Olivér
5 °C
8 °C

Tiltás ellenére is olcsón kapnak irodát a pártok

2009.04.30. 15:30
Törvénytelenül adnak bérbe önkormányzatok piaci ár alatt ingatlanokat pártok számára - állítja az Állami Számvevőszék. A legtöbb budapesti kerületben és megyeszékhelyen bevett gyakorlat, hogy a pártok helyi szervezetei akár 100 Ft/négyzetméteres áron bérelnek irodát, pedig egy alkotmánybírósági határozat ezt tiltja. Az egyik önkormányzat szerint a pártok nem tudnák megfizetni a piaci árat.

Évente milliókat spórolnak a pártok azon, hogy egyes önkormányzatok jóval a piaci ár alatt adnak nekik bérbe ingatlanokat, hogy ott helyi irodákat működtessenek. A pártok gazdálkodását vizsgáló állami számvevőszéki jelentésekből kitűnik, a legtöbb budapesti kerület és megyeszékhely több százezres, illetve többmilliós adományokat ad a pártoknak.

Mint kiderült, a helyhatóságok nem fizetnek közvetlenül pénzt, az ingatlanok bérbeadásakor viszont óriási, gyakran 90-100 százalékos kedvezményeket adnak a helyi pártszervezeteknek. Miskolcon például 2004-ben mindössze havi nettó 34 ezer forint folyt be a pártok bérleti díjából, piaci áron viszont közel 600 ezer forintra tehetett volna szert az önkormányzat. Ez alapján a borsodi megyeszékhely egy év alatt 6,5 millió forint pluszveszteséget könyvelt el.

De ugyanígy Eger városa, amely csak az MSZP-nek több mint hétmillió forintot spórolt meg 2006-ban, az MDF-nek pedig félmilliót. A X. kerület 2005-ben és 2006-ban 3-3 millió forinttól esett el az SZDSZ-nek bérbe adott kedvezményes ingatlanok miatt, Kispest pedig közel négymilliós kedvezményt ad évente az MSZP-nek, több mint 3 milliót az SZDSZ-nek, és több mint 700 ezret a Fidesznek.

Gajda Péter polgármestertől megkérdezte az InfoRádió, hogy miért adják bérbe az ingatlanokat piaci ár alatt a pártoknak, mikor az önkormányzatok rendre hangoztatják, hogy nincs pénzük. "Abban önnek igaza van, hogy minden pénz számít, de az is igaz, hogy a pártok a piaci bérleti díjat nem tudnák kigazdálkodni" - válaszolta.

A felvetésre, hogy a pártok évente több százmilliós állami támogatást kapnak, azt felelte: ez országos szinten elképzelhető, de ebből a pénzből az országos pártirodákat kell fenntartani, helyi szinten viszont így akarják segíteni a pártszervezeteket abban, hogy egyáltalán működni tudjanak.

Az Állami Számvevőszéktől megtudtuk: egy 2002-es alkotmánybírósági határozat megtiltotta, hogy az önkormányzatok kedvezményesen vagy ingyenesen adjanak bérbe ingatlant pártoknak. A testület kötelezte is a helyhatóságokat, hogy semmisítsék meg az ezt lehetővé tevő rendeleteket. Ehhez képest azonban több önkormányzatnál még mindig bevett gyakorlat a piaci ár alatti bérbeadás.

Az InfoRádió által megkérdezett önkormányzatok nagy részének ráadásul fogalma sem volt arról, hogy miért szerepelnek a pártok pénzügyi beszámolóiban helyhatósági adományok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?