Az MSZP egy időre elásta a csatabárdot

2009.06.25. 22:25 Módosítva: 2009.06.26. 17:04
Várhatóan nem robban fel a július negyedikei kongresszus, ugyanis ott nem lesz szó személyi kérdésekről. Az Index információi szerint pénteken békét kötnek öregek és fiatalok. Utóbbiakat jobban odaengedik a párt kormányrúdjához, a hatalmi harcokat pedig elnapolják a költségvetés elfogadása utánra. Legalábbis a jelenlegi állás szerint november végén, december elején lesz kongresszus, ami tisztújít, miniszterelnök-jelöltet választ, illetve balos programot alkot.

Várhatóan kiegyeznek a fiatalok és a régi funkcionáriusok, legalábbis kompromisszumos javaslattal mennek a megyei elnökök péntek délutáni ülésére. A paktum lényege: fiatalok nem forszírozzák tovább, hogy az elnökség bizalmi szavazást kérjen maga ellen a július negyedikei kongresszuson, a jelenlegi vezérkar pedig integrálja őket az érdemi pártvezetésbe.

Ennek gyakorlati formája, hogy a fiatalok jelöltjeivel kibővítik a pártot az országgyűlési választások végéig irányító Országos Választási Bizottságot, azaz a fiatalok a párt működtetésében és a kampány levezénylésében egyaránt nagyobb szerepet kapnak. Ezenkívül gyakorlatilag ők jelölhetik a miniszterelnököt, és erőteljesen beleszólhatnak az országos lista összeállításába. És van még egy fontos pontja a kompromisszumnak: lesz egy következő, programalkotó, miniszterelnökjelölt-választó és tisztújító kongresszus.

Azonban szemben az eredeti elképzelésekkel nem ősz közepén gyűlnek majd össze a küldöttek, hanem november végén december elején. Ez pedig azt az ígéretet rejti magában, hogy a kormány nyugodtan menedzselheti a költségvetést, és azt nem borítják meg a párt hatalmi harcai. Így a fiatalok kecskéje is jól lakott, és az öregek káposztája is megmaradt, ugyanis a jelenlegi nagyok azért ellenezték hivatalosan a bizalmi szavazást, mivel attól tartottak: ha elszabadul a kongresszus, egy szoros elnökségi tisztújítás után hasadhat a párt, vagy az egyszerre elnökségi és kormánytagok lecserélése miatt kormányválság alakulhat ki, netán jönnek az előrehozott választások.

Hogy a fiatalok vagy a régiek álláspontját tette magáévá a párt, az egyelőre nem derült ki, mindenesetre többen annak tulajdonítják a mostani megegyezési hajlandóságot, hogy a fiatalok tábora sem egységes. Például korábban a Hagyó Miklós–Botka László páros számított a változást akarók élharcosának, ám a jelek szerint a szegedi polgármester kihátrált a megtiszteltetés elől, hogy pártelnök, vagy miniszterelnök-jelölt legyen. (Ha most nincs alku, akkor nagyon nehezen kerülheti el.) Indoka valószínűleg az, hogy az MSZP címerfigurájaként biztosan elveszti városát, háttér-megmondó emberként viszont van egy pici esélye, hogy megtartsa. (Egyébként nyilván az is nyomott valamit a latban, hogy a pártvezetőség keddi tanácskozásán, ahol 60 ember vett részt, leginkább a Budapestet képviselő Burány Sándor fővárosi elnök érvelt a bizalmi szavazás mellett, és vagy 20-an mondták, hogy nem annyira jó dolog az.)

Szintén nem osztotta a fiatalok közül Ficsor Ádám és Molnár Csaba azt a nézetet, hogy a lehető legtovább kell feszíteni a húrt, szerintük a lehető leggyorsabban le kellene zárni a vezetési válságot. Mert ha a kongresszusig nem sikerül, akkor felrobbanhat a kongresszus. (Megjegyzendő: ők vélhetően a többi meghatározó szocialistánál közelebb állnak Bajnaihoz, így fontosabb számukra, hogy a miniszterelnök végigvigye válságkezelési programját.)