Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bajnai a nyertesek Magyarországát ígéri

2009.04.25. 11:02 Módosítva: 2009-04-25 11:02:16
Bajnai Gordon miniszterelnök részvételével tart ülést szombaton a szocialista párt választmánya. A kormányfő az ülés elején azt mondta, ahhoz kért támogatást, hogy kivezethesse Magyarországot a válságból. A tiszalöki gyilkosságot a kormányfő az ország ellen elkövetett, állatias bűncselekménynek nevezte.

A kormányfő az MSZP választmányi ülésén elsőként a tiszalöki gyilkosságról beszélt, amit alávalónak, a Magyar Köztársaság ellen elkövetett szégyenletes, állatias bűncselekménynek minősített. "Megint egy cigány polgártásunkat ért támadás, immár többedik a sorban" - mondta. A kormány mindent megtesz, hogy a nyomozás sikeres lehessen, és mindent megtesz a jogszabályok változtatásával, hogy Magyarországon senkinek ne kelljen félnie. Simon Gábor választmányi elnök bejelentette, a szocialisták hétfőn a holokauszt tagadását büntető törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek.

Akarjuk a szigort

Bajnai szerint soha még ekkora társadalmi elfogadottsága nem volt a megszorításoknak – szerinte a felmérésekből kiderül, hogy a magyarok többsége szerint is szükség van megszorításokra. Tervezett intézkedéseik "olyan stabil alapot teremtenek, amire más intézkedésekkel már lehet növekedést építeni".

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

A növekedésnek szerinte három nagy korlátja van: az, hogy a népesség kisebbik része dolgozik csak legálisan, ezért őket nagy adók terhelik - az 1,7 millió forintos alsó sávhatárt már egy átlagbérrel is át lehet lépni. "Azt kell elérnünk, hogy megérje foglalkoztatni az embereket a vállalkozásoknak, hogy megérje elmenni dolgozni" – mondta a kormányfő az MSZP választmányának ülésén.

Ha az egyensúlyteremtés megtörtént, a növekedés beindult, akkor az visszahozhatja a befektetői bizalmat, amivel erősödhet a forint, amivel Magyarország kinőheti felhalmozott adózását, és beindul a felfelé vezető spirál. "Ez a program a nyertesek Magyarországát teremtheti meg" - fogalmazott.

Hideg fejjel

Bajnai azt mondta, ahhoz kért támogatást, hogy "hideg fejjel megtehessük azt, ami kivezetheti Magyarországot a válságból." Megismételte a parlamentben már elhangzott négy pillért: hiánycsökkentés, egyensúlyteremtés, a növekedés megalapozása, a bizalom visszaszerzése. Ha most nem cselekszünk, akkor a lecsúszás gyorsulóvá válhat, súlyos társadalmi-szociális válságba kerülhet az ország – ismételte az országházban már szinte elmondott szavait.

03

A választmánynak is ismertette már bemutatott programját, melynek legfontosabb eleme, "hogy egybentartsuk azokat a rendszereket, amelyek az országot működtetik". A program fő célja a munkahelyek megőrzése, a deviza-lakáshitelesek megsegítése.

A rövidtávú válságkezelés azonban semmit sem ér, ha hosszútávon nem stabilizálják az ország működését. Ennek feltétele, hogy az ország kiadásai összhangba kerüljenek az ország bevételeivel. A bizalom visszaszerzése pedig azért fontos, mert így olcsóbban finanszírozhatóvá válna az ország, hiszen csökkennének a hitelkamatok. Az egyensúlyteremtés eszköze a kiadások csökkentése. Ezt szerinte hosszú távra kell értelmezni, hiszen jelenleg hitelekből tartjuk fenn jóléti rendszereinket.

Részérdekektől tagolt kis ország

Hosszasan beszélt a részérdekek ellen. "Nekem szülőhazám e részérdekektől tagolt kis ország" - parafrazeálta Radnótit, akinek századik születésnapját amúgy is meg kívánja majd ünnepelni az MSZP.

"A csakazértis nem, a csakazértis mást kell mondani tévútra vitte Magyarországot. Ki kell nyújtanunk a kezünket, türelemmel, amíg valaki megfogja azt a másik oldalon" - üzente a Fidesznek. "Az igazság nagyon fontos, hogy kinek van igaza, majdnem mindegy" - tette hozzá.

Fontos eleme a programnak a társadalomfilozófia, mondta. Ennek a programnak a filozófiája szerinte a szolidarítás. "Együtt sírunk, együtt nevetünk". A szolidarítás eleme a programban például az, hogy a munka helyett a vagyont adóztatnák, vagy az, hogy a külföldi vagyonokat is be akarják vonni az adózásba.

Utalt arra, hogy ha beindul a gazdasági növekedés, akkor abból jutalmaznák a nyugdíjasokat is, akiktől most elvesznek. Ennek formája akár a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetése is lehet.

Nem a legjobb, de program

A szolidaritásnak ki kell fejeződnie a legelesettebbek irányába is. A leghátrányosabb helyzetű 33 kistérség védett keretekből pályázhatnának projektekre, azaz ezekre az elkülönített összegekre más kistérségek nem pályázhatnak. "Ez a program kiemelten segíti majd cigány polgártársainkat, akik közül sokan ezekben a kistérségekben élnek. Fontos eleme programomnak az, hogy a cigányságot befogadja az ország" - mondta.

04

A beszédét – és ezzel a választmányi ülés nyilvános részét – azzal zárta Bajnai: "ez a program, amit meghirdettünk, lehet, hogy nem a világ legjobb programja. De egy válság idején a gyors, határozott cselekvés a lényeg, ez pedig a cselevés programja" - zárta felszólalását.