Nem igazoltathatnak az önkéntes járőrök

2009.08.19. 14:39
A rendőrök felhívták a településeiket védő romák figyelmét arra, hogy jogellenes, amit tesznek. Eddig hét önkéntes ellen indult eljárás.

Az eddiginél is jobban ellenőrzik azokat az autókat, amelyekkel a települések határában önkéntes járőrözést tartanak - mondta Szepesi István Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitány.

Erről azután nyilatkozott, hogy az elmúlt hetek eseményei kapcsán a megye roma kisebbségi vezetőivel tárgyalt. A téma a romák önkéntes járőrözése volt, amivel magukat kívánják védeni a támadások ellen. Eközben azonban autókat állítanak meg és igazoltatják az utasokat, ami jogellenes cselekmény.

Szepesi István azt mondta: úgy látja, a roma vezetők is érzik, hogy ezekkel a módszerekkel nem lehet megvédeni a romákat. A főkapitány hozzátette, hogy az elmúlt néhány hétben négy esetben indítottak szabálysértési eljárást önkéntes járőrözők ügyében, összesen hét ember ellen.

Lakatos István, a területi cigány kisebbségi közgyűlés elnöke azt mondta: egyetért azzal, hogy autósokat nem állíthatnak meg a romák, mert félnek, csak jelezhetnek a rendőröknek, felírhatják a rendszámokat, vagy együttműködhetnek a faluőrséggel, polgárőrséggel. Megállapodtak, hogy a jövő héten minden település kisebbségi önkormányzati vezetőjét felhívják és tájékoztatják arról, hogy mit tehetnek a településükön.