Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Április 20-án tehet esküt az új kormány

2009.04.14. 10:22
Ha az országgyűlés támogatja a Gyurcsány Ferenc ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, az új kormányfő, Bajnai Gordon már kedden leteheti az esküt. A miniszteri posztokra jelölt embereket harminc bizottsági ülésen hallgatják meg, az új kormány legkorábban április 20-án alakulhat meg. Kedden a Civil Összefogás Fórum a Kossuth téren tüntet az előrehozott választásokért, és szavaznak a parlament önfeloszlatásáról szóló Fidesz-KDNP javaslat tárgyalásáról is.

A Gyurcsány Ferenc ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról kedden, várhatóan négy óra körül szavaz az országgyűlés. A kedden délután egykor kezdődő parlamenti ülésnapon Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is tart egy beszédet, amelyhez két körben, először 20, majd 10 percben szólhatnak hozzá az MSZP, az SZDSZ, a Fidesz és a KDNP frakció képviselője.

A házszabály lehetőséget ad arra, hogy az elsőként jelentkező független képviselő is hozzászóljon. Elsőként az (MDF-frakció megszűnése miatt) független képviselővé vált Herényi Károly jelezte ezt, így ő is felszólalhat majd. A vita végén Bajnai Gordon negyedórában reagál az elhangzottakra.

01

Ezután szavaz az országyűlés a bizalmatlansági indítványról, amely mindössze egy mondatból áll: "Az Országgyűlés a miniszterelnökkel szemben bizalmatlanságát fejezi ki, egyben Bajnai György Gordont miniszterelnökké megválasztja". Ennek elfogadásához a képviselők 50 százalékának plusz egy főnek a támogató szavazatára lesz szükség.

A jelenlegi parlamenti erőviszonyok alapján a bizalmatlansági indítvány elfogadásához 193 szavazat kell. Az indítvány ennél több szavazatra számíthat, így ha az összes fideszes, KDNP-s és MDF-es képviselő távol maradna vagy nemmel szavazna, akkor is elfogadnák.

A 188 MSZP-s képviselő mellett az SZDSZ részéről legalább 16 további igen szavazatot kaphat Bajnai Gordon kormányfővé választása. A 19 tagú SZDSZ-frakcióból korábban Gyulyás József, Béki Gabriella és Velkey Gábor jelezte, hogy nem szavazza meg az indítványt. Várhatóan Gyenesei István független képviselő és önkormányzati miniszter is igennel szavaz, bár ő nem lesz tagja az új kormánynak.

16

A Fidesz keddi frakcióülésén dönt arról, hogyan viselkedik a szavazásnál: nem gombot nyom meg vagy tartózkodik, hogy ilyen módon se járuljon hozzá az általa illegitimnek tartott új kormányfő kinevezéséhez. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogyan szavaznak a függetlenné vált MDF-es képviselők. Dávid Ibolya külföldi útja miatt nem lesz jelen a keddi ülésen, és elképzelhető, hogy a volt MDF-frakció tagjai közül néhányan szintén tartózkodnak.

A bizalmatlansági indítvány megszavazása előtti vitán szerette volna felolvasni petícióját a Fricz Tamás politológus által szervezett Civil Összefogás Fórum is. A szervezet április 5-én 25 ezer fős demonstrációt tartott a Hősök terén az előehozott választásokért. Szili Katalin házelnök szerint erre a házszabály nem ad lehetőséget, de ha valamelyik képviselő kéri, összehívhatják ebben az ügyben a házbizottságot. Szili Katalin a szervezetnek írt válaszlevelében azonban felhívta arra a figyelmet, hogy a bizalmatlansági indítványról szóló döntés előtt eljuttathatják petíciójukat minden képviselőhöz. A Civil Összefogás Fórum bejelentette, hogy kedden az ülés idején demonstrációt tartanak a Parlament előtt.

A keddi ülésnek összesen két napirendi pontja van, interpellációk nem hangzanak el. A bizalmatlansági indítvány után szavaznak a képviselők költségtérítéséről szóló népszavazásról.

Az országgyűlés dönt a Fidesz és a KDNP által az országgyűlés önfeloszlatására beadott javaslat sürgős tárgyalásáról, illetve tárgysorozatba vételéről is. Ha ezt a képviselők többsége támogatja, akkor legkorábban az április 20-i parlamenti ülésen szavazhatnak róla érdemben. A Fidesz szerint a parlament feloszlatása és az új választások kiírása az egyetlen demokratikus alternatívája a Bajnai-kormány létrejöttének.

Ha Bajnai Gordon megkapja a támogatást, akkor kedden le is teheti az esküt az országgyűlés előtt. Az eskütételre az Országgyűlés meghívta a közjogi méltóságokat, az állami hivatalok, a kisebbségek és az egyházak vezetőit, valamint a diplomáciai testületek vezetőit.

Bajnai Gordon várhatóan kedden megnevezi kormánya tagjait. Bajnai a keddi szavazás előtt a két frakció tagjainak is elmondja a miniszterjelöltek névsorát. Az SZDSZ korábban jelezte, hogy csak a program és a kabinet tagjainak ismeretében tudja témogatni a bizalmatlansági indítványt.

02

Korábbi hírek szerint Bajnai Gordon a válságkezeléshez a pénzügyi, a gazdasági, a szociális, az igazságügyi tárcánál, illetve a kancelláriánál tervezhet változásokat.

A miniszter-jelöltek bizottsági meghallgatása akár már kedden elkezdődhet. Mivel egy jelöltet több bizottság is meghallgat, legalább 30 bizottsági ülés következik. Azoknak is részt kell venniük a bizottsági meghallgatáson, akik a kormányfőváltás előtt is vezették a minisztériumot, vagyis az új kormány minden tagját meghallgatják a testületek. A majdnem teljes kormánylistáról lásd cikkünket>>>

Az új kormány akkor alakulhat meg, ha a bizottsági meghallgatások után a köztársasági elnök kinevezi a minisztereket. A kormánytagok várhatóan április 20-án tehetnek esküt a parlamentben. A házbizottság április 24-én tárgyal arról, hogy szükség lesz-e rendkívüli parlamenti ülésszakra. Szili Katalin házelnök véleménye szerint 2 hetes hosszabbítás várható, vagyis június végéig ülésezik majd az Országgyűlés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?