Laura, Alida
15 °C
32 °C

Mehettek volna a mentőkutyások Iránba?

2003.12.30. 19:32
Elfogadhatatlan a a belügyminisztériumnak az az indoklása, amely szerint azért nem küldött Magyaroszág mentőkutyás szervezeteket Iránba, mert a katasztófa sújtotta ország nem is kérte - állítják mentőkutyás egyesületek. A beléügyminisztérium cáfol.
Három mentőkutyás egyesület keddi közleménye szerint elfogadhatatlannak tartja azt a hivatalos magyar indoklást, hogy az iráni kormány nem igényelte magyar mentőalakulatok részvételét az áldozatok felkutatására, mentésére a földrengés sújtotta országban.

Előttünk jártak a szomszédok

Már a földrengés után néhány órával hozzáférhető volt az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának honlapján az a jelentés, amelyben az iráni kormány nemzetközi mentőalakulatok segítségét kérte, hangsúlyozva, hogy szükség van kutyás mentősökre - állítja a budapesti Pannon Kutyás-Kutató Mentő Csapat, a jászberényi Mentőkutyás Egyesület és a szintén fővárosi SOS Mentőkutyás Egyesület közösen kiadott közleménye.

A kutyás egyesületek megengedhetetlennek tartják, hogy egy ilyen mértékű katasztrófamentésben az ország ne felkészültsége és tapasztalata mértékében vegyen részt. A közlemény megjegyzi a környező országok szervezetei időben ki tudtak jutni Iránba.

Nem érkezett felkérés

Hivatalos megkeresés nem érkezett Magyarországhoz, hogy műszaki mentőcsapatot küldjünk. Ha az ENSZ honlapján megjelenik ilyen felkérés, akkor önkéntesek felajánlhatják ezt, az említett módon, a nagykövetségen keresztül - mondta el Dobson Tibor a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szóvivője az MTI-nek.

Hogy Magyarország milyen segítséget nyújthat, azt a magyar kormány a teheráni magyar nagykövetségtől tudja, hiszen diplomáciai csatornán kell információt kérnie - tette hozzá Dobson.

A szóvivő elmondta, az iráni magyar nagykövetséget úgy tájékoztatták, hogy alapvetően egészségügyi anyagokra, eszközökre és orvosi csoportra van szükség.

Nem finanszíroznak mindent

Mint ismeretes a Külügyminisztérium 17, a Belügyminisztérium 5 millió forintot adott, a Baptista Szeretetszolgálat pedig megfinanszírozta a Magyar Speciális Mentők orvosi csoportját, hogy kiutazhassanak.

A magyar állam csak akkor finanszírozza a mentőalakulatok kiutazását és működését, valamint biztosítja a őket, ha hivatalos felkérést teljesítenek. Szántó Gábor, a Mentőkutyás Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: saját felelősségre nem mennek ki.