Az ombudsmannál a monoki rendelet

2009.11.18. 13:57 Módosítva: 2009.11.18. 13:57
Monok polgármestere átadta a szociális kártya bevezetéséről szóló rendeletet Szabó Máté országgyűlési biztosnak. Szepessy Zsolt azt mondta, az ombudsman vizsgálatot indít, míg ő a kártya országos bevezetéséről népszavazást kezdeményez a jövő héten.

Monok polgármestere azt mondta, Monokon a mintegy 70 szociális segélyezettből eddig 54 részére bocsátottak ki olyan, fényképpel ellátott, készpénz felvételére nem alkalmas kártyát, amellyel a település öt, míg az ország 19 ezer üzletében lehet vásárolni bármit, kivéve alkoholt és dohányárut.

Azok, akik nem járultak hozzá, hogy segélyük nagyobbik részét a szociális kártyára utalják, továbbra is a hagyományos kifizetési módon juthatnak a támogatási összegekhez. A novemberi segélyeket azonban még nem utalta a kártyákra az önkormányzat. Arra a kérdésre, hogy ezt mikor teszik meg, úgy válaszolt, lehet, hogy decemberben, de az is előfordulhat, megvárják az ombudsmani vizsgálat eredményét.

Véleménye szerint csak a szociális kártyával lehet megakadályozni, hogy a meghatározott célból nyújtott segély "kocsmákba, uzsorások zsebébe vándoroljon". Hozzátette, a kártya országos bevezetése érdekében népszavazást kezdeményez a jövő héten.

Tízből hatan igennel szavaztak

Szepessy Zsolt
Szepessy Zsolt

A szociális kártya bevezetésről október 20-án döntött Monok képviselőtestülete. A polgármester akkor elmondta: a község tíz képviselőjéből heten voltak jelen, közülük hatan igennel, egy képviselő nemmel szavazott. A monoki döntés szerint a szociális segély 60 százalékát kártyára utalja az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják az érintettek.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a monoki döntést követően hivatalos úton megkérte a szociális kártya bevezetéséről szóló rendeletet, és a szerdán átadott dokumentumok alapján vizsgálatot indít - mondta Szepessy Zsolt, aki arra kérte az országgyűlési biztost, ne csak a rendeletet, hanem a "mögötte álló társadalmi igényt" és a határozathozatal okát is vegye figyelembe.

Békés megyében az újkígyósi önkormányzat november első napjaiban már átutalta az átmeneti segély, valamint a lakásfenntartási támogatásra jogosultak kártyájára az átlagosan 5 és 10 ezer forint közötti összegeket.