Roma vezetőnél gyújtogattak Tatárszentgyörgyön

2009.04.07. 07:54 Módosítva: 2009.04.07. 17:15
Gyújtogatás miatt égett ki újra egy családi ház Tatárszentgyörgyön. A ház a helyi cigány önkormányzat elnökhelyetteséé volt. Horváth Lídia épp polgárőri járőrszolgálatot látott el, amikor lángra lobbant az otthona.

Felgyújtottak egy családi házat Tatárszentgyörgyön kedden a hajnali órákban - mondta Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. A rendőrség közlése szerint a helyi cigány önkormányzat elnökhelyettesének, Horváth Lídiának a háza égett le, a tűzben senki nem sérült meg. A ház 250-300 méterre van a februári kettős gyilkosság helyszínétől. A tüzet a dabasi tűzoltók eloltották.

Tatárszentgyörgy az a település, ahol februárban agyonlőttek egy, a házából tűz miatt menekülő 27 éves roma férfit és ötéves kisfiát. Pár nappal később ismét tűz ütött ki egy lakóházban, akkor senki nem sérült meg.

Velikovszki Zoltán dabasi tűzoltóparancsnok az MTI-nek elmondta: ezúttal is ő végzi a tűzvizsgálatot, de a dabasi rendőrök is a helyszínen tartózkodnak, szemléznek. Közölte: a háznak csak az egyik helyisége égett ki, a többi a koromtól és a füsttől károsodott. "Mindent nézünk, mindent vizsgálunk, ám ennél többet nem mondanék, nem akarok úgy járni, mint februárban" - hárította el a további kérdéseket a parancsnok, aki ellen a Pest megyei rendőrfőkapitány a kettős gyilkosság körülményeit érintő vizsgálat miatt fegyelmi eljárást kezdeményezett.

Nem nyilatkozott Berente Imréné, Tatárszentgyörgy polgármestere sem. Csak annyit mondott: "semmit sem hallott, semmit sem tud és még a helyszínen sem járt".

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója szerint az égésgyorsító szénhidrogén származékot az egyik szoba padlószőnyegén találták meg a helyszínelők. Az anyag vizsgálata folyamatban van, ám a végleges eredményre akár 2-3 napot is várni kell. Megkezdődtek a tanúkihallgatások is. Az ügyben a dabasi rendőrök vizsgálódnak - közölte a bűnügyi igazgató.

Horváth Lídia élettársával épp polgárőri járőrszolgálatot látott el, amikor lángra lobbant az otthona. Az Index tudósítójának elmondta: éjjel fél 3 körül a szomszédok telefonáltak neki, hogy ég a ház. Amikor hazaértek, a bejárati ajtót felfeszítve találták, benn gyúlékony anyag nyomaira bukkantak.

Horváth Lídia azt mondta, valakik így álltak bosszút rajta amiatt, hogy nem hagyta eltussolni a februári merényletet.

Az élettárs, Sztojka József szerint olyasvalaki gyújthatta fel a házat, aki ismeri őket, arra gyanakszik, hogy helybeli is lehet az elkövetők között.

Egy másik járőrkocsijuk egy árpádsávos zászlóval dekorált fekete dzsipet észlelt a közelben. Nyomába eredtek, de a sofőr kereket oldott.

A tatárszentgyörgyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese azt mondta: azért volt járőrszolgálatban a település roma lakosaival, mert a február végi tragédiát követően megszervezték a roma polgárőrséget. A kettős gyilkosság óta – mint mondta – a cigányok félelemben élnek, és nemcsak a helyi roma telepen, hanem a faluban is.

Horváth Lídia házán jelentős tartozás van, munkaviszonya nemrég megszűnt. Félő, hogy a házukat elárverezik, kilakoltatás fenyegeti őket. Ennek ellenére az őket jól ismerők közül senki sem feltételezi, hogy biztosítási csalást követtek volna el.

Romák elleni támadások Magyarországon 2008-2009-ben

2008. január 22. - Szigetváron bántalmazott két roma nőt öt barcsi férfi.
2008. március 1. - Tiszaroffon felgyújtották a kunmadarasi cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjének házát.
2008. március 15. - Tapolcán két fiú egy szórakozóhely közelében összevert egy roma férfit. A 32 éves áldozat életveszélyes állapotban került kórházba.
2008. június 3. - Pátkán Molotov-koktélt dobtak három, romák által lakott házra. Senki nem sérült meg, de egy szobában, ahol gyerekek aludtak, tűz keletkezett.
2008. július 21. - Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három romák lakta családi házra.
2008. augusztus 8. - Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.
2008. augusztus 19. - Székesfehérváron kövekkel dobálták meg egy romák lakta lakóház ablakait, s életveszélyesen megsebesítettek egy 12 éves roma kislányt.
2008. szeptember 5. - Nyíradony-Tamásipusztán lövéseket adtak le arra a házra, amelyben romák aludtak.
2008. november 3. - Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két családi házra; ketten életüket vesztették.
2008. november 18. - Pécsett éjjel kézigránátot dobtak be egy roma család házának ablakán. A szülők meghaltak, három kisgyerekük közül kettőt a mentők sokkos állapotban szállították kórházba.
2008. december 15. - Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágott az udvaron, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült.
2009. február 22. - Tatárszentgyörgyön éjjel - feltehetően Molotov-koktéltól - tűz ütött ki egy roma család házában. A tűzből menekülő apát és 5 éves kisfiát lelőtték, hatéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett. Február 28-án újabb családi ház gyulladt ki tatárszentgyörgyi cigánysoron, a ház üres volt, s a vizsgálatok szerint nem gyújtogatás okozta a tüzet.