Húszmilliárdból megerősíthetnék a rendőrséget

2009.02.19. 07:02 Módosítva: 2009.02.19. 07:04
Az ORFK ezer körzeti megbízottat venne fel és érettségizetleneket is foglalkoztatna.

Húszmilliárd forintból meg lehetne erősíteni a rendőrséget, derült ki az ORFK tavaly augusztusban elkészült koncepciója szerint, írja a Népszabadság. A lap értesülései szerint a rendőrség kétmilliárd forint pluszpénzből ezer új körzeti megbízottal bővítette volna állományát 2009 végére.

A rendőrség javaslatai szerint minden kistérségben 15 fős mobil bevetési egységeket hoznának létre, ez a koncepció szerint háromszáz fős létszámfejlesztést igényelne. Megerősítenék a Budapesten állomásozó rendőri ezredet, illetve a Dunántúlon és a Tiszántúlon is hasonló, 600-600 fős alakulatokat állítanának fel. Ezek költsége 5,5 milliárd forint lenne, felszerelésük gépjárművekkel további egy milliárdba.

Fejlesztenék a rendőrség informatikai hálózatát is. A tavaly augusztusban az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak átadott koncepció szerint a szükséges fejlesztések összköltsége a közterhekkel együtt 20 milliárd 616 millió forint lenne.

A létszámgondok gyors orvoslására a rendőrség javasolja a szerződéses állomány alkalmazását, így éretségizetlen, de a rendőri szakma iránt érdeklődő fiatalokat is megnyerhetnének. A szerződésesek gyorsított tiszthelyettesi tanfolyamokon vehetnének részt és a bevetési egységeknél teljesíthetnének szolgálatot, elsősorban az objektumvédelemben.