Leépít az MDF

2009.03.19. 13:45
Az MDF-es parlamenti frakció megszűnése miatt Herényi Károly, miután elvesztette frakcióvezetői címét, kiesik a párt országos elnökségből. Az Országgyűlés sem fizet több frakciótámogatást, ezért le kell építeni a hivatali apparátust.

Csáky András kilépése miatt csütörtökön megszűnt az MDF országgyűlési frakciója. A párt a rendszerváltás óta először marad parlamenti képviselőcsoport nélkül.

A kényszerű önoszlatás több változást is okoz a párt életében. A párt két ismert figurája elveszti frakciós címen elnyert tisztségét. Herényi Károly frakcióvezetői megbízatása révén volt a párt országos elnökségének tagja, egyben Dávid Ibolya elnökhelyettese. A parlamenti tisztség megszűnésével megszűnik Herényi elnökségi tagsága is. Hasonló okok miatt Csapody Miklós is elveszti országos választmányi delegálást.

A párt jelentős bevétel kiesést is elszenved. Az MDF - főként a Tisztelet Társasága kilépése óta - folyamatosan forráshiánnyal küszködött. A megyei szervezetek havonta alig 2-300 ezer forintból voltak kénytelenek gazdálkodni.

A párt most újabb 80 millió forinttól esik el, amit eddig az Országgyűlés hivatala folyósított a Fórum parlamenti frakciójának kiadásaira. A pénz elvesztése miatt a független képviselővé átvedlett Herényi Károlynak fel kell mondania az alkalmazottak jelentős részének. Herényi az Index kérdésére azt mondta, hogy a munkatársak elbocsátása pártbelügy, ezért a részletekről nem nyilatkozott.

A vezetés a súlyos áldozatok ellenére még most is reménykedik, hogy a korábbi fideszes, Császár Antal áprilisban megejtendő integrálásával az MDF-esek csoportja ismét kiegészülhet a frakció újjáalakításához szükséges 10 főre. Dávid Ibolya vezetésével a csoport szerdán tett is kísérletet, hogy közösen kinyilvánítsák jó szándékukat az újjászervezés iránt, de erre az ülésre Hock Zoltán, frissen lemondott elnökségi tag, valamint Katona Kálmán és Pettkó András nem mentek el. A megjelent hat MDF-es pedig kevésnek bizonyult a közös fellépés demonstrálásához, ezért az akció elmaradt.