Kádárt végleg nyugdíjazzák

2009.05.08. 11:46

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Elég sokmindent elrendezett az MSZMP Központi Bizottsága 1989. május 8-i ülésén. A legszimbolikusabb lépés a már korábban is csak díszpozícióba helyezett Kádár János leváltása volt a neki létrehozott elnöki posztról. Grósz Károly maradt a párt főtitkára, a reformerek (Pozsgay, Nyers Rezső) maradtak, de az ultrakonzervatívok kikerültek a Központi Bizottságból. Lemondott az MSZMP a Munkásőrség irányításáról és a kormánytagok jelöléséről is.

A múlt elrendezése és a párt felkészítése az első többpárti választásokra 1947 óta - értékelte a Reuters az MSZMP Központi Bizottságának 1989. május 9-i ülését. Az MTI által idézett nemzetközi hírügynökségek rekordgyorsasággal, a külföldi lapok pedig bő terjedelemben foglalkoztak a magyar kommunista párt legfontosabb testületének döntéseivel. Elsősorban Kádár János végleges visszavonultatásával.

Kádárt már egy évvel korábban, 1988 májusában leváltották a párt főtitkári posztjáról, és kinevezték a számára létrehozott, semmiféle valódi jogkörrel nem bíró elnöki posztra. A beteg Kádár szinte teljesen visszavonult, utolsó nyilvános szereplése 1989. februárban volt (erről bővebben >>>itt olvashat), aztán zárt ülésen még áprilisban felszólalt (ez lett az elhíresült utolsó beszéd), rendkívül összefüggéstelenül szónokolt, sokszor megemlítve saját felelősségét is, figyelmen kívül hagyva utóda, Grósz Károly kísérleteit, hogy félbeszakítsa őt.

Kádár, a bűnbak

Ahogyan a Reuters fogalmazott, a múlt átértékelését végző és a nyugati demokrácia felé tekintő párt számár Kádár János ceremoniális tisztségében is politikai és személyi zavarodottság forrása volt. Egyesek már a régi vezető puszta jelenlétében is zavaró tényezőt láttak, és diplomaták szerint leváltását egyebek között a kivégzett Nagy Imre ügye kényszerítette ki. Mások úgy vélték, hogy legalábbis emberiességi okokból meg kellett volna hagyni hivatalában a beteg Kádár Jánost. A brit hírügynökség idézte Kőszeg Ferencet, a SZDSZ vezető tagját, aki kijelentette a Reutersnek: "Ugyanazok, akik résztvettek eltávolításában, szerepet játszottak politikájában is. Valahogy izléstelen dolog most ezért az egész politikáért odavetni őt bűnbaknak".

A UPI Kádár János leváltásában a pártvezetőség azon erőfeszítésének jelét látta, hogy visszaszerezze a párt számára a társadalom bizalmát.

A Tanjung jugoszláv hírszolgálati iroda gyorshírben jelentette röviddel éjfél előtt, hogy hosszú és viszonylag feszült vita után egészségi okok miatt nyugdíjazták Kádárt, akit felmentték a párt KB-tagsága alól is.

A japán Jomiuri Simbunban megjelent cikk a döntést úgy értelmezi, hogy annak eredményeként az MSZMP Kádár-jellegét teljesen felszámolják és folytatják a politikai reformokat. A lap tudósítója tudni véli: arról is döntés született, hogy az elmúlt 25 év politikáját felülvizsgálják, aminek csak egy célja lehet - a Kádár-korszak alapvető bírálata. Az MSZMP volt elnökének egészségi állapotával is foglalkoztak a japán lapok. Az Aszahi Simbun ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy 1988 májusában a Kádár-féle csoportnak még csak a gazdasági helyzet rohamos romlása miatt kellett megválnia a hatalomtól, azóta viszont gyökeresen megváltozott a helyzet.

A gazdasági helyzet romlásával és a demokratizálódási igény fokozódásával egyre gyakrabban Kádárt tették meg "bűnbaknak". A Központi Bizottság döntésével pedig levonták a végső következtetést - vélte a nyugatnémet hírügynökség, a dpa.

Köszönjék meg a magyarok

A Zycie Warszawy szerint a kádári Magyarország már a múlté, amivel még nem mindenki akar megbékülni, de "ez jellemző a politikai színpadról távozóban levő minden generációra". A lap emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a már lényegében visszavonult és súlyosan beteg Kádárnak "nagyon sokat köszönhetnek a magyarok", hiszen az ő nevéhez fűződik a reformok beindítása 1968-ban és az életszínvonal állandó növekedését hozó virágzó időszak is a 70-es évek elején.

Az AFP abban látta Kádár leváltásának az okát, hogy mostanra gátjává vált a háború utáni magyar történelem újraértékelésének, valamint Nagy Imre rehabilitálásának.

Az AFP-elemzés emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hónapokban a magyar sajtóban több ízben felszólították Kádárt, hogy tárja fel pontosan, milyen szerepet játszott "a szovjet tankok bevonulását elősegítő hatalomátvételben", és miért került sor két évvel később Nagy Imre és társai kivégzésére. Kádár János hallgatásba burkolózott, és a politikai életből való távozása lehetővé teszi számára, hogy tovább hallgasson. A jelenlegi vezetés előtt ugyanakkor megnyílik az út e korszak tökéletes tisztázásához - írta az AFP.

Az AP felidézte, hogy Kádár János szerepe belügyminisztersége, majd pedig az 1956-os felkelés idején az utóbbi hetekben fokozódó bírálat tárgya lett, így a Magyar Hírlap előző szombati száma leközölte Farkas Mihálynak, az egykori vezetés 3. számú emberének 1956 júliusában papírra vetett beszédtervezetét, amelyben Kádár János felelősségéről is szó esik Rajk László ügyében.

Három állás az életben maradáshoz

A UPI amerikai hírügynökség a KB-ülés döntéseit ismertető jelentésében megállapítja, hogy a Kádár János irányításával fokozatosan bevezetett gazdasági reformintézkedések a 70-es években viszonylag magas életszínvonalat biztosítottak a magyaroknak. Kádár népszerűsége akkor kezdett csökkenni, amikor a nyolcvanas évek közepén a piacorientált reformok beleütköztek a merev gazdasági rendszer korlátaiba, és a magyaroknak a puszta életben maradáshoz két, sőt gyakran három állást kellett vállalniuk.

A Központi Bizottság végül levélben közölte Kádárral a döntést:"Ma még nem vállalkozhatunk egy fél évszázados, történelmi jelentőségű életút értékelésére, amely elválaszthatatlanul összefonódott a magyar nemzet ellentmondásoktól sem mentes felemelkedésével - áll a levélben, ami teljes terjedelmében >>>itt olvasható.

Remélem, Önöknek lesz igazuk: a felnövekvő nemzedékek majd tárgyilagosabban ítélik meg az elmúlt három évtized eredményeit és hibáit - válaszolt Kádár, a teljes levelet szintén elolvashatják >>>itt.

Kádár két hónappal később, július 6-án halt meg.

Korábbi Tegnapi Újságok Kádárról:

Kádár János nagyinterjú ad a Time-nak

Kádár lemond, aztán mégsem

Böngéssze az 1989. május 8-i MTI-híreket >>>itt.