Feljelentést tesz a Tettye Forrásház

2009.10.12. 16:54
"Nem hagyjuk, hogy a pécsiek nevében, a pécsiek pénzén bárki illetéktelenül, hanyag módon járjon el" - közölte hétfő délután Pécs új vízszolgáltató cége.

Feljelentést tesz a rendőrségen hűtlen kezelés gyanúja miatt Pécs vízszolgáltatója, a Tettye Forrásház Zrt., miután úgy értesült: elődje, a Pécsi Vízmű Zrt. 800 millió forint helyett 2 milliárd forint összegben vett fel hitelt, illetve vállalt garanciát leányvállalatainak adósságaira. A Tettye Forrásház az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy a francia kisebbségi tulajdonú vállalat ezt a tényt eddig elhallgatta az önkormányzat elől, ami azt jelenti, hogy a "Suez és magyar képviselőik a jogsértésektől sem riadnak vissza".

"A társaság a pécsi adófizetők pénzéből építette veszteséges leányvállalati rendszerét, de nem hagyjuk, hogy a pécsiek nevében, a pécsiek pénzén bárki illetéktelenül, hanyag módon járjon el. A számlavezető bankok most zárolták számláit, így fizetésképtelenné vált" - olvasható a dokumentumban.

Közveszéllyel fenyegetés

A Tettye Forrásház szerint a Suez-t és magyar képviselőit csak a profit, a minél nagyobb haszon érdekli, ennek érdekében "valótlanságok állításától, valamint a dolgozók megfélemlítésétől és szándékos megtévesztésétől sem riadnak vissza". "Arra utaló jelek is vannak, hogy akadályozni próbálják a vízszolgáltatást Pécsett. Természetesen minden jogsértésért elégtételt veszünk a bíróságon, feljelentést teszünk közveszéllyel fenyegetés tárgyában" - tették hozzá.

A Tettye közleményében kitért arra, hogy hétfőn megkezdte a dolgozók bérének kifizetését, ami zavartalanul folyik. Rámutatott arra is, hogy a Tettye Forrásház száz százalékban önkormányzati tulajdonú, minden szempontból kiegyensúlyozott háttérrel, biztos anyagi körülmények között kezdheti meg munkáját Pécsett, az önkormányzat, illetve a városvezetők ugyanis garanciát vállaltak erre és biztosították a szükséges forrásokat.

"Cégünk ebben az átmeneti időszakban is kifogástalan minőségi munkát végez, a vízszolgáltatás zavartalan Pécsett" - áll a közleményben.

Harc a pécsi vízért

A történtek előzménye, hogy az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottjai múlt hétfőn ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, amelyből kizárták a Pécsi Vízmű Zrt. vezetői körét.

A lépésre azután került sor, hogy a város közgyűlése legutóbbi ülésén Tettye Forrásház Zrt. néven céget hozott létre a vízközművek átvételére az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű Pécsi Vízműtől, miután a felek határidőre nem egyeztek meg a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról. A történtek miatt mindkét fél bírósághoz fordult.

A város és a kisebbségi tulajdonos Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű Zrt. túl drágán szolgáltat, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezi előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallja a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy százszázalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.