Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kormányválság 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Az előrehozott választás a baloldalnak is érdeke

    Tölgyessy Péter szerint ha Surányit Györgyöt sikerül kormányfővé választani, az Gyurcsány Ferenc pártelnökségének végét jelentheti, mert nem lesz képes a pénzosztásra épülő szocialista pártban fenntartani a támogatottságát. Az is konfiktust fog okozni, hogy Surányi kénytelen lesz hozzányúlni az MSZP számára legfontosabb szociális vívmányokhoz. Ha viszont a volt jegybankelnök nemet mond, nem lesz olyan jelölt, akit az SZDSZ is támogatna, és jön az előrehozott választás.

  • Biztosan nem lesz előrehozott választás június 7-én, az EP-választásokkal egy időben - mondta a Nap-Kelte című tévéműsorban Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese. Az MSZP-nek és az SZDSZ-nek most az a feladata, hogy egy írásos garanciarendszer megalkotásával a parlamentben támogassa az új miniszterelnököt.

    Az SZDSZ csak korlátozott ideig tud esélyt adni az új kormányfő megválasztására. Ha az április 6-ig nem sikerül, akkor nincs más tisztességes megoldás, mint megszavazni az országgyűlés feloszlatását - tette hozzá. (FH)

  • cikkünk a témában:

    Hiába győzködte Kovács László Surányit?

    Az MSZP szinte bárkit hajlandó támogatni az előrehozott választás elkerülése, a történelmi bukás elkerülése érdekében. A hivatalos verzió közben arról szól, hogy a Fidesznek nincs programja.

  • cikkünk a témában:

    Sólyom kitűzte az EP-választás időpontját

    Sólyom László köztársasági elnök június 7-ére, vasárnapra tűzte ki az Európai Parlament tagjainak választását. A választásokat az Európai Unió által meghatározott időtartamon belüli napra kell kitűzni.

  • cikkünk a témában:

    Négypontos csomag vár az új kormányra

    A Gyurcsány-kormány hivatali idejének hátralevő részében négypontos programcsomagot dolgoz ki, melyben az utódnak tesznek javaslatokat. A csomag a korábbinál nagyobb mértékű kiadáscsökkentést irányoz elő, kitér a gazdaságélénkítésre, és foglalkozik a strukturális átalakítással.

  • cikkünk a témában:

    Titkos jelöltben bízik az SZDSZ

    Csütörtökön járna le az SZDSZ által a közös miniszterelnök-jelölt megtalálására szabott határidő, de erről már mindenki hallgat. Részben mert az MSZP által javasolt Surányi Györgyöt az SZDSZ is támogatja. Értesüléseink szerint arra is van forgatókönyv, ha Surányi mégse vállalná a felkérést, a két pártnak van egy titkos jelöltje is. Róla egyelőre annyit tudni, hogy Surányihoz hasonlóan párton kívüli szakember.

  • Az MSZP azt kéri, Sólyom László köztársasági elnök ne szabjon irányt a pártok közti egyeztetésnek a miniszterelnök-jelölt kiválasztásáról, közölte a párt frakcióigazgatója. Tóbiás József Sólyom László szerdai megszólalását "nagyon durva beavatkozásnak" nevezte, és azt mondta, a köztársasági elnöknek ki kell vonnia magát a a pártok egyeztetéséből.

    20 évvel a rendszerváltás után először fordult elő, hogy a legmagasabb közjogi intézmény betöltője ilyen módon avatkozott be a pártok közötti csatározásokba, fogalmazott. (MTI)

  • A Fidesz szégyenteljesnek és példátlannak tartja, hogy az MSZP durva támadást indított a köztársasági elnök és az alkotmányos intézmények ellen, Magyarország szégyene az, amit a szocialisták művelnek, mondta Balsai István, a Fidesz politikusa.

    Szerinte Sólyom László elnöki tisztségéből fakadó kötelezettségének tett eleget, amikor a kialakult alkotmányos helyzetről nyilatkozott, és azt mondta, új választások megtartását látná helyesnek. (MTI)

  • Surányi György a Népszabadságnak azt mondta, szerdai nyilatkozatából egyértelműen következik: nem tekinthető kormányfő-jelöltnek.

    Brüsszelben csütörtök reggel megismételte szerdai nyilatkozatát: végtelenül megtisztelőnek és - a felelősséggel tisztában lévén - egyben súlyosan nyomasztónak tartja, hogy a neve egyáltalán szóba került miniszterelnök-jelöltként. Új választás nélkül, új keretek között a pártokhoz nem szorosan kötődő, noha tőlük nem szükségképpen egyenlő távolságra lévő válságkezelő kormány akkor lehet működőképes, ha bírja a parlamenti pártok eltérő hőfokú, de világos támogatását.

