Vajúdtak és paktumot szültek a szocialisták

2009.06.26. 18:18 Módosítva: 2009.06.26. 18:22
Egyre biztosabb, hogy elmarad a július 4-i MSZP-kongresszuson az elnökség elleni bizalmi szavazás, ugyanis a megyei elnökök is elfogadják (bár hivatalosan nem szavaznak róla) a fiatalok és a régiek kiegyezési javaslatát. A paktumot az országos elnökség tagjai, illetve a fiatalok húzóemberei (például Ficsor Ádám titokminiszter, Molnár Csaba MEH-miniszter, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes) péntek reggel öntöttek formába. Az alku alapajánlatait az öreg terjesztették még hétfőn a fiatalok elé, akik csiszoltak rajta egy kicsit.

Ficsor Ádám és Molnár Csaba pénteken ismertette, hogy a fiatalok mit tartanak elfogadhatónak az MSZP jövő szombati kongresszusa előtt.

A kiegyezés sarokköve: kibővítik a pártot az országgyűlési választásokig irányító országos választási bizottságot, a fiatalok embereivel. (A tervek szerit a bizottságot mintegy 4-5 fővel duzzasztanák, s várhatóan bekerül Molnár, Ficsor, Budapestről pedig vagy Burány Sándor Fővárosi elnök, vagy Hagyó.) Ezenkívül a miniszterelnök-jelöltet is gyakorlatilag a fiatalok nevezhetik meg. Decemberben pedig csak az elnökségre szorítkozó tisztújító kongresszusra gyűlnek kongresszusra a szocialisták. (Hogy a választás csak az elnökséget érintse módosítani kell az alapszabályt.)

Az elnökválasztási rajtvonalhoz elvileg nem állhat mindenki oda. Nem lenne célszerű ugyanis, ha az ovb tagjai indulnának az elnökségi tisztviselői helyekért. Azt persze mindenki szabadon dönti el, hogy megszívleli-e ezt a tanácsot, vagy sem, de ha mégis, akkor jelenlegi két elnökhelyettesi és a három alelnöki posztra új arcok kerülnek. (E pozíciókat jelenleg Szekeres Imre, Lamperth Mónika, Kiss Péter, Mesterházy Attila és Ujhelyi István tölti be – azaz ha úgy tetszik, az öregek három, a fiatalok pedig két embert vesztenek.)

Elnöknek azonban bármelyik ovb tag aspirálhat, azaz például Lendvai Ildikó újrázhat, ha kedve tartja. És a szimpla elnökségi tagságra is rástartolhat bárki – ez viszont okozhat feszültségeket, hisz megeshet, hogy a jelenlegi elnökségi tagoknak majd az ovb-s tagságuk miatt elnökhelyettesi és alelnöki pozícióikat vesztő nagyokkal is harcolniuk kell majd. Igaz, az valamit javíthat a helyszűkén, hogy semmi nem írja elő, hogy az elnökségnek hat tisztviselővel kell működnie, ha egy elnökhelyettesi és két alelnöki posztot beszüntetnek, akkor felszabadul három szimpla elnökségi tagi hely.

Mindenesetre, hogy senki ne mondhassa, hogy a pártvezetés sorsát a kulisszák mögött rendezik el, a jelenlegi tervek szerint a kongresszusnak szavaznia kell arról, hogy egyetért-e a kiegyezés forgatókönyvével.