Ha kell, Szili Katalin együtt sátorozik Páva Zsolttal a tubesi radar ellen

2009.05.03. 10:14 Módosítva: 2009.05.03. 12:32
Nem lesz radar a mecseki Tubes-hegyen – jelentette ki Szili Katalin, az MSZP pécsi polgármesterjelöltje, az Országgyűlés elnöke a Vasárnapi Híreknek adott interjújában.

Nem lesz radar a Tubesen; ha kell, ezért szembeszállok a kormánnyal - legyen az bármilyen színezetű - , mint ahogy az elmúlt években is számos alkalommal felemeltem a hangom a lokátorral szemben – közölte a kormánypárti politikus a vasárnap megjelenő hetilapnak nyilatkozva. Hangsúlyozta: minden erejével megakadályozza, hogy Pécs közelében radar létesüljön.

Szili Katalin elmondta, hogy az ügyben már korábban Fülöp Sándorhoz, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordult, és házelnökként többször is felszólalt a parlamentben a radar ellen.

Az Országgyűlés elnöke szerint 2001-ben a Fidesz-kormány döntött úgy, hogy a Mecsekben helyezné el a lokátort. Akkor a Bükk és a Mecsek között lehetett dönteni, igenis volt más alternatíva – fűzte hozzá. Úgy vélte, ma éppen azok szóban a leghangosabb ellenzők, akik akkor mélyen hallgattak a Fidesz döntésénél.

Szili törvényt alkotna

A jövőben a települési és megyei önkormányzatok jelölhessék ki, módosíthassák és minősíthessék át a kiemelt honvédelmi célú területeket – javasolja Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, pécsi polgármesterjelölt a héten benyújtott törvényjavaslatában. Az előterjesztés szerint a törvény hatálybalépését követő hatvan napon belül a kiemelt fontosságú honvédelmi területtel rendelkező települési önkormányzat kezdeményezheti a kiemelt térségi és megyei területrendezési tervek felülvizsgálatát.

.

Szili Katalin azt mondta, ez olyan kérdés, amelyet teljesen felesleges pártpolitikai törésvonalak mentén értelmezni. Ha kell, akkor jelölttársammal együtt megyek fel a Tubesre, és közösen sátrazunk ott annak érdekében, hogy a lokátor ne valósulhasson meg – közölte a politikus, arra utalva ezzel, hogy Páva Zsolt, a Fidesz jelöltje is ellenzi a beruházást.

Szili Katalin a május 10-i polgármester-választással összefüggésben úgy nyilatkozott: ilyen széleskörű összefogás még egyetlen politikus mögött sem állt Magyarországon, mint mögötte, hiszen a konzervatív középtől a baloldalig összesen hét párt, illetve a Helló, Pécs mozgalomhoz csatlakozott több mint ötezer pécsi biztosította támogatásáról.

A baranyai megyeszékhelyen Tasnádi Péter szocialista polgármester halála miatt tartanak időközi választást.