Jenő
-3 °C
5 °C

Ingyen kapnak oltást a középiskolások

2009.11.11. 17:23 Módosítva: 2009-11-11 18:23:04
Az egészségügyi miniszter szerint Magyarországon még nincs influenzajárvány. Közben a Komárom-Esztergom megyei Lábatlanban is úgy döntöttek, bezárják az általános iskolát. Pécsen elfogyott a vakcina, a szegedi patikák még nem érzik, hogy újinfluenza-járvány van Szerbiában.

Elfogyott a H1N1 vírus elleni védőoltás a pécsi patikákban. Az MTI által megkeresett gyógyszertárak mindegyikében azt mondták: napok óta egyre nagyobb az igény a vakcina iránt. Egyes patikákban már a hét elején elfogyott az utolsó ampulla is.

Schäffer Károly, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) dél-dunántúli regionális tiszti főorvosa azt mondta, a vakcinából csütörtökön mind a három megyébe érkezik nagyobb szállítmány. A patikusok akár személyesen is átvehetik az ampullákat, ezzel is felgyorsítva a folyamatot.

A tiszti főorvos szerint a vakcina iránti egyre nagyobb kereslet az ukrajnai járvány kitörése óta érezhető, valamint a Pécstől mintegy 20 kilométerre fekvő Szederkényben észlelt tömeges megbetegedés is ösztönzi az embereket az oltásra. Kedden bezárták a szederkényi általános iskolát, ahol hatvan gyerek fertőződött meg az új típusú influenza vírusával, a megbetegedett gyerekek közül többen a szomszédos falvakban élnek, a legtöbb beteg Kátolyban és Máriakéménden.

Szerdán jelentették be Belgrádban, hogy a H1N1-vírus elérte Szerbiát is. A határhoz közel fekvő Szeged gyógyszertáraiban egyelőre nem nőtt meg a kereslet a vakcina iránt. (Szerbiai orvos is felírhatja receptre a magyar vakcinát.) A Kígyó patikában délután 3 óra óta egy határon túli vásárló volt, aki rögtön négy receptet is kiváltott. A Kristály patikában nem találkoztak külföldi beteggel.

Ingyen kapnak oltást a középiskolások

A kormány kibővítette azoknak a körét, akik ingyenesen kaphatják meg a H1N1 elleni védőoltást: mostantól minden középiskolást is ingyen beoltanak.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: a kormány a WHO ajánlásait figyelembe véve módosította a nemzeti pandémiás tervet. Erről tájékoztatatják a középiskolákat és az iskolaorvosokat. Az iskolákban december 18-ig kell befejezni a gyerekek beoltását.

Kérdésre válaszolva Székely Tamás azt mondta: nem tud arról, hogy egy soproni 14 éves lány az oltóanyag mellékhatása miatt lenne kórházban, ahogyan nem tudta megerősíteni azt sem, hogy a Szent László Kórházban a H1N1 vírusával fertőzött gyereket ápolnának.

Lábatlanban is szünetet rendeltek el

Hangsúlyozta: továbbra sincs járvány Magyarországon, még akkor sem, ha két iskolát be kellett zárni. A szóvivői tájékoztató után arról adott hírt az MTI, hogy a lábatlani általános iskolát is bezárták.

Az ÁNTSZ helyszíni vizsgálata után, a minták eredményei alapján a tiszti főorvos az iskolában tanítási szünet elrendelését javasolta. A rendkívüli tanítási szünet november 23-ig tart.

A megbetegedés az intézmény tanulóinak harmadát érinti, 434 diák közül 143-an hiányoztak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?