Gyurcsány megkavarta a pártot Kovács favorizálásával

2009.11.23. 22:25 Módosítva: 2009.11.23. 22:35
Egyetlen nap alatt felborult az eddig simának tűnő miniszterelnök-jelölés menete az MSZP-ben. Mesterházy Attila támogatottsága megcsappant, Kovács László mögött pedig hirtelen megerősödött a csapat. Gyurcsány Ferenc bekavart.

Az Index információi szerint a végén akár három jelölt versenyévé is válhat az utóbbi hetekben már lefutottként elkönyvelt miniszterelnökjelölt-jelölési procedúra a szocialista táborban.

A jelölések hivatalos fórumokon való megtárgyalása előtt egy nappal bomlott fel hirtelen a frakcióvezető, Mesterházy Attila körül kialakult konszenzus. A párt számos prominense varázsütésre hétfőn már úgy látta, hogy Mesterházy személyisége nem lenne elég meggyőző ahhoz, hogy a párt a 2010-es választáson visszahozzon valamit a megrendült támogatói bizalomból. Az új konszenzusos felfedezett a régi pártelnök, a Brüsszelből visszatért Kovács László.

A Hírszerző értesülése szerint a fordulatot Gyurcsány Ferenc és Hagyó Miklós alkalmi szövetsége indította el. Az ex miniszterelnök által dominált megyék és a főváros hétfőre Kovács támogatói közé soroltak. Úgy tudjuk, hogy újabban a hazatérő EU-biztosba veti bizalmát az országos elnökség tagjai közül Ficsor Ádám, egykori titokminiszter és Molnár Csaba, jelenlegi kancelláriaminiszter is.

Kovács közismert támogatójának számít a testületben Szekeres Imre honvédelmi miniszer is, aki az elmúlt napokban még az EU-biztos cseles köztársasági elnöki megválasztásának ötletét propagálta a pártban.

A miniszterelnök-jelölés ügyét első körben a megyei elnökök plénuma tárgyalja meg. A kedd délelőtt kialakított állásfoglalást a délután az elnökség is meghányja-veti. Az elnökségben (OVB) meghozott döntés kerül az országos választmány elé, amely végleges javaslatot tesz a december 12-i kongresszusnak.

Ha kedden nem sikerül Kovács vagy Mesterházy között dönteni, akkor a szombati választmányi ülésre kettős jelöléssel is előállhat a testület. De a bizonytalanságban elképzelhető, hogy a szocialista platform még Szili Katalin nevét bedobja majd. Forrásaink szerint viszont Mesterházy esélyei minimálisra csökkennek, ha kedden nem sikerül megszereznie a listavezetői és a miniszterelnök-jelölti megbízatást.