Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A bevándorlók miatt nőtt az EU népessége

2002.08.09. 10:23
Az Európai Unió lakossága tavaly 0,4 százalékkal növekedett, jórészt a bevándorlóknak köszönhetően - derül ki az Eurostat jelentéséből. A statisztikák szerint 50 év múlva minden harmadik uniós polgár túl lesz a hatodik ikszen.
Az Európai Unió statisztikai hivatalának közlése szerint 2002. január 1-jén 379,6 millió ember élt az EU-ban. Tavaly másfél millió fővel (0,4 százalékkal) növekedett a lakosság. A gyarapodás háromnegyedét a bevándorlók adták, egynegyed a természetes növekedésnek köszönhető.

Kevesebb német, svéd és görög

A lakosság minden tagállamban növekedett tavaly, azonban a természetes növekedés Franciaországon, Hollandián és Finnországon kívül minden tagállamban alacsonyabb volt a bevándorlás mértékéhez képest. Németországban, Svédországban és Görögországban a lakosság csökkent volna a bevándorlók nélkül.

Egy anyára másfél gyerek

Továbbra is alacsony a születések száma az Unióban: 2001-ben egy anyára átlagosan másfél gyerek jutott. A várható élettartam az EU-ban élő nőknél 81, a férfiaknál 75 év, ami tekintélyes növekedést jelent az 1980-hoz képest (nők 77, férfiak 70 év).

Háromból egy 60 éves lesz

A statisztikák azt mutatják, hogy 2050-re minden harmadik uniós polgár legalább 60 éves lesz, továbbá minden tizedik túllépi a 80 éves kort. A csökkenő és elöregedő népességű Európai Uniónak így egyre nagyobb szüksége lesz a bevándorlók munkaerejére, különben nem lesz, aki a nyugdíjasokat eltartsa.

Az Európai Bizottság májusi jelentése szerint azonban a bevándorlás mértékének megduplázódása, és ezzel egyidejűleg a termékenységi ráta megkétszereződése sem tudja garantálni majd önmagában az EU fenntartható munkaerőpiaci- és nyugdíjrendszerét.