Drágább az államnak az oltóanyag

2009.11.23. 08:54
Az állam drágábban jut a szezonális influenza elleni oltóanyagért, mint a nagykereskedők. A Magyar Nemzet szerint a H1N1 elleni vakcináért is többet fizet az állam, mert a gyártóval kötött szerződés szerint a két készítményért ugyanannyit kérhet. A lap számítása szerint az államnak így körülbelül félmilliárd forinttal kell többet fizetnie.

Az állam nettó 1050 forintot fizet a gyártónak az oltóanyagért ampullánként az Omninvest Kft.-nek, míg a nagykereskedők nettó kilencszáznegyven forintért jutnak hozzá. A Magyar Nemzet megkeresett több nagykereskedőt. A Phoenix Pharmánál pontos árat nem voltak hajlandóak elárulni, csak annyit mondtak, hogy a patikáknak 1011 forintért szállítanak. - Ebből könnyen visszaszámolható a termelői ár - mondta a Magyar Nemzetnek a cég neve elhallgatását kérő illetékese. Szabó Ferenc, a Hungaropharma vezérigazgatója se mondott konkrét számot, de annyit elárult, hogy a gyógyszertáraknak ők is alig több, mint 1000 forintért adják a szert, és ebben már benne van a 7-8 százalékos árrésük.

A Magyar Nemzet emellett két patikától is kapott olyan számlát, amiből az derül ki, hogy nettó 1011 forintot fizetnek a vakcináért. Ez kevesebb, mint amennyit az állam fizet a gyártónak, holott ez már tartalmazza a gyógyszer-nagykersekedők árrését is.

Az állam idén 1,3 millió adag szezonális influenza elleni oltóanyagot és 4 millió adag H1N1 elleni szert vásárolt. Ha ennyi oltóanyagért ugyanannyit fizetett volna az állam, mint a nagykereskedők, több mint 500 millió forintot spórolt volna meg.