Balajti László az NBH élén

2009.09.01. 17:56
Laborc Sándor, az NBH főigazgatója júliusi bejelentésének megfelelően távozott hivatalából, helyét Balajti László tölti be, ő vezette eddig a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot. Ficsor Ádám titokminiszter már csak két hétig tölti be pozícióját.

Szeptember elsejei hatállyal távozott hivatalából Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, szeptember 14-én pedig Ficsor Ádám, a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter is megválik posztjától.

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának július 20-ai közleménye szerint a főigazgató azzal indokolta döntését, hogy "olyan anomáliákat érzékelt az UD Zrt. ügyében folyó vizsgálat kezelésében a nyomozóhatóság, illetve az ügyészi szervek részéről, amelyek a feljelentés pontjainak nagyobbik részében a nyomozás megszüntetéséhez vezettek, és ez nem teszi számára lehetővé, hogy a jövőben teljes értékű munkát folytasson".

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának a kérdésről korábban nyilatkozó tagjai eltérően ítélték meg a főigazgató lemondását. Míg a fideszes Demeter Ervin arról beszélt, hogy Laborc pártpolitikai célokra használta a szolgálatokat, és csak idő kérdése, mikor hallgathatják ki gyanúsítottként az UD Zrt.-hez kapcsolódó ügyben, a szocialista Tóth Károly szerint lelkiismeretes, jó színvonalú munkát végzett az NBH-főigazgató. Az SZDSZ-es Gulyás József azt emelte ki, hogy az utóbbi hetek történései után várható volt Laborc Sándor távozása.

Laborc Sándort 2007. december 17-én nevezte ki Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök az NBH főigazgatójának. Laborc utódja Balajti László dandártábornok, aki a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója.

Ficsor Ádámot idén április 16-i hatállyal nevezte ki polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszternek a kormányfő, miután elődje, Szilvásy György lemondott posztjáról. Ficsor Ádám augusztus elejei nyilatkozatában távozását az MSZP választási kampányában vállalt feladatával indokolta.

Ficsor Ádám akkor elmondta, Lendvai Ildikó pártelnök felkérte arra, hogy érdemben vegyen részt az MSZP választási kampányában, amelyben a jelöltállítással, a képviselőjelöltek felkészítésével foglalkozik majd. Ficsor Ádám úgy vélekedett, hogy viszonylag rövid idő alatt a jelentős részét elvégezte annak a munkának, amit miniszteri kinevezésekor vállalt. Példaként említette, hogy "válságkezelő üzemmódba kapcsolta" a polgári titkosszolgálatokat a nemzetgazdaság biztonságát és a gazdasági ügyeket illetően.