  • cikkünk a témában:

    Surányi nem vállalja

    Surányi György nem lesz most miniszterelnök, mert csak akkor vállalta volna, ha minden párt legalább semlegesen viszonyult volna kormányához. A Fidesz azonban kezdettől azt mondta, hogy ők csak az előre hozott választást fogadnák el.

  • Most, hogy Surányi Györegy bejelentette, nem vállalja a miniszterelnökséget, az SZDSZ új javaslatokat vár az MSZP-től a miniszterelnök személyére, mondta el kérdésünkre Horn Gábor, a szabaddemokraták tárgyalódelegációjának tagja. Mint mondta, újabb határidőt nem szabnak, de "ésszerű időn belül" várnak új nevet, hiszen április 6-ig már programot is illene a miniszterelnök alá rakni. Érdeklődésünkre, hogy Jaksity György neve felmerült-e az egyeztetéseket, annyit felelt: "sajnos nem". Mint mondta, az SZDSZ nem kíván nevekkel előállni, hiszen nem az ő feladatuk az új miniszterelnök jelölése.

  • Az MSZP most az országot kormányozza, és nem elsősorban a kampánnyal van elfoglalva, mondta Nyakó István szóvivő arra reagálva, hogy Sólyom László köztársasági elnök június 7-ére írta ki a magyarországi európai parlamenti választásokat. (MTI)

  • Téved a nyugati média, amikor Mirek Topolánek - és részben Gyurcsány Ferenc - kormányának távozását elsősorban a nemzetközi gazdasági válsággal magyarázza. Topolánek esetében teljesen melléfogtak, és ez Gyurcsány esetében is csak részben igaz, írja a Sme című szlovákiai napilap.

    Az újság szerint a nemzetközi gazdasági válság csak ürügyet szolgáltatott a kormányfők távozására. Topoláneket a bizalom megvonásának kérdése mandátuma elejétől kísérte, mint ahogy Gyurcsányt is a lemondását követelő tüntetések. Bár mindkét kormányfő annyi hibát vétett és annyi botrányt okozott, hogy a fejlett demokráciákban ez bőven elegendő lett volna távozásukra, a valóságban azonban paradox módon abba a "pozitívumba" buktak bele, amit megpróbáltak megvalósítani: megreformálni a közkiadásokat, a szociális és az egészségügyi rendszert, hatékonyabbá tenni a közügyek kezelését és országuk gazdaságát. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Bokros Lajos hátán akar az MDF bekerülni

    Új választást, és Bokros Lajos vezette kormányt akar az MDF elnöke. Dávid Ibolya szerint az SZDSZ egyre titkosabb Bokros-szimpatizánsainak is támogatni kellene az előrehozott választást.

  • cikkünk a témában:

    Jaksity nem vállalja

    "Jaksity Györgyöt nem kérdezte meg senki semmilyen kormányzati pozícióra történő jelöléssel kapcsolatban és nem is vállalna el ilyen felkérést" - közölte szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Jaksity György, akinek a neve értesüléseink szerint kompromisszumos megoldásként felmerült az SZDSZ és az MSZP egyeztetésein arra az esetre, ha Surányi György nem vállalná a jelölést.

    concorde14
  • Délután egy óra után újra összeült az MSZP és az SZDSZ tárgyalódelegációja. A két pártot ugyanazok képviselik, akik az eddigi egyeztetéseken, a szocialisták részéről Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó és Simon Gábor vesz részt a tárgyaláson, a szabad demokraták színeiben Fodor Gábor, Kóka János és Horn Gábor jelent meg.

  • Alig fél órát tartott a szocialisták és a szabad demokraták csütörtöki egyeztetése, a politikusok a tárgyalás végén elosontak, jelentette tudósítónk. Ez azt jelenti, hogy egy hátsó kijáraton távoztak, feletehetően azért, hogy elkerüljék a kint várakozó újságírók kérdéseit.

  • Csütörtök délután összevont ülést tart az SZDSZ parlamenti frakciója és ügyvivői testülete. Kora délután a szabad demokraták háromfős delegációja egyeztetett az MSZP-vel, a tárgyalás alig fél óra alatt ért véget, még nem derült, hogy a felek mire jutottak.

  • A csütörtöki házbizottsági ülésen döntés született arról, hogy a parlament nem folytatja a Reformszövetség válságkezelő javaslatainak tárgyalását, ezt a kormány kérte tekintettel a várható kormányváltásra, tájékoztatott Szili Katalin.

    Vita alakult ki arról, hogy az adómódosítások tárgyalása folytatódjon-e, ebben az esetben viszont úgy döntött a Házbizottság, hogy folytatják és lezárják az általános vitát, hogy elfogadásuk esetén július elsején hatályba léphessenek a módosított adótörvények. (FH)

  • A szocialisták új nevet dobnak be, forrásaink szerint egy bankárról van szó, a jelölt megfelelne az SZDSZ-nek is. Úgy tudjuk, hogy a konkrét személyről már tárgyaltak a ma délutáni MSZP-SZDSZ egyeztetésen.

