Zuschlag sokszor próbálkozott Gyurcsánynál

2009.11.12. 08:15 Módosítva: 2009.11.12. 12:06
A volt miniszterelnököt hallgatja meg a Bács-Kiskun Megyei Bíróság csütörtökön. Gyurcsány Ferenc már másodszor tanúskodik a Zuschlag-ügyben. Gyurcsányt azért idéztette be az ügyész, mert sportminisztersége idején a tárcánál intézték azokat a pályázati támogatásokat, amelyeket - a vád szerint - Zuschlag Jánosék több szervezeten keresztül lenyúltak.

Újra felpezsdítette a Zuschlag-ügy érdektelenségben fulladt bírósági tárgyalását, hogy Kecskeméten október közepén elrendelték Gyurcsány Ferenc és több MSZP-s politikus tanúkihallgatását.

Zuschlag érkezik a bíróságraFotó: Huszti István
Zuschlag érkezik a bíróságra
Fotó: Huszti István

A csütörtöki bírósági tárgyaláson a bíró megtiltotta, hogy a helyszínre érkezett újságírók, televíziós csatornák folyamatosan tudósítsanak, így percről percre nem lehet követni az eseményeket.

9.45: A volt miniszterelnök miután igazolta magát, és az országgyűlési képviselőséget jelölte meg foglalkozásának, elmondta, hogy 2003 májustól 2004-ig volt a GyISM vezetője. Az ifjúsági ügyek felelőse minisztersége alatt Ocsovay Tamás maradt, bár Gyurcsánynak voltak fenntartásai vele szemben. Csak azért maradt a változó vezérkarban, mert nem találtak nála alkalmasabbat.

9:57 Nem volt szigorúan szervezett munkarend a frakcióval tartott kapcsolatban. Az ő stílusa akkor is eltért, azóta is eltér ettől. Ezért bevezették, hogy a parlamenti képviselőkből szerveződött munkacsoporttal rendszeresen tartottak megbeszélést. Hétfő kora reggelenként Bakonyi Tibor, Ujhelyi István, Arató Gergely rendszeres, esetenként pedig Zuschlag János is résztvevője volt a miniszteri szobában tartott egyeztetéseknek. Rajtuk kívül Keszthelyi András kabinetfőnök és Mesterházy Attila is ott volt.

10:05 Voltak kibeszélő showk is, ahogy ezt Zuschlag vallomásából idézte a bíró. Az informális megbeszélésekre lehetőség szerint minden héten sort kerítettek. A teljes munkacsoporttal ritkábban zajlottak találkozók.

07

10:08 A szűkebb körű megbeszélések tárgya volt az, hogy milyen nagyságrendű összegeket különítsenek el egyes meghatározott ügyekre. Egyedi ügyekben azonban Gyurcsány szerint nem volt helye konzultációknak, ott az automatizmusoknak kellett érvényesülni.

10:10 A miniszteri kompetenciába a 100 millió forint feletti összegek tartoztak. Ilyen nagy összegű támogatások néhány esetben sporttal kapcsolatban, vagy a Sziget-fesztivál esetében kaptak zöld utat. Az ifjúsági területen a szokásos összegek pár százezer forint körül mozogtak.

10:15 A miniszter feladata az ifjúsági támogatások ügyében a folyamat elején, a kiírásnál, és a végén az összeállított lista ellenjegyzésében van. Gyurcsány azt állította, hogy ő a minisztersége alatt nem változtatott a helyettesállamtitkárságtól kapott támogatási táblázatokon, amelyek több száz pályázót tartalmaztak.

10:20 A kijárásokról azt mondta, azt tartja helyesnek, ha a képviselők, polgármesterek ellenőrzött formában lobbizhatnak, hiszen részben feladatuknak tesznek eleget. A képviselők, polgármsterek Gyurcsány szerint nagyon különböző felfogásban lobbiznak: van aki köszönés nélkül mondja, mit szeretne, stadion vagy utat.

