Vahl Tamás visszalépett

2009.04.16. 09:20 Módosítva: 2009.04.16. 10:56
Ma hallgatták volna meg a gazdasági miniszteri posztra jelölt Vahl Tamást, de még az ülés kezdete előtt bejelentették, visszalép a jelöléstől. Tegnap több cikk megjelent a jelölt múltjáról, hogy az általa irányított SAP-t a versenyhivatal kartellezés miatt 690 millió forintra büntette. A Transparency International tegnap nyílt levélben ellenezte Vahl jelölését.

Vahl Tamás visszalépett a gazdasági miniszter jelöléstől. Ma lett volna bizottsági meghallgatása. Visszalépését Podolák György, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottság elnöke jelentette be.

Hidegháborús viszonyok

"Bajnai Gordon kérésére azért mondtam igent, mert személyes meggyőződésem volt, hogy a magyar gazdaság egyik sokat tapasztalt vezetőjeként hozzá tudtam volna járulni a válságkezelő program hatékony működéséhez. Vannak tapasztalataim és voltak terveim, sajnálom, hogy nem tehettem többet a magyar gazdaságért" - kommentálta lemondását Vahl Tamás.

Egy politikai ambíciók nélküli, csupán egyéves feladatra jelentkező válságkezelő kormány esetében túl nagy terhet jelent még a legkisebb gazdasági ügy is, amiből nagy politikai ügy kavarható, mondta a visszalépett miniszterjelölt. "Ezt a terhet csak a visszalépésemmel tudtam levenni a formálódó szakértői kormányról. Mindez persze inkább minősíti hidegháborús viszonyainkat, mint a konkrét ügyet" - fogalmazott Vahl Tamás.

Hétfőn teszik le az esküt a miniszterek

Szili Katalin szerint Vahl Tamás gazdaságiminiszter-jelölt visszalépése nem befolyásolja a jövő hétfői miniszteri eskütételeket. A házbizottság ülése után elmondta, a miniszterelnök kijelöli azt a tárcavezetőt, aki az interpellációknál átmenetileg helyettesíti majd a gazdasági minisztert. Ő maga is egyeztet még Bajnai Gordonnal a kialakult helyzetről.

Az Index értesülései szerint amikor Bajnai Gordon tudomást szerzett a Vahl Tamást érintő kartell-ügyről, akkor informálisan konzultált a Gazdasági Versenyhivatal elnökével, majd a miniszterjelölttel (utóbbi nem volt egyszerű, ugyanis Vahl Tamás csak a tegnapi nap második felében érkezett meg az Egyesült Államokból, ahol a gépe egy vihar miatt vesztegelt).

Utána viszonylag gyorsan megállapodtak abban, hogy más fogja vezetni a gazdasági tárcát (a döntésben nyomatékkal esett latba a Transparency International állásfoglalása). Az Index úgy tudja, hogy a miniszterelnök meglehetős gyorsasággal keres új tárcavezetőt. A kormányszóvivő azt mondta, hogy egy héten belül lesz új jelölt a tárca élére.

Vahl Tamás döntését a Bajnai Gordon miniszterelnökkel történt személyes beszélgetés alapján hozta meg. Podolák György azt is mondta, hogy a miniszterelnök a lehető leghamarabb új személyt jelöl a pozícióra.

Horváth Csaba MSZP-s képviselő az ülés után az MTI-nek elmondta: Vahl Tamás emberileg és szakmailag korrekt döntést hozott, hiszen munkáját nagy mértékben akadályozta volna, ha személyét naponta támadások érik, ez komoly terhet jelentett volna a kormányzatnak is.

Bajnai Gordon kormányfő alkalmatlanságát jelzi, hogy immár második miniszterjelöltje vált alkalmatlanná a pozíció betöltésére - így reagált Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Kartellezős múlt

Vahl Tamás irányította az SAP-t, amikor a céget 2006-ban 690 millió forintra büntette a versenyhivatal kartellezés miatt. Az SAP nemcsak több egyetem által kiírt pályázat eredményét, hanem már magukat a pályázatokat is befolyásolta. Az SAP-nak Vahl Tamás irányítása alatt nem ez volt az egyetlen kartellezős ügye. Ugyancsak bíróságig jutott, és alig fél éve zárult le az az ügy, melyben a GVH az SAP-t és a Synergont marasztalta, igaz, lényegesen kisebb összegekkel, mivel együttműködtek egy önkormányzati tenderen. A két cég a GVH egy másik döntése szerint kartellezett a Paksi Atomerőmű egy tenderén is.

A tisztességes piaci verseny kartellezés útján való befolyásolása az állami források magáncélra történő megkárosítását jelenti; az ilyen típusú megállapodásokban részt vevő szakember hitelessége a gazdasági tárca élén megkérdőjelezhető - írta tegnap a Transparency International magyar tagozata Bajnai Gordonhoz írott nyílt levelében.

Amennyiben a vádak igazak, akkor Vahl Tamás minisztersége mind Bajnai Gordon, mind a szabad demokraták számára megfontolandó kérdés - mondta Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerdán este az akkor még miniszterjelölt kartellvádjairól. A liberális politikus azt, mondta, hogy ha igaz a kartellezés vádja, akkor annak következménye kell, hogy legyen. Ugyanakkor kiemelte: ő először "szeretné látni a történet valóságtartalmát", mivel Magyarországon "nagyon sok mindenkit nagyon sok mindennel vádoltak már az elmúlt időszakban".

Vahl Tamás 1991-től a Berliner Bank számítástechnikai leányvállalatának magyarországi képviseletét irányította, majd 1993-ban igazolt az IBM-hez. 1995-ben a HP kereskedelmi igazgatója, 1999-től ugyanezt a posztot töltötte be az SAP-nál, amit aztán 2000 és 2008 között ügyvezető igazgatóként irányított. 2008 februárjában szegődött az AAM Tanácsadó Zrt. üzletfejlesztési igazgatójának. A cég éppen ebben az időszakban többször szerepelt a még Vahl érkezése előtt a BKV-val kötött milliárdos tanácsadói szerződések kapcsán az Indexen is, melyeket aztán 2008 áprilisában felbontottak.