Kövérrel blamálták volna Nógrádit

2009.11.02. 13:18 Módosítva: 2009.11.02. 13:23
Kövér Lászlót senki sem akarta bántani, mégis nagy felzúdulást okozott a zalai Fideszben, hogy a gelsei alapszervezet nem szavazta meg a párt választmányi elnökének képviselői jelölését. Gelsén azt állítják, a szomszédok, a lenti fideszesek vezették meg őket. A lenti Fidesz-vezetők és a parlamenti mandátumot jelenleg betöltő, Nógrádi László között rég megromlott a kapcsolat.

Az Index információi szerint vizsgálatot indít a Fidesz, milyen szervezeti ellentétek vezettek oda, hogy csütörtökön a párt egyik vidéki alapszervezetében leszavazták Kövér László képviselői indítását. A zalai 4-es választókörzetet ugyanis Kövér László nem kérte magának, a pártközpontban fel sem merült, hogy az országos választmány elnökét tegyék a körzetet rendszeresen első fordulóban hozó Nógrádi László helyére, Gelsén a szomszédos Lenti dobta be Kövér nevét.

A szavazásról először az Index számolt be. A Kövér Lászlót érintő hír azonban botrányt kavart a pártban, és a nyilatkozatokból kiderült, a gelseiek értetlenül álltak, amikor Kovács Károly helyi alelnök közvetítésével, a lentiek kérésére szavazniuk kellett a választmányi elnökről.

Zsilavecz Péter, a gelsei Fidesz-szervezet vezetője az Indexnek azt mondta, a javaslat olyan váratlanul jött, hogy megkérdezni sem volt alkalmuk Kövér Lászlót, vállalná-e egyáltalán a feladatot. A bedobott személyi javaslatot ezért egyhangúlag elvetették, és Kövér neve fel sem került Lenti város KDNP-s polgármestere, Nógrádi László mellé a listára. Zsilavecz szerint a gelsei fideszesek tisztelik és becsülik Kövér László munkáját. Indítását azért szavazták le, mert szerintük Kövérre az országos politika irányításában vár fontos szerep, és nem lenne szerencsés, hogy Budapesttől az ország egyik legtávolabb eső választókörzetében 102 település egyéni képviselőjeként elaprózza energiáit.

A gelseiek meg vannak győződve arról, hogy a lenti Fidesz Nógrádi-ellenes fricskaként küldte nekik a javaslatot. A lenti pártvezetés ugyanis az utóbbi időben nincs túl jóban az Orbán-kormány egykori közlekedési miniszterével. A kereszténydemokrata polgármester lényegében ellenzékbe került a fideszes túlsúllyal működő önkormányzati testületben, a városban pedig közismertek a Fideszt vezető Pál Attila, alpolgármester és Nógrádi csatározásai.

A városban és helyi honlapon nagy figyelmet keltett az újabb forduló. Sokan a kampány korai megnyilvánulásának tartják, hogy az önkormányzatot egyébként kézben tartó Fidesz csoport nekiesett a polgármesternek, akit nemrég egy civilekből álló csoport a pártharcoktól szintén sújtott Nagykanizsára invitált volna polgármesternek.