Judit
2 °C
7 °C

Szilvásy és Ficsor is felelős

2009.11.17. 16:56 Módosítva: 2009-11-17 19:09:45
Szilvásy György és Ficsor Ádám volt titokminiszterek, illetve Laborc Sándor volt NBH-főigazgató felelősségét állapította meg a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok felderítésében a nemzetbiztonsági bizottság kedden elfogadott ténymegállapító vizsgálata. Az MSZP csak a jelentés titkosított, szakmai részét támogatta, szerintük a volt minisztereknek nincs politikai felelősségük.

A nemzetbiztonsági bizottság kedden elfogadta a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat felgöngyölítésének körülményeit vizsgáló munkacsoport jelentését.

A ténymegállapító vizsgálat eredményének két része van: a titkosított az NBH műveleti munkájáról szól, ezt a bizottság egyhangúlag támogatta, a nyilvános részét csak az SZDSZ és a Fidesz, az MSZP képviselői elutasították.

Szilvásy, Ficsor és Laborc a felelősök

A jelentés megállapítja Szilvásy György, Ficsor Ádám volt titokminiszterek politikai, illetve Laborc Sándor volt NBH-főnök személyes felelősségét. A mostani jelentés a szeptember elején elvégzett vizsgálathoz képest bővebb információkat tartalmaz, bár Ficsor Ádám már akkor elismerte, hogy az NBH követett el hibákat a sorozatgyilkosság felderítésekor.

A háromfős munkacsoport vezetője az SZDSZ-es Gulyás József volt, vele dolgozott még a fideszes Demeter Ervin és a szocialista Tóth Károly.

Vizsgálatuk megállapította, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2008 tavasza után 2009 tavaszán is olyan információhoz jutott, hogy egy korábban is megfigyelt ember, aki ma már a gyanúsítottak között van, fegyverbeszerzésre készül, de ezeket az adatokat nem kapcsolták össze, így a megfigyelése bár felmerült lehetőségként, debreceni őrizetbe vételéig ez nem történt meg.

Ekkor a sorozatgyilkosságnak már négy halálos áldozata volt, a rendőrség, majd a Nemzeti Nyomozóiroda is igényelt adatokat, „az NBH különböző szintjein végzett elemző-értékelő és szakirányító munka több hónap alatt sem eredményezte az elkövetőkkel kapcsolatos releváns információk helyes kezelését, majd pedig a nyomozó hatóságok részére történő átadását” – olvasható a jelentésben.

A jelentést eljuttatják a köztársasági elnöknek, a kisebbségi ombudsmannak és a legfőbb ügyésznek. Utóbbi hivatalból a katonai ügyészhez fordulhat, aki vizsgálatot kezdeményezhet a feltárt hiányosságok miatt.

A szocialisták szerint a miniszterek nem felelősök

Tóth Károly, a bizottság szocialista alelnöke azt mondta, az MSZP szerint a minisztereket felelősség nem terheli.

A téma már egy héttel ezelőtt is szerepelt a nemzetbiztonsági bizottság napirendjén, akkor a szocialista alelnök, Tóth Károly kérésére egy héttel elhalasztották, mert ennyi időt kért az érintettek, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) vezetői, Juhász Gábor titokminiszter, illetve a bizottság tagjai számára a dokumentum áttanulmányozására.

A ténymegállapító vizsgálatról Gulyás József, a bizottság SZDSZ-es tagja, a munkacsoport vezetője azt mondta, hogy már korábban egyeztette az érintettekkel, hogy a jelentés mikor lesz hozzáférhető. Az időhúzásra a múlt keddi ülésen azért bólintott rá mégis, mert el akarja kerülni, hogy az érdemi kérdések helyett formai részletekről vitatkozzanak.

Az MSZP-sek el se mentek

A keddi ülésen a 11 tagú bizottság öt szocialista tagja közül csak Tóth Károly jelent meg, Mécs Imre másik bizottsági ülésen volt. Körkérdésünkből az derült ki, hogy a többieknek az MSZP központjában volt dolguk, kampányfelkészítésen kellett részt venniük.

Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter azt is mondta, hogy a fideszes képviselők az SZDSZ-es Gulyás Józseffel kiegészülve úgyis leszavazták volna a szocialistákat, és még akkor is határozatképesek lettek volna, ha Tóth Károly se ül bent a keddi bizottsági ülésen.

A bizottsági ténymegállapító vizsgálatot a testület szeptember elején tartott ülésén kezdeményezte Gulyás József, miután Ficsor Ádám akkori titokminiszter elismerte, hogy az NBH hibázott a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok ügyében. Gulyás József szerint nem volt megfelelő az NBH és a nyomozó hatóságok közti együttműködés, a rendőrség nem kapott meg minden információt.

Akkor a vizsgálat megindítását az ellenzéki képviselők támogatták, így meg is volt az ehhez szükséges szavazatok száma, az MSZP ugyanakkor feleslegesenk tartott egy újabb vizsgálatot. Tóth Károly akkor azzal érvelt a zárt ülés után, hogy kielégítőnek tartják Ficsor „szokatlanul őszinte és részletes” beszámolóját, ennek ellenére végül őt delegálták a jelentést készítő munkacsoportba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?