LMBT-szövetség: Ékes saját tudatlanságát bizonyította

2009.08.28. 18:51
Stiegler Sándor, a Magyar LMBT Szövetség ügyvivője szerint szerint nem megengedhető, hogy egy párt a szólás és a gyülekezés jogának korlátozására szólítsa fel a rendőrséget, és mindenképpen lesz melegfelvonulás a fővárosban.

Az LMBT-szövetség ügyvivője Ékes Ilona fideszes képviselő felvetésére reagált, aki a szeptember 5-ére tervezett melegfelvonulás betiltását kérte a budapesti rendőrfőkapitánytól. Steigler Sándor szerint "ha Ékes Ilona valóban tenni szeretne valamit az emberek jogaiért, akkor jelenjen meg a felvonuláson s ott nyilvánítsa ki véleményét", és ahogy egyetlen uniós országban, úgy Magyarországon sem tilthatják be a melegfelvonulást.

Az ügyvivő szerint Ékes Ilona tudatlanságáról tett tanúbizonyságot, amikor azt nyilatkozta, hogy a homoszexualitás mentális betegség. Több szervezet - köztük az Egészségügyi Világszervezet - is kinyilvánította, hogy a homoszexualitás nem betegség, és ezt 2007-ben az Egészségügyi Minisztérium is megerősítette. Az előző hónapban például az Amerikai Pszichológiai Társaság határolódott el az úgynevezett konverziós terápiáktól, amelyek során a meleg páciens szexuális beállítottságát próbálják megváltoztatni.

A terápiáknak nem a meleg irányultság megváltoztatására, hanem az önelfogadás erősítésére kellene irányulniuk - jelentette ki Steigler Sándor.

Magánember magánvéleménye

Takács Judit szociológus szerint Ékes Ilona nyilatkozata tipikus példája annak, amikor a politika a saját érdekei miatt megpróbál démonizálni egy társadalmi kisebbséget, majd, ahhoz, hogy érveit alátámassza, "medikalizálja a problémát". Jellemző, hogy nem társadalomtudományi példákkal próbálja a homoszexualitás károsságát érzékeltetni, hanem pszichológiai példákkal él.

"Nem a homoszexualitás a társadalmi probléma, hanem annak az el nem fogadása" - fűzte hozzá. Kutatásai során azt tapasztalata: a szexuális beállítottságot valóban el lehet nyomni, vagyis képesek a melegek látszólag heteroszexuálisként élni, de megváltoztatni az irányultságot nem lehet.

Ékes Ilona, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának fideszes tagja a budapesti rendőrfőkapitányhoz, Tóth Gáborhoz intézett levelében azt írta: a melegfelvonulás alkalmas arra, hogy félelmet, visszatetszést keltsen az emberekben, és veszélyezteti a kiskorúak fejlődését.

Arra a kérdésre, hogy a homoszexualitást betegségnek gondolja-e, Ékes Ilona azt mondta: mentális sérülésnek tartja. Szerinte az eddigi kutatások nem találtak bizonyító összefüggést a genetikai, biológiai okokra, arra, hogy a homoszexualitás az egyes emberekkel született hajlam lenne.
Havasi Bertalan, az ellenzéki párt sajtófőnöke az MTI kérdésére azt közölte, hogy Ékes Ilona magánemberként tartott egy saját maga által szervezett sajtótájékoztatót a melegfelvonulásról, amelyen a magánvéleményét mondta el, ezért a Fidesz ehhez semmit nem kíván hozzáfűzni.