Nyugdíjazták Komáromi Endrét

2009.04.30. 10:30 Módosítva: 2009.04.30. 10:34
Óberling József, a feloszlatott autópálya rendőrség utolsó parancsnoka ül május 1-jétől az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetői székébe.

Indokolás nélkül visszavonta 2009. április 30-i hatállyal Komáromi Endre ezredes vezetői kinevezését az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán.

Az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője "szolgálatban visszatartott" státuszba került miután elérte nyugállományba lépés felső korhatárát. "Tekintettel arra, hogy a részére felajánlott főkapitányi tanácsadói beosztást nem fogadta el, az országos rendőrfőkapitány nyugállományba helyezte" - fogalmaz a közlemény.

Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztálya vezetőjévé 2009. május 1-jei hatállyal Óberling József ezredest nevezte ki.

Óberling József a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karának elvégzése után, 1989. március 16-án lépett be a rendőrségbe. Az ezredes az elmúlt 20 évben közlekedésrendészeti szakterületen dolgozott, ő volt a feloszlatott autópálya rendőrség utolsó parancsnoka. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter tavaly a Nemzeti Közlekedési Hatóság állományába vezényelte, ahol stratégiai és módszertani igazgatóként dolgozott.

Komáromi felmentését és nyugdíjazását nem indokolta és kommentálta hivatalosan az ORFK, az Index azonban úgy értesült, hogy személyi, politikai okok lehetnek a személycsere hátterében. Úgy tudjuk, hogy Komáromi Endre - aki fő elindítója és irányítója volt az objektív felelősség programnak, aminek köszönhetően nagyban csökkent Magyarország útjain a halálos balesetek száma - szakmai alapon összekülönbözött Draskovics Tiborral, és ez vezetett végül a távozásához.