10:28 Gyurcsány elmondta, hogy még a miniszter rendelkezése szerint felhasználható összeget is megszüntette, azzal a koncepcióval, hogy ha nincs keret, akkor nincs lobbizás.

10:30 Az ifjúsági ügyek nem a fő lobbiterület volt, a legnagyobb lobbizás a sportügyekben zajlottak, nagyságrendileg nagyobb volt a megkeresések száma, nem volt olyan sportvezető, aki ne próbált volna több pénzt szerezni. A miniszterek idejük 30-40 százalékát az igényeket bejelnetők meghallgatásával töltik. Gyurcsány szerint aránytévesztés lenne ebben az ügyben csak az ifjúsági területre gondolni.

10:36 A GyIA ügyek nem keltették fel Gyurcsány figyelmét, az ott szereplő témák, kis összegű támogatások emlékei szerint nem keltették fel az érdeklődését.

10:40 Gyurcsány kijelentette, nem volt tudomása a Fibisz törekvéséről, hogy a működését egyedi támogatások révén próbálja finanszírozni.

10:43 A volt miniszterelnök szerint sokan felhívták a figyelmét a civil szervezetekre, de politikai kötődésükről nem voltak információi.

09

10:46 Zuschlag, mint ahogy sok százan próbáltak pénzt kérni, de erre részleteiben nem emlékszik. Zuschlag különösen rámenős volt, de több képviselő is hasonlóan vehemensen próbálkozott. Mint mondta, ez olyan gyakori ügy volt, mint ahogy az is, hogy diktált a titkárnőjének. Erre mindig úgy reagált, hogy az egyedi ügyekben hozot döntés nem az ő dolga.

10:50 A parlamenti képviselő feladata, sőt kötelessége, hogy választóit képviselve érveljen az őket érintő ügyek mellett – mondta Gyurcsány. Ha elvitatjuk ezt a lehetőséget, nem jó irányba megyünk. A baj az, ha ezt nem jogszerűen teszi. Zuschlag olyan képviselőnek tűnt, aki határozottan képviseli az ifjúsági ügyeket, de erkölcstelenségnek, jogszerűtlenségnek a gyanúja nem merült fel.

10:55 Nem adott utasítást pályázatok elbírálásával kapcsolatban sem Ocsovai Tamásnak, sem másnak, sőt ilyen esetről tudomása sincs.

10:58 Kizártnak tartja, hogy léteztek volna különféle politikai lobbilisták a támogatandó pályázókról, ez ellenkezett volna azzal a kultúrával, amit ő a minisztériumban képviselt.

11:00 Zuschlaggal, mint ahogy a politikai vezetés túlnyomó többségével, nem volt semmilyen személyes kapcsolata, ilyen az ő habitusa.

11:02 Gyurcsány nem tudott felvilágosítást adni arról, hogy milyen okokból ívelt fel Zuschlag János pártkarrierje, sőt vállát megvonva kétségbe vonta a pártkarriert is.

11:03 Gyurcsány nm emlékezett rá, hogy a többiek vallomásából következően a Buena Vista étteremben Arató Gergellyel és Zuschlaggal külön megbeszélést folytatott volna, ahol állítólag Zuschlag külön támogatást kért. Gyurcsány annyit mondott, hogy Zuschlag tucatnyi helyen próbálkozott támogatást szerezni.

11:07 A volt miniszterelnök azt mondta, hogy több helyről is értesült a támogatási ügyben folyó eljárásról, egyszer Marsovszky Balázs kérdezte, hogy mit tegyen, majd Zuschlag is megkereste, de mindkettőjüknek azt mondta, működjenek együtt a hatósággal, mert akkor tesznek maguknak a legrosszabbat, ha fűhöz, fához rohangálnak.

