Bajnai a nyertesek Magyarországát ígéri

2009.04.25. 11:02 Módosítva: 2009.04.25. 11:02
Bajnai Gordon miniszterelnök részvételével tart ülést szombaton a szocialista párt választmánya. A kormányfő az ülés elején azt mondta, ahhoz kért támogatást, hogy kivezethesse Magyarországot a válságból. A tiszalöki gyilkosságot a kormányfő az ország ellen elkövetett, állatias bűncselekménynek nevezte.

A kormányfő az MSZP választmányi ülésén elsőként a tiszalöki gyilkosságról beszélt, amit alávalónak, a Magyar Köztársaság ellen elkövetett szégyenletes, állatias bűncselekménynek minősített. "Megint egy cigány polgártásunkat ért támadás, immár többedik a sorban" - mondta. A kormány mindent megtesz, hogy a nyomozás sikeres lehessen, és mindent megtesz a jogszabályok változtatásával, hogy Magyarországon senkinek ne kelljen félnie. Simon Gábor választmányi elnök bejelentette, a szocialisták hétfőn a holokauszt tagadását büntető törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek.

Akarjuk a szigort

Bajnai szerint soha még ekkora társadalmi elfogadottsága nem volt a megszorításoknak – szerinte a felmérésekből kiderül, hogy a magyarok többsége szerint is szükség van megszorításokra. Tervezett intézkedéseik "olyan stabil alapot teremtenek, amire más intézkedésekkel már lehet növekedést építeni".

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

A növekedésnek szerinte három nagy korlátja van: az, hogy a népesség kisebbik része dolgozik csak legálisan, ezért őket nagy adók terhelik - az 1,7 millió forintos alsó sávhatárt már egy átlagbérrel is át lehet lépni. "Azt kell elérnünk, hogy megérje foglalkoztatni az embereket a vállalkozásoknak, hogy megérje elmenni dolgozni" – mondta a kormányfő az MSZP választmányának ülésén.

Ha az egyensúlyteremtés megtörtént, a növekedés beindult, akkor az visszahozhatja a befektetői bizalmat, amivel erősödhet a forint, amivel Magyarország kinőheti felhalmozott adózását, és beindul a felfelé vezető spirál. "Ez a program a nyertesek Magyarországát teremtheti meg" - fogalmazott.

Hideg fejjel

Bajnai azt mondta, ahhoz kért támogatást, hogy "hideg fejjel megtehessük azt, ami kivezetheti Magyarországot a válságból." Megismételte a parlamentben már elhangzott négy pillért: hiánycsökkentés, egyensúlyteremtés, a növekedés megalapozása, a bizalom visszaszerzése. Ha most nem cselekszünk, akkor a lecsúszás gyorsulóvá válhat, súlyos társadalmi-szociális válságba kerülhet az ország – ismételte az országházban már szinte elmondott szavait.

03

A választmánynak is ismertette már bemutatott programját, melynek legfontosabb eleme, "hogy egybentartsuk azokat a rendszereket, amelyek az országot működtetik". A program fő célja a munkahelyek megőrzése, a deviza-lakáshitelesek megsegítése.

A rövidtávú válságkezelés azonban semmit sem ér, ha hosszútávon nem stabilizálják az ország működését. Ennek feltétele, hogy az ország kiadásai összhangba kerüljenek az ország bevételeivel. A bizalom visszaszerzése pedig azért fontos, mert így olcsóbban finanszírozhatóvá válna az ország, hiszen csökkennének a hitelkamatok. Az egyensúlyteremtés eszköze a kiadások csökkentése. Ezt szerinte hosszú távra kell értelmezni, hiszen jelenleg hitelekből tartjuk fenn jóléti rendszereinket.

Részérdekektől tagolt kis ország

Hosszasan beszélt a részérdekek ellen. "Nekem szülőhazám e részérdekektől tagolt kis ország" - parafrazeálta Radnótit, akinek századik születésnapját amúgy is meg kívánja majd ünnepelni az MSZP.

"A csakazértis nem, a csakazértis mást kell mondani tévútra vitte Magyarországot. Ki kell nyújtanunk a kezünket, türelemmel, amíg valaki megfogja azt a másik oldalon" - üzente a Fidesznek. "Az igazság nagyon fontos, hogy kinek van igaza, majdnem mindegy" - tette hozzá.

Fontos eleme a programnak a társadalomfilozófia, mondta. Ennek a programnak a filozófiája szerinte a szolidarítás. "Együtt sírunk, együtt nevetünk". A szolidarítás eleme a programban például az, hogy a munka helyett a vagyont adóztatnák, vagy az, hogy a külföldi vagyonokat is be akarják vonni az adózásba.

Utalt arra, hogy ha beindul a gazdasági növekedés, akkor abból jutalmaznák a nyugdíjasokat is, akiktől most elvesznek. Ennek formája akár a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetése is lehet.

Nem a legjobb, de program

A szolidaritásnak ki kell fejeződnie a legelesettebbek irányába is. A leghátrányosabb helyzetű 33 kistérség védett keretekből pályázhatnának projektekre, azaz ezekre az elkülönített összegekre más kistérségek nem pályázhatnak. "Ez a program kiemelten segíti majd cigány polgártársainkat, akik közül sokan ezekben a kistérségekben élnek. Fontos eleme programomnak az, hogy a cigányságot befogadja az ország" - mondta.

04

A beszédét – és ezzel a választmányi ülés nyilvános részét – azzal zárta Bajnai: "ez a program, amit meghirdettünk, lehet, hogy nem a világ legjobb programja. De egy válság idején a gyors, határozott cselekvés a lényeg, ez pedig a cselevés programja" - zárta felszólalását.