Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erősödő idegenellenesség

2002.12.10. 14:52
A magyar lakosságra nemcsak a jóléti sovinizmus, hanem egyfajta természetes inmobilitás, elzárkózás is jellemző. Az országban a tavalyi csökkenés után ismét erősödött az idegenellenesség - egyebek mellett ezek a legfontosabb megállapításai annak a TÁRKI által végzett felmérésnek, amelyet kedden, az emberi jogok világnapján ismertettek.
Ismét nőtt az idegenellenesség Magyarországon a tavaly november óta tartó csökkenés után; a TÁRKI felmérése szerint a felnőtt lakosság 40 százaléka nem engedne be semmilyen menedékkérőt az országba.

Arabok, cigányok

Az idegenellenesség mértékét vizsgáló kutatás eredményeit Sik Endre, a Nemzetközi Migráció- és Menekültügyi Kutatások Központjának igazgatója ismertette kedden az emberi jogok világnapján Budapesten. A szociológus elmondta: a megkérdezettek 6 százaléka tekinthető idegenbarátnak, a többség - 54 százalék - pedig mérlegelné kinek, illetve milyen okból adna menedéket az országban. Hozzátette: a mérlegelők legkevésbé az arabokat és a cigányokat, leginkább pedig a kínaiakat, a volt szovjet tagállamokból és Romániából érkezőket látják szívesen Magyarországon. A megkérdezettek közel fele negatívan ítéli meg az uniós csatlakozás okozta migrációs hatásokat: 58 százalékuk véli úgy, hogy az EU-tagállamokból érkező bevándorlók nem tennének jót Magyarországnak, 44 százalékuk pedig nem tartaná kedvezőnek a magyar állampolgárok letelepedését az Európai Unió területén.

Jóléti sovinizmus

Sik Endre szerint ezek az adatok is azt mutatják, hogy a magyar lakosságra nemcsak a jóléti sovinizmus, hanem egyfajta természetes inmobilitás, elzárkózás is jellemző. A magyarok migránsokkal kapcsolatos félelmei némileg magasabbak az EU-átlagnál: a megkérdezettek 66 százaléka véli úgy, hogy a bevándorlók miatt nő a bűnözés, a migráció hatására fokozódó munkaerő-piaci versenytől tartók aránya pedig meghaladja az 50 százalékot. A szociológus szólt arról is, hogy egy 1998-as nemzetközi összehasonlítás szerint Magyarországon az idegenellenesség mértéke minden más vizsgált posztszocialista országéhoz képest magasabb volt, s egy 1999-es kutatás szerint pedig 30 európai országból Magyarországon volt a legalacsonyabb az etnikai tolerancia.

Akikre jellemző

Sik Endre elmondta:magyar társadalomban az alacsony iskolai végzettségűek mutatják a legnagyobb idegenellenességet, de a tolerancia hiánya jellemző az idősekre, a falusiakra és kisebb mértékben a nőkre és a munkanélküliekre is. A szociológus szerint a megkérdezettek pártállása nem igazán meghatározó az idegenellenesség szempontjából, jellemző azonban az, hogy a biztos szavazók körében alacsonyabb az idegenellenesség, mint azok esetében, akik nem mennek el szavazni.