  • cikkünk a témában:

    Pongrácz Antal az MSZP új jelöltje

    Meg nem erősített hírek szerint a szocialisták új jelöltje Pongrácz Antal, az OTP vezérigazgató-helyettese, az igazgatóság tagja.

  • cikkünk a témában:

    Csak a két nagypárt tudja, hogy mit akar

    Hatodik napja tart már a kormányválság, de a két kisebb parlamenti pártnak már ennyi idő is elég volt hozzá, hogy kiismerhetetlenné kavarják álláspontjukat a kérdésben. A két nagypárt kitart álláspontja mellett: az MSZP új kormányt, a Fidesz előrehozott választásokat akar.

  • Pongrácz Antal az Indextől értesült arról, hogy neve felmerült miniszterelnök-esélyesként. Mint mondta, senki nem kereste eddig ez ügyben, és ennél kisebb felkérések esetén is kérdései lennének a körülményekről - jelen esetben nem is konkrétan a gazdasági helyzetre gondol. "Magamat régóta nem tartom sem politikusnak, sem makroközgazdásznak" - tette hozzá. Bár egyértelműen nem utasította el a jelöltség gondolatát, azt semmiképpen nem kívánta állítani, hogy esetleg elvállalná. "Túl sok a ha" - zárta nyilatkozatát.

    D KOS20060128006
  • Forrásaink szerint Surányi György után egy, az SZDSZ és az MSZP által is támogatható bankár lehet a két párt kompromisszumos miniszterelnök-jelöltje. Ennek a feltételnek megfelelhet Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke is. Felcsutit egyelőre nem sikerült elérnünk, de annyit megtudtunk, hogy péntektől április 7-ig külföldön tartózkodik, azaz, ha a pártok komolyan akarnak tőle valamit, még csütörtökön meg kell keresniük.

  • Engem ezzel kapcsolatban nem kerestek meg, és nem is olvastam a hírt, hogy az én nevem felmerült – reagált az Index megkeresésére Balázs Péter közgazdász, hazánk volt uniós biztosa. Kérdésünkre, hogy mi lenne, ha megkeresnék, azt mondta: „nem szoktam olyan dolgokon gondolkodni, ami fel sem merül. Azon sem gondolkodom, hogy űrhajós legyek". Hozzátette ugyanakkor, hogy ha felkérik, „az egy más helyzet lesz".

  • Komoly ember nem vállalja el az ország vezetését, mert egy év alatt nem lehet az ország problémáit kezelni. Ezt Békesi László nyilatkozta a 168 órában. Szerinte az sem elképzelhetetlen, hogy Gyurcsány marad.

    békési
    "Először kormányprogram kell, és annak végrehajtásához kell keresni megfelelő jelöltet" – mondta Békesi szombaton, aki akkor sem tartott kizártnak, hogy ez a jelölt végül maga Gyurcsány Ferenc lesz, hiszen minden az MSZP-n múlik.
  • cikkünk a témában:

    Az SZDSZ sajnálja, hogy Surányi nemet mondott

    Az SZDSZ sajnálja, hogy Surányi György nem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget, de folytatják a tárgyalást az MSZP-vel. Határidőt ezúttal nem neveztek meg a jelöltállításra.

    fodor1
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A Fideszben még érvényben van a 2006-os személyi döntés, a párt kormányfő-jelöltje - hacsak ellenkező előjelű határozat nem születik - Orbán Viktor.

    A pártelnök kabinetfőnöke, Szijjártó Péter az Index kérdésére elmondta, hogy a párt akkor hozza meg a választási személyi döntéseket, amikor Sólyom László hivatalosan is kiírja az előrehozott válaszásokat. A párt 2006-ban azonban egyértelműen kinyilvánította álláspontját.

    Arra a felvetésre, hogy a két forduló között Orbán szintén új embert dobott be maga helyett jelöltként, és néhány napig Bod Péter Ákos volt a Fidesz kormányfő-jelöltje, Szijjártó azt mondta, az ő személye csupán az MDF-nek tett ajánlat részeként merült fel, róla a Fidesz egyetlen testülete sem hozott hivatalos döntést.

     

  • Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde elnöke, a UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója a legújabb név, akit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltként megnevezhet. Megpróbáltuk őt elérni, hogy megtudjuk, vállalná-e a felkérést, visszahívást várunk tőle.

    A Magyar Nemzet arról számolt be, hogy Patai Biszku Béla egyik lányát vette feleségül. Biszku Béla volt az a politikus a rendszerváltás előtt, akit több évtizedes politikai karrier után végül azért állítottak félre, mert balról támadta Kádár Jánost.

    patai
  • A kormányfőként szóba kerültek közül Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke megkeresésünkre jelezte, hogy nem vállalná a miniszterelnökséget.