Érvénytelen a választás Pécsen

2009.10.04. 19:33 Módosítva: 2009.10.04. 19:59
Az alacsony részvétel miatt megint érvénytelen lett az időközi választás első fordulója Baranya megye 3. számú választókerületében vasárnap.

Az adatok százszázalékos feldolgozása után kialakult előzetes eredmény szerint Kővári János az érvényes szavazatok 84 százalékát szerezte meg, vetélytársai közül Tóth Bertalan (MSZP) 14,5, Walter György (FKgP) 1,5 százalékot ért el.

A Pécs Kertvárost és kilenc közeli települést magába foglaló választókörzet 49 872 választópolgárából 7 020 járult az urnák elé, amely 14,1 százalékos részvételt jelent. A választáson 53 szavazat érvénytelen volt, 3 hiányzott.

Papp Judit, a helyi választási iroda vezetője elmondta, hogy kampánycsendsértéssel kapcsolatos bejelentés nem érkezett a választási irodára, így a választási bizottságnak sem volt mit tárgyalnia. Az eredmény miatt október 18-án második fordulót kell tartani, akkor az érvényességhez 25 százalékos részvételi arányra lesz szükség.

A választókörzetben azért kell időközi választást tartani, mert a három évvel ezelőtt közlekedési balesetet szenvedett Toller László a közelmúltban elvesztette parlamenti mandátumát.

A képviselői székért három jelölt indult: Kővári János a Fidesz-KDNP, Tóth Bertalan az MSZP, Walter György az FKGP képviseletében. Rájuk Pécs-kertváros és 9 környező település lakói voksolhattak.

A körzetben idén júniusban már volt választás, de mivel annak mindkét fordulója érvénytelen lett az alacsony részvétel miatt, új választást kellett kiírni. A júniusi választás második körében 16,7 százalékos részvételi arány mellett Kővári János az érvényes szavazatok 77,41 százalékát szerezte meg, míg vetélytársai közül Tóth Bertalan 16,86, Palancsa Gábor, a Jobbik jelöltje pedig 5,73 százalékot ért el.