Kolompár nem tett vallomást

2009.11.20. 10:56
Kolompár Orbán megtagadta a vallomástételt az ellene és öt társa ellen, a Kecskeméti Városi Bíróságon folyó per pénteki tárgyalási napján. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke azonban bejelentette: a későbbiekben a bíróság rendelkezésére áll.
kolompar 11 18 a

Kolompár Orbán ellen három különböző eljárásban emelt vádat az ügyészség, ebből két ügyet egyesítettek, és ennek első fokú bírósági tárgyalása kezdődött hétfőn.

Az egyik ügyben a vád szerint az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számoltak el. Emiatt jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével vádolják Kolompár Orbán OCÖ-elnököt. A vád szerint 2006 novemberében a támogatásból 2,679 millió forinttal úgy számolt el a programot lebonyolító kiskunmajsai szervezet, hogy a bizonylatokon szereplő gazdasági tevékenység valótlan volt, mivel nem a bizonylatokon szereplő időpontokban, hanem később valósult meg. A vád szerint a Kolompár Orbán által vezetett, az állami támogatást elnyerő Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet egy olyan kft.-vel kötött szerződést a programhoz kapcsolódó eszközbeszerzésre, amelynek 50 százalékában ő, a másik felében felesége, az ügyben harmadrendű vádlottként szereplő Kolompár Orbánné a tulajdonosa.

Az ügyész ismertetése szerint a másodrendű vádlott, Kolompár Lászlót (aki OCÖ-képviselő is) a foglalkoztatási programban részt vevő cég képviselőjeként három rendbeli magánokirat-hamisítással vádolják, mert cége számlatömbjét átadta Kolompár Orbánnak és feleségének, a harmadrendű vádlott Kolompár Orbánnénak. Az ügyészség szerint az OCÖ-elnök feleségének tudomása volt arról, hogy a számla valótlan tartalmú, ezért magánokirat-hamisításban bűnsegédlettel vádolják. Hunyadi Lászlóné negyedrendű vádlottat, aki adminisztrátorként dolgozott a Kolompár Orbán által vezetett, a támogatást elnyerő Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezetnél, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésében bűnsegédlettel vádolják.

A másik ügyben a budapesti VI.-VII. kerületi ügyészség emelt vádat. Eszerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként arra utasította a roma érdekképviselet pénztárát, hogy utólagos elszámolásra négy részletben összesen 5 millió 70 ezer forintot fizessen ki, de azzal nem számolt el, a kár nem térült meg. A roma politikust ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével és számviteli fegyelem megsértésében bűnsegédlettel vádolják. Szalai Péternét, az OCÖ korábbi gazdasági vezetőjét ötödrendű, Molnár Ferencnét, a hivatal könyvelőjét hatodrendű vádlottként számviteli fegyelem megsértésével, illetve bűnsegédlettel vádolják.