08

11:20 Gyurcsány tanúvallomása véget ért, a bíró már a nyomozati jegyzőkönyvet olvassa.

11:25 Ügyészi kérdésre Gyurcsány azt felelte, hogy az érintettől tudja: Zuschlag meglátogatja Lendvai Ildikó akkori frakcióvezetőt, de a találkozón elhangzottakról nincs információja.

11:27 Gyurcsány tagadta, hogy Lados István vallomása szerint lett volna Kiskunhalason egy olyan heves szóváltásba torkolló megbeszélés, amelyen ő és Bánáti János ügyvéd volt jelen Zuschlagnál

11:30 Gyurcsány határozottan leszögezte, nincs tudomása arról, hogy Zuschlag 180 millió forintot kért volna az ügye elsimítására.

11:32 Gyurcsány nem tudja, hogy Zuschlag kárenyhítésre befizetett 50 millió forintja milyen forrásból származott. A tárgyalás véget ért.

Gyurcsány a bíróságon

Gyurcsánynak nem most kell először Kecskemétre utaznia, hogy a Nemzeti Civil Alapprogramnál és a Mobilitásnál elnyert, de az előírtaktól eltérő célokra használt 72 millió forintos támogatással kapcsolatos kérdésekre válaszoljon. Az ügyészség 2007 szeptemberében, öt nappal Zuschlag előzetesbe helyezése után az akkor még a kormányfői posztot betöltő politikust is beidézte.

Gyurcsány akkor a sajtót kicselezve, titokban látogatott el a nyomozókhoz, vallomása pedig azóta sem került nyilvánosságra. A miniszterelnök helyett a kormányszóvivő jelentette be, hogy Gyurcsány válaszai akkor lesznek nyilvánosak, ha már nem akadályozzák a nyomozás érdekeit.

Az ügyész azért kérte a volt miniszterelnök behívását, mert álláspontja szerint a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium vezetőjeként Gyurcsánynak is tudomása lehetett azokról az ifjúsági pályázati döntésekről, amelyek miatt megvádolták Zuschlag Jánosékat.

Jánosi nem volt jóban Zuschlaggal

A bíró csütörtökön Gyurcsány sportminisztériumbeli elődjét (a Medgyessy-kormány első sportminiszterét), Jánosi Györgyöt hívta be tanuskodni.

Jánosi regnálása idején a minisztériumban Mesterházy Attila volt a politikai államtitkár, az ifjúsági ügyek helyettes államtitkára Ocsovay Tamás, a közigazgatási államtitkár Szilvásy György volt.

Jánosi állítása szerint - szokatlan bár, de - megállapodott, hogy ő csak a sporttal, az ifjúsági ügyekkel pedig Mesterházy foglalkozzon. Mesterházy feladata volt az MSZP ifjúsági munkacsoportjával való kapcsolattartás is. Ennek a csoportnak volt tagja Ujhelyi István és Arató Gergely mellett Zuschlag János is. A munkacsoporttal ő kétszer találkozott, szűkebb körű, személyes egyeztetésekről nem hallott.

Jánosi György
Jánosi György

A volt miniszter szerint a támogatási ügyek intézésében nagy szabadsága volt az államtitkárságnak, a saját szerepe csak formális volt, amikor az elbírálás végső stádiumában aláírta a döntéseket. 2002-ben mindkét politikai oldalról rengetegen lobbiztak a tárcánál. Például Debrecen fideszes polgármestere is pótlólagos pénzeket kért a sportcsarnok építésének gyors befejezéséhez.

Jánosinak nem volt felhőtlen a kapcsolata a baloldali ifjúsági politikai szervezet vezetésével, ezért őt sem Zuschlag János, sem más személyesen nem kereste támogatási ötletével. Ocsovay azonban néhányszor jelezte, hogy érkeztek hozzá ilyen típusú kérések, akkor azt az instrukciót adta, hogy vizsgálja meg a pályázatok szakmai hátterét.