Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Újabb csalással hozták összefüggésbe a MERT 2000 Rt. vezetőjét

2002.11.29. 11:55
Hétfőn szabadlábra helyezték, kedden viszont már újra kihallgatták Tüske Szabolcsot, a MERT 2000 Kft. vezetőjét. Az üzletember a rendőrség szerint a Magyarország mindannyiunké című kiadvány elkészítéséért felvett pénzért cserében nem végzett valós teljesítményt.
Közbeiktatott cég

Egy nappal hétfői szabadlábra helyezése után, már kedden újra kihallgatták Tüske Szabolcsot. A Magyar Hírlap úgy tudja: ennek oka, hogy a rendőrség adatai szerint a Magyarország mindannyiunké című kiadvány elkészítéséért felvett 150 millió forintból 34 milliót úgy vett fel a MERT 2000, hogy a munka nyomdai megrendelésén kívül semmilyen valós produktumot nem tudott felmutatni. Vagyis pusztán a cég közbeiktatásával ennyivel többe került az adófizetőknek a kiadvány elkészítése. Tüske előzetes letartóztatásának megszüntetését a Fővárosi Bíróság azzal indokolta, hogy sem szökés, sem pedig összebeszélés veszélye nem fenyegeti a nyomozók munkáját. A cég vezetőjét azért tartóztatták le február 13-án, mert a Pest Központi Kerületi Bíróság végzése szerint alaposan gyanúsítható azzal, hogy 1999 márciusa és 2002 májusa között a magyar állam által alapított Országimázs Központ költségvetéséből származó jogtalan haszon megszerzésére törekedett. Tüske Szabolcs a gyanúsításban szereplő bűncselekmények alapján 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető.

Lefoglalt vagyon

Tovább vizsgálják a hatóságok a Millenáris Kht. tevékenységét is. A rendőrök azt szeretnék kideríteni, hogy az állandó kiállítás 240 forintos belépti díja mellé miért adtak ajándékba 805 forintért vásárolt órákat. A kht. 402 millió forintot fizetett az 500 ezer darab óráért, amelyek beszerzési ára mindössze 70 millió forint volt. Az ügyben gyanúsított hűtlen kezelés miatt Berkecz Jánosné Börcsök Mária, és további öt ember, köztük bűnsegédként Cs. Szilvia a Globe Ltd. importőrcég vezetője, illetve K. Péter a Millenáris Rt. vezérigazgatója. Rajtuk kívül orgazdasággal gyanúsítanak egy másik személyt, két további szereplő ellen pedig közokirat-hamisítás gyanúja miatt indult vizsgálat. A Népszava információi szerint noha a Millenáris Kht. volt vezetője, Berkecz Jánosné szabadlábon van, személyes vagyonának jelentős részét lefoglalták. A cégvezető ugyanis eredeti munkaszerződésében foglalt járandósága többszörösét, mintegy 32 millió forintos juttatást kapott munkáltatója jóvoltából.

Az év végén bezár és decembertől ingyenesen látogatható az Álmok Álmodói - világraszóló magyarok című kiállítás a budapesti Millenáris Parkban. Noha a tervek szerint a tárlatot jövő áprilisig meghosszabbították volna, a kiállítási csarnok szerkezeti állapota gyorsan leromlott. Az épület 60 helyen ázik be és a többi épület tetőszerkezete is felújításra vár.