Az MSZP most mégis megadná az állampolgárságot

2009.10.20. 16:26 Módosítva: 2009.10.20. 16:26
Kellemetlen helyzetbe hozta váratlan állampolgársági javaslatával a Fidesz és a KDNP az MSZP-t. Ha a szocialisták ellenzik a javaslatot, könnyen rájuk lehet sütni a nemzetellenesség bélyegét, ha támogatják, a Fidesz nagy sikerként kommunikálhatja, hogy ellenzékből vitt át egy törvényt. A szocialisták öt éve még ellenezték a kettős állampolgárságot, de ennek oka a hatalomból azóta kiesett Gyurcsány Ferenc volt.

Ötpárti tárgyalások kezdődtek kedden a magyar állampolgárság megszerzésének könnyítéséről. A módosítás célja, hogy a külhoni magyarok is megszerezhessék az állampolgárságot. A Fidesz és a KDNP három képviselője kezdeményezte az erről szóló jogszabály módosítását.

Bár a Fidesz és a KDNP javaslata emlékeztet a Magyarok Világszövetségének 2004-es javaslatára, lényegi elemeiben eltér attól. Az MVSZ 2004-ben a magukat magyar nemzetiségűnek valló, ezt magyarigazolvánnyal vagy egy majdani törvényben meghatározott módon igazolni tudóknak adta volna meg az államoplgásrágot. Tehát etnikai alapon adta volna meg a magyar okmányokat a javaslat, ami népszavazáson bukott el.

A Fidesz és a KDNP mostani javaslata szerint az állampolgárságot magyar állampolgárságú felmenőkkel bíró, magyarul igazoltan beszélők igényelhetnék. Csupán a helybenlakás követelményét hagynák el a jelenlegi szabályozásból.

A felvetés váratlanul érte a többi pártot, és váratlan reakciókat is váltott ki. Az SZDSZ például 2004-ben még ellenezte a nemzetállami eszme erősítését, így a külhoni állampolgárság intézményét is, most azonban támogatja a javaslatot. A szocialisták sem reagáltak elutasítóan, pedig 2004-ben még aktív kampányt folytattak a népszavazás előtt a kezdeményezés ellen.

A szocialisták eredendően azzal érveltek, hogy a kettős állampolgárság bevezetése feszültségeket eredményezhetne a szomszédos országok és Magyarország viszonyában. Kezdeti puha ellenkezésük aztán Gyurcsány Ferenc hatalomra kerülésével erősödött fel. Egyértelmű, hogy Gyurcsány a határozott elutasítással próbálta megrajzolni saját politikai arcélét, hiszen így helyezkedhetett szembe legfőbb politikai riválisával, a kezdeményezést támogató Orbán Viktorral. A népszavazás sikertelensége egyben első nagy győzelme is volt Orbán felett.

Ezért is fordulhat elő, hogy a szocialisták most, korábbi álláspontjukkal szemben nem mereven elutasítóak. Értesüléseink szerint sem a kormány, sem az MSZP nem utasítja el egyöntetűen a Fidesz és a KDNP javaslatát, szocialista forrásaink szerint "több mint ötven százalék az esély" a terv elfogadására. Kormányzati forrásaink egyelőre nem kívántak állástfoglalni az ügyben.

Mint mondták, a kérdésben eddig négypárti egyetértés volt, amit a Fidesz most felrúgott váratlan javaslatával, amelynek célja az MSZP kellemetlen helyzetbe hozása. Hiszen ha a szocialisták elutasítják a javaslatot, nemzetellenesnek lehet őket bélyegezni, ha meg elfogadják, a Fidesz nagy sikerként kommunikálhatja, hogy ellenzékből is keresztül vitte javaslatát. Szocialista forrásaink szerint a javaslat bedobásával a Jobbiktól akarnak szavazatokat szerezni.

A határon túli magyarok állampolgárságáról tavaly nyár óta folyna újra egyeztetések a pártok között, ám a folyamat tavasszal lelassult, nyáron pedig teljesen le is állt. A tárgyalásokon valóban szó volt a kettős állampolgárság valamilyen formában történő bevezetéséről, azonban a kérdés nyilt felvetése akár dacreakciót is kiválthat a szocialistákból. Úgy tudjuk, a párt vezetői kedden elnökségi ülésen tárgyalják a kérdést.

Az állampolgárság feltételeinek könnyítésével, pontosabban a kettős állampolgársággal kapcsolatban több probléma is felmerül. Románia és Szlovákia esetén a külügyminisztérium és a szocialisták is tartanak a kétoldalú kapcsolatokban keletkező feszültségtől. Ukrajnában konkrét jogi problémát is felvetne, ha az ottani magyarok igényelnék a magyar állampolgárságot, mivel az ország alkotmánya tiltja a kettős állampolgárságot. Az viszont nem életszerű félelem, hogy a külhoni magyarok nagyban befolyásolnák a hazai választási eredményeket, mivel a választójogi törvény szerint csak állandó magyarországi lakcímmel rendelkezők szavazhatnak.