Szondát fújnak a diszkóbalesetek ellen

2009.10.13. 07:06
Három megyében, Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rendezik meg október 17-én az európai balesetmentes estet, amelynek fő törekvése, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a diszkóbalesetek kiváltó okára, az alkoholfogyasztásra.

A Responsible Young Drivers belga civil szervezet 1995-ben szervezte meg először az európai balesetmentes estet, hogy javítsák a közlekedésbiztonságot, felhívják az autóval szórakozni induló fiatalok figyelmét az alkoholfogyasztás veszélyeire.

A debreceni Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért (HAHA) egyesület tavaly csatlakozott az Európai Bizottság által támogatott programhoz, így az európai balesetmentes estet Magyarországon második alkalommal szervezi meg, bevonva a rendőrség munkatársait is - közölte az MTI-vel Enyedi Imre, az egyesület programkoordinátora.

Tájékoztatása szerint a szórakozóhelyeken rendezett baleset-megelőzési akciók évente több ezer fiatalt szólítanak meg, hiszen a programban részt vevő országok száma évről évre folyamatosan nő. Az akció lényege, hogy forgalmas szórakozóhelyeken önkéntes fiatalok szólítják meg autóval érkező hasonló korú társaikat, és kérik, vegyenek részt a nemzetközi kampányban. Ennek részeként azt kérik, távozáskor fújják meg az alkoholszondát, hogy tudják, autóba ülhetnek-e vagy sem.

Tavaly Európában összesen 10 000 fiatal vett részt a rendezvényeken. A szervezők idén ennél is nagyobb eredményre számítanak, hiszen 2009-ben - a tavalyi 21 ország helyett - 27 ország 200 szórakozóhelyen találkozhat a közönség az önkéntesekkel - ismertette a részleteket Enyedi Imre.