Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

A bevándorlók miatt nőtt az EU népessége

2002.08.09. 10:23
Az Európai Unió lakossága tavaly 0,4 százalékkal növekedett, jórészt a bevándorlóknak köszönhetően - derül ki az Eurostat jelentéséből. A statisztikák szerint 50 év múlva minden harmadik uniós polgár túl lesz a hatodik ikszen.
Az Európai Unió statisztikai hivatalának közlése szerint 2002. január 1-jén 379,6 millió ember élt az EU-ban. Tavaly másfél millió fővel (0,4 százalékkal) növekedett a lakosság. A gyarapodás háromnegyedét a bevándorlók adták, egynegyed a természetes növekedésnek köszönhető.

Kevesebb német, svéd és görög

A lakosság minden tagállamban növekedett tavaly, azonban a természetes növekedés Franciaországon, Hollandián és Finnországon kívül minden tagállamban alacsonyabb volt a bevándorlás mértékéhez képest. Németországban, Svédországban és Görögországban a lakosság csökkent volna a bevándorlók nélkül.

Egy anyára másfél gyerek

Továbbra is alacsony a születések száma az Unióban: 2001-ben egy anyára átlagosan másfél gyerek jutott. A várható élettartam az EU-ban élő nőknél 81, a férfiaknál 75 év, ami tekintélyes növekedést jelent az 1980-hoz képest (nők 77, férfiak 70 év).

Háromból egy 60 éves lesz

A statisztikák azt mutatják, hogy 2050-re minden harmadik uniós polgár legalább 60 éves lesz, továbbá minden tizedik túllépi a 80 éves kort. A csökkenő és elöregedő népességű Európai Uniónak így egyre nagyobb szüksége lesz a bevándorlók munkaerejére, különben nem lesz, aki a nyugdíjasokat eltartsa.

Az Európai Bizottság májusi jelentése szerint azonban a bevándorlás mértékének megduplázódása, és ezzel egyidejűleg a termékenységi ráta megkétszereződése sem tudja garantálni majd önmagában az EU fenntartható munkaerőpiaci- és nyugdíjrendszerét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!