Gyanúsítottként hallgatták ki a Magyar Gárda főkapitányát

2009.07.23. 16:27
Csütörtökön a BRFK kihallgatta Kiss Róbertet, a Magyar Gárda főkapitányát. A 33 éves férfit törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatással gyanúsítják.

Törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás megalapozott gyanúja miatt kihallgatta a Magyar Gárda főkapitányát, Kiss Róbertet csütörtökön a BRFK.

A BRFK szűkszavú közleménye mindössze azt tudatta csütörtök délután, hogy gyanúsítottként hallgatták ki "K. Róbert 33 éves férfit törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt". Az MTI úgy tudja, Kiss Róbertről, a Magyar Gárda főkapitányáról van szó.

A rendőrség szerint a gyanúsított a kihallgatáskor a bűncselekmény elkövetését tagadta, és a gyanúsítás ellen panasszal élt, amelyet a Fővárosi Főügyészség bírál el.

A Népszabadság múlt pénteken írta, hogy gyanúsítotti kihallgatásra idézte a rendőrség a gárda főkapitányát, és a törvény vagy más hatósági intézkedés elleni izgatás és gyülekezési joggal visszaélés gyanújával indult eljárás keretében akarja kihallgatni a rendőrség.

Július 4-én be nem jelentett demonstrációt tartottak a gárda megszüntetése ellen, ezt a rendőrség feloszlatta. Az ott történt rendőri intézkedés, valamint a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület feloszlatása elleni tiltakozásul a Jobbik július 11-én nagygyűlést szervezett, ahol bejelentették a Magyar Gárda mozgalom újjáalakítását.

A nagygyűlés után Bencze József országos rendőrfőkapitány bejelentette, a BRFK eljárást indított annak tisztázására, ki vagy kik követhettek el jogsértést azzal, hogy részt vettek egy feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében. A rendőrség az ügyészségtől kérte annak kivizsgálását is, hogy történt-e a tüntetésen hatósági intézkedés elleni izgatás.