Fót polgármestere megtiltotta az ellene indított fegyelmit

2009.07.23. 20:51 Módosítva: 2009.07.23. 20:55
Mádly Zsolt, Fót fideszes polgármestere megtiltotta a fegyelmi tanács péntekre tervezett ülésének megtartását, levélben fenyegette meg a képviselőket. A testület a múlt héten szavazta meg, hogy fegyelmi eljárást indít a polgármester ellen.

Legalább ötven fóti képviselő, önkormányzati dolgozó és más ember kapta meg azt a levelet, amelyben Mádly Zsolt fideszes polgármester büntető feljelentést helyezett kilátásba egy péntekre összehívott, személyét érintő tanácskozás résztvevői számára, közölte csütörtökön Fábry Béla szocialista alpolgármester. A levél rendelkezik az utalványozás eddigi gyakorlatának megváltoztatásáról is.

Az alpolgármester elmondta, hogy mivel július 15-én a képviselő-testület többsége megszavazta, hogy induljon fegyelmi eljárás a polgármester ellen, és megalakították a fegyelmi bizottságot is, péntek délutánra összehívták a fegyelmi tanácsot. A tanács tulajdonképpen a testület egésze. A tervezett ülésre válaszul a polgármester csütörtökön levelet küldött valamennyi képviselőnek, melyben nemcsak saját jogi értelmezését fejtegeti, hanem bizonyos szankciókat is kilátásba helyez.

Az MTI birtokába került levélben egyebek mellett az olvasható, hogy Mádly Zsolt szerint mindenki közokirat-hamisítást követett el, aki a július 15-én tartott képviselő-testületi ülés berekesztése után bármilyen jegyzőkönyvet felvett, illetve aláírt. Így a fegyelmi bizottság létrehozásáról szóló határozat is semmisnek tekintendő, hiszen az a polgármester által vezetett ülésen nem vitatták meg, és nem szavazták meg.

A levél további részében Mádly Zsolt úgy fogalmaz: aki a július 24-én, 18 órára összehívott fegyelmi bizottsági ülésen részt vesz, az ellen társtettesként, illetve bűnsegédként való közreműködésért büntető feljelentést tesz. Majd így folytatja: ..."az ülés megtartását és azon való részvételt megtiltom".

Vargáné dr. Lenkó Erzsébet jegyző azt mondta, hogy a polgármester nem tilthatja meg az ülés megtartását, és utasításokat is csak a jegyzőn keresztül adhat. Szabálytalan az a - levélben megfogalmazott - rendelkezése is, mellyel mindenféle utalványozást saját hatáskörébe von, tette hozzá a jegyző.

Vargáné a jó ideje tartó fóti hadjárat más különös és friss eseményről is beszámolt. Elmondta például, hogy kedd reggelre valaki vagy valakik pillanatragasztót nyomtak a polgármesteri hivatal kapujának, illetve főbejáratának több zárjába, így azokat ki kellett cseréltetni. Szintén ismeretlenek legalább 50 „húgyos" feliratú plakátot helyeztek el az épület falaira, illetve piros festékkel azt fújták az udvar betonjára: „húgyos, takarodj!". A jegyző szerint a sértő jelzővel nyilvánvalóan a polgármester ellen fegyelmit szorgalmazó képviselők egyikét akarták lejáratni.

Július 15-én botrányba, sőt tettlegességbe fulladt a fóti képviselő-testület ülése, miután a polgármester váratlanul berekesztette a munkát, így teljes létszámban nem tudtak tárgyalni a Mádly Zsolt ellen indítandó fegyelmiről sem. A többség azonban ott maradt, és határozatba foglalta a korábban felvetett módosító indítványt, miszerint önfeloszlatás helyett induljon fegyelmi vizsgálat a polgármester ellen. Megalakították a fegyelmi bizottságot is.