Gyenge részvétel a pécsi időközi választáson

2009.06.21. 08:19 Módosítva: 2009.06.21. 16:02
Vasárnap kiderülhet, ki jut az Országgyűlésbe Baranya 3. számú választókörzetéből, ahol a cselekvőképtelensége miatt mandátumát elvesztő Toller László helyéért kiírt szavazás második fordulóját tartják. A részvétel vasárnap délutáni adatok szerint alacsony.

A képviselői székért hárman indulnak: Kővári János a Fidesz-KDNP, Palancsa Gábor a Jobbik, Tóth Bertalan pedig az MSZP képviseletében. Az MDF-es Szigethy Béla az első forduló után visszalépett a jelöltségtől. A Pécs város internetes honlapján közzétett adatok szerint 13 óráig a jogosultak 9,3 százaléka, összeses 4639 ember járult az urnák elé, szemben a két héttel ezelőtt megtartott első forduló ezen időszakával, amikor 17 százalékos részvételt mértek.

Pécs Kertváros, valamint 9 környező település mintegy 50 ezer választópolgára reggel 6 és este 7 óra között, 62 szavazókörben voksolhat. A június 7-én megtartott első forduló érvényességéhez több mint 50 százalékos részvételre lett volna szükség, de a választóknak alig 31,37 százaléka járult az urnák elé. A mostani választás akkor érvényes, ha azon a választók több mint negyede részt vesz, és az a jelölt győz, aki több érvényes szavazatot kap. Ha a részvétel nem éri el a 25 százalékot, újra kiírják a választást, és kezdődik minden elölről.

Az első fordulót Kővári János nyerte, aki az érvényes szavazatok 63,1 százalékát szerezte meg. Tóth Bertalan 24,8, Palancsa Gábor 7,8, Szigethy Béla pedig 3,3 százalékot ért el. Baranya 3. számú egyéni országgyűlési választókörzetében azért tartanak időközi választást, mert a három évvel ezelőtt közlekedési balesetet szenvedett Toller László – cselekvőképességét kizáró gondnokság alá helyezésével – a közelmúltban elvesztette választójogát, így parlamenti mandátumát is.