Judit
3 °C
7 °C

Az ombudsmannál a monoki rendelet

2009.11.18. 13:57 Módosítva: 2009-11-18 13:57:27
Monok polgármestere átadta a szociális kártya bevezetéséről szóló rendeletet Szabó Máté országgyűlési biztosnak. Szepessy Zsolt azt mondta, az ombudsman vizsgálatot indít, míg ő a kártya országos bevezetéséről népszavazást kezdeményez a jövő héten.

Monok polgármestere azt mondta, Monokon a mintegy 70 szociális segélyezettből eddig 54 részére bocsátottak ki olyan, fényképpel ellátott, készpénz felvételére nem alkalmas kártyát, amellyel a település öt, míg az ország 19 ezer üzletében lehet vásárolni bármit, kivéve alkoholt és dohányárut.

Azok, akik nem járultak hozzá, hogy segélyük nagyobbik részét a szociális kártyára utalják, továbbra is a hagyományos kifizetési módon juthatnak a támogatási összegekhez. A novemberi segélyeket azonban még nem utalta a kártyákra az önkormányzat. Arra a kérdésre, hogy ezt mikor teszik meg, úgy válaszolt, lehet, hogy decemberben, de az is előfordulhat, megvárják az ombudsmani vizsgálat eredményét.

Véleménye szerint csak a szociális kártyával lehet megakadályozni, hogy a meghatározott célból nyújtott segély "kocsmákba, uzsorások zsebébe vándoroljon". Hozzátette, a kártya országos bevezetése érdekében népszavazást kezdeményez a jövő héten.

Tízből hatan igennel szavaztak

Szepessy Zsolt
Szepessy Zsolt

A szociális kártya bevezetésről október 20-án döntött Monok képviselőtestülete. A polgármester akkor elmondta: a község tíz képviselőjéből heten voltak jelen, közülük hatan igennel, egy képviselő nemmel szavazott. A monoki döntés szerint a szociális segély 60 százalékát kártyára utalja az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják az érintettek.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a monoki döntést követően hivatalos úton megkérte a szociális kártya bevezetéséről szóló rendeletet, és a szerdán átadott dokumentumok alapján vizsgálatot indít - mondta Szepessy Zsolt, aki arra kérte az országgyűlési biztost, ne csak a rendeletet, hanem a "mögötte álló társadalmi igényt" és a határozathozatal okát is vegye figyelembe.

Békés megyében az újkígyósi önkormányzat november első napjaiban már átutalta az átmeneti segély, valamint a lakásfenntartási támogatásra jogosultak kártyájára az átlagosan 5 és 10 ezer forint közötti összegeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?