Tiltás ellenére is olcsón kapnak irodát a pártok

2009.04.30. 15:30
Törvénytelenül adnak bérbe önkormányzatok piaci ár alatt ingatlanokat pártok számára - állítja az Állami Számvevőszék. A legtöbb budapesti kerületben és megyeszékhelyen bevett gyakorlat, hogy a pártok helyi szervezetei akár 100 Ft/négyzetméteres áron bérelnek irodát, pedig egy alkotmánybírósági határozat ezt tiltja. Az egyik önkormányzat szerint a pártok nem tudnák megfizetni a piaci árat.

Évente milliókat spórolnak a pártok azon, hogy egyes önkormányzatok jóval a piaci ár alatt adnak nekik bérbe ingatlanokat, hogy ott helyi irodákat működtessenek. A pártok gazdálkodását vizsgáló állami számvevőszéki jelentésekből kitűnik, a legtöbb budapesti kerület és megyeszékhely több százezres, illetve többmilliós adományokat ad a pártoknak.

Mint kiderült, a helyhatóságok nem fizetnek közvetlenül pénzt, az ingatlanok bérbeadásakor viszont óriási, gyakran 90-100 százalékos kedvezményeket adnak a helyi pártszervezeteknek. Miskolcon például 2004-ben mindössze havi nettó 34 ezer forint folyt be a pártok bérleti díjából, piaci áron viszont közel 600 ezer forintra tehetett volna szert az önkormányzat. Ez alapján a borsodi megyeszékhely egy év alatt 6,5 millió forint pluszveszteséget könyvelt el.

De ugyanígy Eger városa, amely csak az MSZP-nek több mint hétmillió forintot spórolt meg 2006-ban, az MDF-nek pedig félmilliót. A X. kerület 2005-ben és 2006-ban 3-3 millió forinttól esett el az SZDSZ-nek bérbe adott kedvezményes ingatlanok miatt, Kispest pedig közel négymilliós kedvezményt ad évente az MSZP-nek, több mint 3 milliót az SZDSZ-nek, és több mint 700 ezret a Fidesznek.

Gajda Péter polgármestertől megkérdezte az InfoRádió, hogy miért adják bérbe az ingatlanokat piaci ár alatt a pártoknak, mikor az önkormányzatok rendre hangoztatják, hogy nincs pénzük. "Abban önnek igaza van, hogy minden pénz számít, de az is igaz, hogy a pártok a piaci bérleti díjat nem tudnák kigazdálkodni" - válaszolta.

A felvetésre, hogy a pártok évente több százmilliós állami támogatást kapnak, azt felelte: ez országos szinten elképzelhető, de ebből a pénzből az országos pártirodákat kell fenntartani, helyi szinten viszont így akarják segíteni a pártszervezeteket abban, hogy egyáltalán működni tudjanak.

Az Állami Számvevőszéktől megtudtuk: egy 2002-es alkotmánybírósági határozat megtiltotta, hogy az önkormányzatok kedvezményesen vagy ingyenesen adjanak bérbe ingatlant pártoknak. A testület kötelezte is a helyhatóságokat, hogy semmisítsék meg az ezt lehetővé tevő rendeleteket. Ehhez képest azonban több önkormányzatnál még mindig bevett gyakorlat a piaci ár alatti bérbeadás.

Az InfoRádió által megkérdezett önkormányzatok nagy részének ráadásul fogalma sem volt arról, hogy miért szerepelnek a pártok pénzügyi beszámolóiban helyhatósági adományok.