéssel foglalkoznak, akkor a kínai bevándorlókra számítanak, vagy arra, hogy a magyarok elkezdenek több gyereket csinálni?

[A kínai szóra felkapja fejét és kutatni kezd zsebeiben.] Ez egy kínai C-vitamin, az éjszaka jöttem haza Kínából.

Akkor beletrafáltunk.

Bele. Az egyik padtársam kért vitamint most a parlamentben és nem akarta elfogadni, mert nincsen rajta európai nyelven, hogy micsoda.

Megkóstolhatjuk esetleg?

Narancsízű pezsgőtabletta, de majd kapnak belőle.

A lassan demokratizálódó kínaiaknak át tudta adni tapasztalait arról, hogyan kell kommunizmusból kapitalizmusba váltani?

Egy kétezer éves társadalom, amely hozzá van szokva, hogy hol a császár, hogy a kommunista párt működteti a birodalmat, nem ugyanaz mint egy többpártrendszeren alapuló kelet-európai rendszer.

Visszatérve a népesedésre: a magyarok szaporodásának gyarapítása vagy a bevándorlás ösztönzése?

Az állam ebbe ne szóljon bele, hanem teremtsen olyan helyzetet, hogy bárkinek kedve és lehetősége legyen az első vagy a negyedik gyerek vállalásához. Lakás, iskoláztatás és főleg női foglalkoztatás.

Kerekek nem kellenek a gyerekekhez?

A négy keréken a feleségem ül a három gyerek mellett. De mielőtt megkérdezik, saját programot hajtok végre és nem másét. Nálunk például kiegészült a program három kutyával is.

A családtámogatási rendszer megváltozása hogyan érinti a családját? Kevesebbet vagy többet kapnak?

Mi kevesebbet kapunk és ez így van rendjén. Magas keresetű parlamenti képviselő vagyunk, és nálunk nem az a kérdés, hogy meleg ételt esznek-e a gyerekek.

Jogásznak tanult, most egyelőre politikus. Azért tervez-e szakosodást vagy ezen nem gondolkodik?

Miután már parlamenti képviselőként és apaként küzdöttem végig az államvizsga időszakát, a rémálmaimban előkerülő éjszakai tanulások és vizsgák egyelőre nem férnek bele. De szakvizsgát kell tennem, ez elvárás magam felé is.

Mi volt az utolsó dolog, amivel utoljára a választókerületéből megkeresték?

A szőregi rózsások...

[Nyáron lent jártunk Szegeden, hogy megnézzük Orbán Viktort, aki nemzeti konzultált, a kiegyensúlyozottság jegyében átugrottunk a szőregi rózsabálra. A partin Bródy János is énekelt, és többek között Újhelyi István is bőszen ropta. A közös emlékek közös nevetést idéznek elő.]

Lehet ezen nevetni, de amikor a kedveseiknek hősszerelmesként rózsát visznek ajándékba és végiggondolják, hogy ez úgy érkezik vissza hozzánk Hollandiából, hogy egyébként Szőregen termelik a magyar rózsások, ráadásul hányszoros áron jön vissza...

És mit lehet csinálni?

A magyarországi rózsatőtermesztés 97 százaléka az én választókerületemben történik, ez sokmillió rózsatő évente. Nekem most egy adótörvény-módosítást kellett átpréselnem a parlamenten az ő érdekükben.

Miért Hollandiából jön haza a magyar rózsa?

Azért, mert francia és holland magáncégek bértermelésben, vagy éppenséggel felvásárlással a szőregi rózsakultúrából próbálnak megélni. A magyar klímában megterem a rózsatő, amit hűtőkamionokkal elszállítanak.

Az adómódosítás könnyít a helyzetükön?

Tavaly sikerült hungarikummá nyilváníttatni szőregi rózsatövet, most pedig egy olyan adómódosítást fogadtunk el, ami más őstermelőkhöz hasonlóan felemeli hatszázezer forintra az adómentességet.